Detox in the City || report

Health  /   - 

Hoog op mijn wish list staat een tripje naar een heerlijke plek als – ik roep maar wat – Bali, Thailand of Ibiza, waar ik mijzelf een week (of langer) kan laten onderdompelen in zon, zee, strand, relaxen, detox, yoga…  Maar ja. Wie wil dat niet? Er gaat ongetwijfeld een moment komen dat deze droom werkelijkheid wordt. Maar tot die tijd moet ik toch op zoek gaan naar andere opties. En gelukkig zijn die er! En wat voor optie –> Detox in the City it is!

Detox in the City

Zoals de naam al aangeeft, ga je detoxen in de stad – in Amsterdam wel te verstaan. Eén weekend lang staat in het teken van sapjes, relaxen en yoga. En je hoeft er niet ver voor te reizen (tenzij je in Groningen of Maastricht woont, want dit is in Amsterdam). Maar voor een Amsterdams stadsmeisje als ik, is Detox in the City een uitkomst!

Na een drukke werkwerk, ‘check je op vrijdagavond in’ bij de Nieuwe Yoga School in Amsterdam. Daar wordt je opgewacht door Sandra de Vos, dé raw food expert van Nederland en schrijfster van het boek LekkerRaw. Ik heb haar een paar weken geleden ontmoet in een andere setting, dus haar hier weer te zien, deed me goed. We waren met een groepje van zes ‘detoxers’. Sandra begroette ons met het eerste groene sapje van o.a. bleekselderij, appel en meer lekkers. Er zal nog veel groens volgen dat weekend, bleek later. Kopje detox thee erbij… we kunnen van start! Zo’n anderhalf uur lang heeft Sandra ons alles verteld over Detox in the City; wat het is, wat het voor je doet, wat de voordelen zijn, maar ook wat de ongemakken ervan kunnen zijn. Ja, want die zijn er zeker. Je kunt zelfs hele heftige ontgiftingsverschijnselen krijgen. Hoofdpijn, zweten, slecht slapen, koud, en meer van dat soort naars. Klinkt vervelend, wat het natuurlijk ook is, maar het is wel het beste bewijs van de ontgifting van je lichaam.

Detox in the City - slowjuicer, Sandra de Vos
Sandra legt ons ook alles uit over de slowjuicer en de voordelen ervan. Zij perste er o.a. dit lekkere groene sapje voor ons mee.

We gaan naar huis met een bom aan informatie, de eerste smoothie en een flesje kombucha. Deze smoothie is voor de vrijdag- en zaterdagavond. Het is een lekkere, dikke smoothie, die mij goed vulde voor de rest van de avond. Sandra gaf ons als tip om te kauwen op je smoothie, hoe gek dit ook mag klinken. Hierdoor komen veel enzymen vrij die zorgen voor een betere vertering. De kombucha is een probiotica. Eerlijk is eerlijk, het flesje doet me denken aan een potje urine dat je naar de dokter moet brengen en zo ruikt het ook. Enigszins bang voor de smaak nam ik toch een slokje. Viel reuze mee! Deze probiotica is erg goed voor je darmen.

Zaterdagochtend staat in het teken van onze eerste yoga sessie van Monique Jansse. Bij binnenkomst kletsen we eerste met Sandra over de ervaring van de eerste avond, nacht en ochtend. Ik voel me prima en heb ‘nergens last van’. Maar een aantal detoxers uit de groep heeft slecht geslapen, wat vermoedelijk door de detox komt. Ook weer een lekker sapje en theetje voordat de yoga les begint.

Detox in the City - Yoga, De nieuwe yogaschool
Wat heerlijk is dit zeg! Prachtige ruimte, het zaterdag ochtend zonnetje scheen naar binnen en dan een fijne yoga les.. mijn zaterdagochtend kon slechter beginnen!

De yoga class van Monique is uit een aantal onderdelen opgebouwd. We beginnen met een meditatie oefening, gevolgd door een ademhalingsoefening. Hierna gaat het dynamische yoga stuk van start. Best pittig! Tot slot nog een stukje yin yoga, wat betekent dat je een paar minuten in een bepaalde pose zit, die eerst wellicht onprettig aanvoelt, maar later écht ontspannend werkt. Eigenlijk staat de hele yoga sessie in het teken van de detox. De ademhalingsoefening is bedoeld om ‘het vuur van binnen aan te wakkeren’, waardoor je je organen stimuleert. Verder doen we veel twists in de les, waarmee je organen als het ware uitgeknepen worden en de afvalstoffen makkelijker afgevoerd worden. Al met al een fijne les!

Zonnegroetjes en warriors

Sandra heeft in de tijd dat wij zonnegroetjes en warriors maakten ook niet stil gezeten. Er staan na de les weer 3 flessen voor ons klaar: 1 mega fles met ‘Gezond sap in het kwadraat’; een juice van o.a. boerenkool, een pot met ‘Superfood-Supergood’; een smoothie van o.a. ananas, sinaasappel en superfoods als reishi, kelp, chlorella en spirulina. Ook nog een flesje kombucha voor gezonde darmpjes! Beide sappen vond ik weer lekker, al begon ik rond zaterdagmiddag toch wel serieus zin te krijgen om op iets te kauwen – en dan bedoel ik niet mijn smoothie. Dat voelt toch een beetje als kauwen op lucht. Het is gewoon wat saai, alleen maar sapjes drinken. Je weet dat je gezond bezig bent, dus daarom houd je het vol. Maar eten vind ik behalve belangrijk, ook nog eens heel lekker en gezellig. Dat sociale stukje miste ik wel.

