Met mijn neus in de margarine. Met jou!

Food  /   - 

Een beetje boter op je boterham, een klontje in de pan of toch een scheutje olie. En kies je dan voor olijf-, zonnebloem of kokosolie? O en even terug naar die boterham. Wat gaat er bij jou op? Halvarine, margarine, roomboter, grasboter of…? Je snapt ‘m: er is enorm veel keus als het gaat om vet. Mede aan de hand van jouw vragen ga ik de komende maanden op onderzoek. Ik duik dus met mijn neus in de boter. Euh… margarine.

Vroegah, toen we nog halvarine aten

Ik heb door de jaren heen ook heel wat verschillende routines in het gebruik van boter en olie gehad. Telkens gebaseerd op een andere theorie, boek of trend. Vroeger – of vroegâh zoals ‘we*’ in Den Haag zeggen -, was ik van de light trend. Sonja B was mijn goeroe. Dus ging er zo min mogelijk vet in de pan en een klein likje halvarine op brood. Zeker geen roomboter. Want roomboter is vet en van vet word je dik. Aldus Sonja. En dan had je nog de Hartstichting die halvarine juist aanraadde. Iets met cholesterol. En als de hartstichting het zegt…? Precies. Tot ik mij echt ging verdiepen in voeding en ineens overal las dat margarine en halvarine slechts 1 molecuul van plastic verschillen. Wutttt?!

“Halvarine verschilt een molecuul van plastic?! Weg er mee.”

Wat was wel gezond volgens dezelfde bronnen? Roomboter. Want dat is niet bewerkt en hartstikke natuurlijk. En natuurlijk is altijd goed natuurlijk. O en kokosolie, a 8 euro per pot. Dus dat kwam in huis en die kuipjes margarine vlogen er met dezelfde snelheid uit. Want dat was heeeeeeuuuul slecht. Toch? Of niet? Echt wetenschappelijk onderzoek heb ik er nooit over gelezen. Dus dat ‘ik ging me echt in voeding verdiepen’ viel ook een beetje tegen. Schaam je Dais.

Tegenwoordig ben ik wat minder ‘streng’ dan een paar jaar geleden. Als ik bij moeders ben die halvarine op de ontbijttafel heeft staan, gaat daar gewoon wat van op brood. Uiteraard wel op een volkoren bammetje, want die zijn wel echt (bewezen) gezonder dan niet-volkoren. Maar dat is een ander verhaal.

Vet dus

Margarine. Daar ga ik me nu wél echt in verdiepen samen met jou.  Wat is het nou en wat verschilt het met boter?  En misschien zelfs wel naar vetverbranding kijken? En de belangrijkste vraag, waar ik zelf onwijs benieuwd naar ben: Verschilt margarine echt maar 1 molecuul van plastic?!

Unilever heeft me gevraagd om met hen samen te werken om de mysteries rondom margarine en andere vetten te ontrafelen. Het wordt geen promotiepraatje voor Unilever, dat zeker niet. De waarheid moet boven tafel. Kijk, daar houden we van. Kan ik daarna voor eens en altijd mijn routine met margarine en/of boter bepalen.

Ik heb jou vet hard nodig!

Aan de hand van jouw vragen ga ik de komende maanden op onderzoek. Ik duik dus met mijn neus in de margarine, vandaar de titel van deze blog. Wat wil jij weten over margarine? Ook wil ik graag weten wat jij nu gebruikt. En wat jij denkt dat gezond is of wat ‘de waarheid’ achter vetten is.

Dus laat even een berichtje onder aan deze blog achter. Vind ik leuk! En dat gaat me enorm helpen.

Dank je wel!

Liefs

Daisy

* Ik waun sins kogt in De Haag, dus ik mag we zegge, ja toch?

[Advertorial – dit verandert echter niets aan mijn mening of oordeel over een product of merk]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

18 reacties

  1. Ik heb net zo’n zwalkbeleid gevoerd! Ben ook benieuwd naar het vit D-effect. In margarine/halvarine is dat toegevoegd, maar in roomboter, kokos- en olijfolie niet.
    Ik heb zelf een vrij ernstig tekort aan vit D gehad. Ben nu weer terug bij halvarine. Biologisch; dat dan weer wel!

  2. Hoihoi! Ik gebruik elke dag ongezouten grasroomboter op mijn speltbrood en roggecrackers. Grasroomboter schijnt gezonder te zijn dan andere boters en echte gezonde koeien eten gras. Ik bak in kokosolie en olijfolie, wissel een beetje af! Ben benieuwd wat er uit je test komt!!??

  3. Jaaa, ik word ook gek van die tegenstrijdige informatie.
    Tegenwoordig gebruik ik plantaardige boter omdat ik steeds minder dierlijke producten wil gebruiken. Dus ben wel benieuwd hoe het daar mee zit.

