Kick off #nosugar challenge + ontbijt tips

Food, Health, Recepten  /   - 

First of all…. Happy new year!!! Hopelijk hebben jullie een te gekke jaarwisseling gehad? En gister ook nog genoten van de nodige oliebollen, appelflappen en wellicht nog een (paar) glaasje champi?! Goed zo! Want vanaf nu is het namelijk klaar met alle gekkigheid. Het is immers 2 januari en dat betekent dat we van start gaan met de #nosugar challenge. Nou goed, ik in elk geval. En ik hoop heel erg dat jullie mee doen! Na mijn vorige post over de uitleg van de #nosugar challenge heb ik mega veel leuke, positieve reacties van jullie gekregen en hebben veel van jullie zich ‘aangemeld’. Blogpost gemist? Check ‘m hier. Het legt veel uit over de challenge én je kunt er de (belangrijke) suikerspiekpas downloaden.

Ik ga jullie deze maand helpen met makkelijke recepten die suikervrij zijn, tips, eetdagboekjes en andere – hopelijk – motiverende info. En als jullie ook leuke tips en recepten hebben, vergeet dit dan niet ook met mij (en de rest van de health lovers te delen)! Bijvoorbeeld via de comments onder de blogs en met #nosugar op Instagram, Facebook en Twitter. Zo kan ik jullie goed volgen en retweeten 😉

In deze blog wil ik graag een aantal ontbijt tips met jullie delen, om gezond en suikervrij te ontbijten. Het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag. Ga je hier al ‘de fout in’ met suikers, dan zet dit de toon voor de rest van de dag: je blijft gedurende de dag honger houden en naar suiker craven. Sla ook nooit je ontbijt over. Zo komt je verbrandingsmotortje niet op gang en krijg je later op de dag sneller een snack attack.

Ontbijt recepten:

  • Havermout: havermout houdt je bloedsuikerspiegel stabiel – wat ontzettend belangrijk is in de challenge. Eet je havermout als warme pap, als overnight oats of als een havermout smoothie.
  • Zuurdesemboterham*, rijstwafel of roggebrood met suikervrij beleg. Bijvoorbeeld een gekookt eitje, hüttenkäse, hummus, kipfilet, avocado, geitenkaas, etc. Check wel alle ingrediëntenlijsten of het helemaal suikervrij is. Gebruik geen halvarine/margarine, maar roomboter.
  • Volle yoghurt/geiten yoghurt/biogarde/soja yoghurt (ongezoet!) met noten en een stuk fruit.
  • (Groene) Smoothie: een groene smoothie is erg gezonde en lekkere start van je dag.

    Havermout met bosbes, pecannoten en ahornsiroop - nosugar challenge i love heatlh
    Bron foto: Vogue.nl

Alle recepten op I Love Health zijn suikervrij! Deze kun je dus allemaal gebruiken.

*Brood mag wel, mits je hier geen sterke energiedip van krijgt na het eten ervan. Dat betekent dan dat je een erg gevoelige bloedsuikerspiegel hebt. Dit kan daarna ook zorgen voor een hongeraanval. Merk je dat je hier last van hebt, laat brood dan ook staan. Zo niet, kies dan wel voor zuurdesembrood.

Good luck allemaal!

Wat eet jij als suikervrij ontbijt tijdens de nosugar challenge? Ik ben benieuwd!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

23 reacties

  1. Een suikervrije maand leek voor mij onmogelijk. Nu ik wat meer info heb opgezocht over suikerverslaving etc. wil ik mezelf uitdagen. Vanaf de 15e wil ik inspringen (morgen de nodige boodschappen doen). Maar na het lezen van alle reacties over 3 stuks fruit, suiker in kipfilet en zelfs havermout! hoe kan ik zoiets volhouden? Ik heb de nodige kennis niet, maar wil mezelf graag uitdagen omdat ik nu ook begonnen ben met sporten. Ik ga mijn best doen… Morgen met m’n gedownloade suikerspiekpas de supermarkt in 😉

    1. You can do this! Suiker zit inderdaad in veel producten… maar er is echt genoeg wat je nog wel kunt eten hoor. Je moet er alleen even induiken. Succes!

  2. Ik ben ook bezig met de suikervrije challenge!
    Als ik wakker wordt drink ik een groentesap en een glas lauw water
    Ik probeer met mijn ontbijt te variëren:
    – havermout gekookt in amandelmelk met fruit en zaadjes (sesam, lijnzaad, pompoenpitten)
    – Quinoa gekookt in amandelmelk of kokosmelk met fruit en zaadjes
    – volle yoghurt met fruit en kaneel en zaadjes of fruit en zelfgemaakte muesli (van haver en boekweitvlokken, noten, gedroogd fruit in de oven gebakken in kokosolie om het krokant te maken).
    – roerei met zalm op een zuurdesembotherham of een zalmwrap met groenten (sla, tomaat, avocado, pesto)

    tijdens de lunch een lekkere salade, zelfgemaakte soep, fritatta of (spelt-)pasta oid en tijdens het avondeten veel groenten en kip, vis of ei, liefst zonder granen en anders wel volkoren/ de goede variant (couscous, zilvervliesrijst, speltpasta, bonen ipv granen)

    Ik heb veel aan de recepten van amber albarda (http://www.amberalbarda.nl)

    1. Hoi Maartje! Dank je wel voor het delen van je eetpatroon. Klinkt erg gezond (en lekker!) Ik ben zelf ook ‘fan’ van Amber Albarda.
      Groetjes, DAisy

  3. Ik ontbijt met magere kwark, wat geraspte appel een theelepeltje kaneel en wat pompoen pitten. Daar drink ik een glas heet water bij met wat plakjes gember erin. Bevalt erg goed. Ik loop eerder vast op lunch en avondeten zonder suikers….

    1. Hoi Froukje,
      Ik maak mijn havermout vaak met half melk/half water. Helemaal water vind ik te waterig en zo half om half vind ik heerlijk!
      groetjes,
      Daisy

      1. Hallo Samantha,

        Hoe weet jij dat er in Quaker havermout suiker zit, als ik nl bij de ingrediënten kijk zie ik niets staan.

        Groetjes,
        Elisabeth

  4. Leuk! Tot nu toe heb ik er grote moeite mee om suikervrij te eten omdat het in zoveel producten zit..
    Ik eet graag kipfilet of andere vleeswaren op een cracker maar hier zit altijd suiker in. Heb jij toevallig tips waar ik suikervrije vleeswaren kan vinden?

    Succes!!
    Groetjes Judith

    1. Hoi Judith,
      Ja het blijft lastig he? Ik zou eens bij een bio winkel kijken en daarde ingrediënten van kipfilet checken. Of probeer het eens bij een slager/poelier. Ik ga ervan uit dat ze hier zeker vleeswaren hebben zonder toegevoegde suikers. succes!
      groetjes,
      Daisy

      1. Suikervrije vleeswaren zijn heel lastig te krijgen.

        Ook de meeste biologische vleeswaren en alle vleeswaren bij de slager die je slager niet zelf ambachtelijk maakt bevatten glucosefructosestroop = suiker. Ik ben in mijn toch al vrij lange zoektocht langs de supermarkten/slagers/poeliers/biowinkels in de omgeving Nijmegen in ieder geval nog geen 100% suikervrije kipfilet (bijvoorbeeld) tegengekomen.

        Wat wel weer heel makkelijk is is een kipfiletje braden en die dan de dag erna in dunne plakjes snijden op je brood.