Adem in… Adem uit: I CAN BREATHE!

Health  /   - 

Fulltime werken, bloggen, paar keer per week hardlopen, fitness en veel gezellig afspraakjes met vriendlief, familie en de leukste vriendinnen. Want mijn social life mag zeker niet onder druk komen te staan door mijn werk. Work hard, play hard, toch!? Het zijn allemaal leuke dingen die ik doe, zeker. Maar wel wat veel. I know… maar ik doe het zelf en wil alles graag ook nog eens (heel) goed doen. Of dat lukt is een ander verhaal, mijn best doe ik zeker. Klaag ik hierover? Nee hoor! Begrijp me niet verkeerd, ik vind alles wat ik doe te gek. Maar een dag die 28 uur zou duren of een 8 dagen durende week zou soms uitkomst bieden. Aangezien dat vrij onwaarschijnlijk is, moet ik op een andere manier om leren gaan met ‟druk zijn″. Ik noem het liever zo, want ‟stress″ vind ik nogal negatief klinken. Zo ervaar ik het nu in elk geval niet.

Stress heb ik eerder absoluut wel ervaren, en als zeer negatief ook kan ik je zeggen. Bij mij uit stress zich altijd erg lichamelijk. Last van mijn buik, uitvallende wimpers (Seriously, één oog was zo goed als kaal), gespannen schouders en nek, maar ook een rare hartslag. Te snel, te langzaam… geen idee, hij klopte in elk geval in mijn keel. Wat een naar gevoel was dat zeg. Dagen lang… pff. Uiteindelijk zijn alle klachten wel weer weggegaan. Maar ik had op dat moment veel baat kunnen hebben bij ademtherapie. Bewust worden van je ademhaling en zo je stress niveau reduceren. Sounds good, dat wil ik proberen!

Ademtherapie

Vorige week had ik bij Anne, ademtherapeut bij Health Club Jordaan, mijn eerste ademtherapie sessie. Dit is onderdeel van het Anti-Stress programma dat zij aanbieden. Dit programma is speciaal ontwikkeld voor mensen die veel stress ervaren. Wat de reden van je stress ook is. Samen met een ademtherapeut, die daarnaast ook personal trainer is, ga je aan de slag met ademtherapie en personal training om zo je stressklachten te verhelpen.

De therapie

Anne begint tijdens ademtherapie eerst met uitleg over stress. Tijdelijke stress is prima. Zo presteer je beter en ben je alerter. Maar langdurige stress is natuurlijk heel slecht voor je. Ondertussen krijg ik een ademhalingsmeter om, vlak onder mijn BH-bandje. Dit is gekoppeld aan een laptop, waarop Anne precies kan zien hoe hoog mijn hartslag is, hoe snel ik ademhaal en meer van dat. Ademtherapie Health Club Jordaan - anti stress

We kletsen wat over stress, de invloed ervan, mijn ervaring met stress en ademhaling. Sommige mensen halen non-stop adem alsof ze een sprintje trekken. Niet goed! Je ademfrequentie moet passen bij je inspanningsniveau. Dus als jij rustig achter je PC aan het werk bent (al dan niet met deadlines), hoort je ademhaling ook rustig te blijven. Maar dat is vaak niet het geval… Anne vertelt dat 6 ademhalingen per minuut normaal en optimaal is. Best wel weinig vind ik. Voor mijn gevoel haal ik veel vaker adem. Toch? Er zijn mensen die binnenkomen met wel 20 ademhalingen p/m, vertelt Anne. Ik niet toch? Toch?!

We starten met de oefening. Ik mag languit op een comfy bank met berenvelletje gaan liggen. Sade liedjes op de achtergrond… hier kan ik wel aan wennen. Anne geeft me een oefening: door je neus in, rustig weer uit door je mond, even vasthouden en herhalen. Als tip leg ik mijn handen op mijn buik zodat ik niet te hoog ademhaal (valkuil van mij), maar diep via mijn buik. Het is even wennen, maar na een tijdje gaat het bewuste ademhalen steeds beter. Anne vertelt dat ik zo’n 18 x per minuut ademhaalde toen ik net binnenkwam en met haar kletste op de bank. En nu zat ik al netjes rond de 6 p/m! Woehoe. I can breathe!

Dit is wel iets wat je dagelijks moet blijven herhalen. Anne geeft mij als oefening mee dat ik 2 à 3 keer per dag een aantal minuten bewust ga ademhalen. Bijv. rond lunchtijd, het diner en vlak voor het slapengaan. Zo pak je een moment voor je zelf, ontspan je, raak je bewust van je ademhaling en breng je deze weer op een normaal niveau. Dus vanaf nu zet ik braaf een alarm op mijn telefoon zodat ik mijn adem-momentje pak!

Wil je meer weten over deze ademtherapie en het Anti-Stress programma van Health Club Jordaan. Neem dan eens een kijkje op hun website. Adem in, adem uit - ademtherapie

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

3 reacties

  1. Wat herken ik dit, ik kom echt tijd te kort om alles wat ik moet en wil doen ook goed te doen…
    Ik ga eens zoeken of er hier in de buurt zo een therapie is, volgens fysio adem ik ook nog eens verkeerd ( ja dat kan ook nog)