  4. Yes wat een goed onderzoek. Ik ben erg benieuwd naar de uitkomst.
    Wij wisselen op brood roomboter en margarine af. Zo ook in de pan de ene keer gebruiken we kokosolie de andere keer olijfolie. Ik ben van mening dat als je afwisseld je van alle producten heb beste hebt. Al heeft zo natuurlijk mogelijk wel de voorkeur voor mij.

  5. Hoi hoi… ik doe vooral heel veel met olijfolie en soms met kokosolie. Als ik boter gebruik is dit roomboter…

    Succes met je onderzoek. Ik ben heel benieuwd wat er uit gaat komen.
    Gr Ingrid

  6. Ik zou wel graag zien waarom de wereld gezondheidsraad de verzadigde vetten, en dus roomboter en kokosolie ook, als gezond bestempelen en het voedingscentrum deze nog steeds als de grote boosdoener aanmerken. Op zulke momenten bekruipt mij het gevoel dat de directeur van het voedingscentrum die haar hele leven bij Unilever gewerkt heeft, misschien toch niet zo objectief is. De laatste onderzoeken laten juist zien dat suikers de oorzaak zijn van hoge chloresterol en niet vetten. Suikers veroorzaken ontstekingen in het lichaam die vervolgens de chloresterol doen stijgen.

  7. Ik ga voor de roomboter. Onder het mom van hoe natuurlijker, hoe beter. Als ik zie dat mieren niet eens afgaan op margarine en wel op roomboter… waarom zou ik dan wel margarine eten?

  8. Ik eet al 5/6 jaar margarine of halvarine. Roomboter is het voor mij. Ze zeggen dat je daar juist dik van word, daar merk ik gelukkig nog niets van. Dus de eerste vraag is al word je van roomboter dik?
    Verder adviseert het voedingscentrum wel margarine en geen roomboter. Want zowel roomboter als margarine/halvarine bevatten vitamine A,D en E. Roomboter bevat alleen veel minder vitamine D en meer verzadigd vet dan margarine/halvarine. En dat verzadigd vet kan volgens het voedingscentrum ongunstig effect hebben op je gezondheid. Het verhoogt het LDL-cholesterol, wat niet goed is voor de bloedvaten. Op deze manier vergroot een teveel aan verzadigd vet het risico op hart- en vaatziekten.

    Maar dan hebben we nog Amber Albarda. Door haar ben ik roomboter gaan eten en heb ik de margarine/halvarine geschrapt. Zij benoemt de fabrikanten het met margarine/halvarine voor elkaar hebben gekregen dat zij een stralend zonnig en gezond imago hebben gekregen. Toch verschillend deze fabrieksprpeuxten na bewerking niet veel meer van ordinair plastic zegt Amber. Ze zijn op moleculair niveau zo onnatuurlijk, dat het lichaam het niet herkent als voeding en geen idee heeft wat het ermee moet, in één experiment trok de margarine na weken – zelfs maanden – na de verstreken houdbaarheidsdatum nog geen enkel vliegen of ander ongedierte aan dat normaal gesproken op bedorven voedsel afkomt. Zelfs maden kropen er met een grote boog omheen. Amber legt uit dat
    margarine ooit is uitgevonden om de troepen van goedkoop broodsmeersel te voorzien. Napolein zocht een goedkoop product dat mee kom op schepen en veldtochten zonder te verpieteren, zoals boter altijd deel. Na veel geknutsel kwam men met de toenmalige margarine. En inderdaad, dit smeersel schift (nog steeds) niet en is lekker lang houdbaar. Een van de gouden regels van gezonde voeding is echter nog steeds, eet alleen voedsel dat ook daadwerkelijk kan bederven zegt Amber Albarda.

    Dus… door de vele gezondheids- bloggers/vloggers/freaks en wetenschappers kan ik door hen niet meer zien wat nu ‘echt’ is en wat commercie is. Wat is nu wel gezond en wat niet, of is er geen verschil?

    Groetjes Marijke Pubben

  9. Hoi Daisy, volgens mij heeft het veel te maken met het feit dat margarine zo ‘geprocessed’ is. Leuk dat je dit onderzoek gaat doen, maar Unilever staat natuurlijk wel bekend om haar vele merken van pakjes en zakjes dus hoop dat je echt objectief mag blijven en dat ze het onderzoek nog steeds sponsoren als blijkt dat margarine niet gezond is… succes!

  10. Zelf heb ik ontdekt dat bij mij menthol en mint migraine veroorzaakt. geen menthol of mint geen migraine Moet wel zeggen dat het tot mijn favoriete snoepgoed behoorde, Maar pas op in bijna alle snoep komt het voor.

  11. Ik ben echt ontzettend benieuwd naar je bevindingen! Ik had ook gehoord dat het maar weinig verschilt van plastic maar hoe het precies zit, geen idee maar ik ben erg benieuwd!