Detox in the City groene smoothies en sappen
Twee van de groene sappen en juices tijdens de detox: Superfood-Supergood & Gezond Sap in het Kwadraat!

Zondagochtend was het zelfde opgebouwd als de zaterdag. We startten de ochtend met een vragenrondje met Sandra. Hoe gaat het met detoxen? Hebben we last van sterke ontgiftingsverschijnselen of valt het mee? In mijn geval viel het echt reuze mee. Zin in eten, ja dat wel. Maar geen last van heftige ontgiftingsverschijnselen. Nu leef en eet ik doorgaans natuurlijk al vrij gezond, dus ik kan me voorstellen dat mijn lichaam iets minder te detoxen heeft dan van de gemiddelde witte-boterham-met-kaas-en-doe-me-ook-nog-maar-een-Twix–etende persoon. Vandaar dat de Detox in the City mij overall relatief makkelijk afging.

Ook deze yoga les op zondagochtend was weer heel fijn. Deze ronde was iets minder ‘dynamisch’ en dus minder zwaar vond ik. Reden hiervan was dat we ons allemaal wat slapper dan de dag ervoor voelden, dus deden we het rustiger aan.

Na de yoga kwam Sandra er weer bij zitten voor een nabespreking én de nieuwe smoothies. Yeah! Er zat een rode smoothie bij, weer eens wat anders dan al dat groene geweld van de afgelopen twee dagen. Verder nog een groen sapje en de inmiddels bekende kombucha. Na het stellen van al onze vragen en bepakt en bezakt met een voorraadje nieuwe detox juices, zat het er op: Detox in the City was een feit. Of in elk geval het begeleide stuk in de Nieuwe Yoga School van Sandra en Monique. We moesten zelf natuurlijk nog de zondag afmaken en de dagen erna weer rustig opbouwen. Dat wil zeggen geen (of in elk geval zo min mogelijk) brood, pasta, vis, vlees, zuivel, alcohol en sigaretten. Zo kan je lichaam rustig wennen aan vast voedsel en help je de detox nog een handje mee. We begonnen de detox overigens ook met zo’n afbouw week ter voorbereiding.

Detox in the City - groene smoothie, sap
Me & and my zoveelste groene smoothie of sapje! Still going strong 😉

Detox in the City; yes or no?!

Wat mij betreft is Detox in the City een hele fijne ervaring. Definitely een YES dus! Zeker voor wie nog niet eerder heeft gedetoxt, is deze 3 daagse detox een goede start. Zo kan je rustig ervaren in je eigen vertrouwde bedje wat een detox is en voor je lichaam doet. Maar ook voor wie weinig tijd heeft is dit een uitkomst, je hoeft er immers geen vrij voor te nemen. En financieel gezien is het natuurlijk interessanter dan twee weken detoxen op Bali. Kosten zijn namelijk ‘maar’ €179,- voor de volledige detox, dus incl. info, sappen, begeleiding en yoga lessen gedurende het hele weekend.

Meer weten over Detox in the City? Check de site van Happy Soul Travel. Zij bieden de Detox in the City aan.

Sandra & Monique: dank je wel voor deze Detox in the City! Ik heb weer veel geleerd 🙂

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

8 reacties

 1. Super gaaf!!

  Wachten totdat ik afgestudeerd ben. Want dat prijskaartje valt me een beetje tegen. Anders was ik er meteen naartoe gerend!!

 2. Dit wil ik zo graag ook eens uittesten! Ook om te zien hoe ik reageer op het detoxen, normaal gezien ben ik ook iemand die het ‘leuk vindt om te kauwen’ haha 🙂

 3. Hey Daisy,
  Super blog, check het erg vaak!
  Ik had eigelijk een vraagje (het gaat niet over bovenstaande artikel, maar omdat dit natuurlijk het meest recent is leek het mij verstandig om hier mijn vraag aan jou te plaatsen!)
  Ik ga donderdagavond uiteten, naar een restaurant waar gemiddeld niet de meest gezonde keuzes gemaakt/geserveerd worden haha (Texaans ribhouse)
  Nu heb ik de beste opties uitgekozen, en vraag me af welke keuze naar jou mening de ‘beste’ is. Als bijgerecht bestel ik een groene ijsbergsalade zonder dressing. Als hoofd twijfel ik tussen: gerookte forel met vers fruit / gegrilde kipfilet zonder saus / biefstuk van de ossenhaas á 150 g. (Voorgerecht en nagerecht neem ik sowieso niet, deed ik ook al niet voor dat ik bewuster ging leven)

  Liefs

  1. Hi Sanne!

   Leuk dat je donderdag lekker uit eten gaat! En wat goed ook dat je een verstandige en gezonde keuze wil maken. Alle drie de gerechten die jij noemt zijn hartstikke gezond. Dus ik denk dat het veel uitmaakt. Ook de bereidingswijzen (gerookt en gegrild) zijn gezond. Dus kies gewoon wat jij lekker vindt. Dat doe ik ook als ik uit eten ga. En af toe iets ongezonds kan ook geen kwaad hoor 😉

   Eet smakelijk vast!

   groetjes,
   Daisy