7 x Foods tegen zonverbranding!

Beauty, Food  /   - 

Oké, het regent dat het giet vandaag. Ik ben nu je dit leest op weg naar een festival. Correctie: het festival is afgelast. 🙁 Maar nog steeds heb ik ZON nodig. ZON. ZON. ZON! Please…. Duim maar even heel hard mee voor me als je wilt. In de tussentijd kun je deze blog lezen met tips over voeding die je helpen tegen zonverbranding. Want je begrijpt: met die ene hittegolf in juli ga ik niet akkoord. Heel augustus wordt mega zonnig! Let op mijn woorden 😉 Dus als je nu begint met deze zon-meets-food-tips van Thuisbezorgd.nl, ben je in augustus helemaal ready for all the sunshine!

Zonbescherming

Jezelf beschermen tegen de zon is belangrijk om zonverbranding tegen te gaan, en zo ook de (latere) gevolgen ervan: huidveroudering en huidkanker. Als je jezelf om de paar uur insmeert met een zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor, dan ben je al aardig goed beschermd. Het kan alleen toch zijn dat je huid schade oploopt, bijvoorbeeld doordat je niet alles goed genoeg hebt ingesmeerd. Het is beste is om dan uit de zon te gaan, of beschermende kleding dragen. Het is ook goed om ruim voor het zonnen je huid op een natuurlijke manier een handje te helpen. Hoe? Door bepaalde producten te eten die je huid beschermen.

Food tegen zonverbranding

  1. Tomaten

Tomaten zijn echte uv-blokkers. Er zit namelijk heel veel lycopeen in: een stofje dat het lichaam helpt om vrije radicalen – die vrijkomen door ultraviolette straling – op te ruimen. Dit zorgt ervoor dat het lichaam beter kan herstellen na schade door de zon. Er zit vooral veel lycopeen in bewerkte of verhitte tomaten, dus eet bijvoorbeeld een tomatensoep of deze healthy pizza met tomaten.

  1. Watermeloen

Watermeloenen zijn sappig en verfrissend, waardoor ze heerlijk zijn in de zomer. Maar er is nog een reden waarom watermeloenen ideaal zijn om te eten tijdens warme, zonnige dagen! In watermeloen zit namelijk – naast lycopeen – ook bètacaroteen (provitamine A): een antioxidant die de cellen in het lichaam tegen vrije radicalen beschermt en de huid helpt om beschadigde cellen te herstellen. Daarnaast is bètacaroteen goed voor je haar en ogen. Eet dus iets vaker een (fruit)salade met bijvoorbeeld watermeloen en fetakaas. watermeloen salade geitenkaas

  1. Wortelen

Als je niet zo van watermeloenen houdt, dan kun je ook wortelen eten. Wortelen zijn – net als watermeloenen, mango’s en gele paprika’s – rijk aan bètacaroteen. Wat dacht je van dit heerlijke wortelsoepje? wortelsoep met kokosmelk en gember

  1. Amandelen

Amandelen zijn één van de gezondste noten: ze zitten boordevol vitamines en mineralen. De belangrijkste vitamine tegen zonverbranding is vitamine E. En laat die nu ook net in amandelen zitten! Als je genoeg vitamine E binnenkrijgt, heb je minder snel last van verbranding door de zon.

  1. Bosbessen of blauwe bessen

Ben jij ook zo gek op bessen? Dat komt dan goed uit! Bosbessen of blauwe bessen zitten namelijk vol met flavonoïden. Deze sterke antioxidanten verminderen roodheid en beschermen preventief tegen zonverbranding. Handig, veilig en lekker! Recept tip: deze appelcake met bosbessen. bosbessen appelcake

  1. Sinaasappelschillen

Sinaasappelschillen? Ja, die zijn ook goed om te eten voor het zonnen. In de schil zit namelijk d-limoneen: een stofje dat helpt je huid te beschermen. Doe daarom eens sinaasappelschil of -rasp over je salade voor een lekkere frisse smaak.

  1. Tonijn

Tonijn zit boordevol selenium: een mineraal en antioxidant die rode bloedlichaampjes en cellen beschermen tegen beschadiging, bijvoorbeeld door de zon. Eet dus een lekkere tonijnsalade of deze tonijnburger. Houd je niet zo van tonijn? Makreel en haring zorgen er ook voor dat je langer van de zon kunt genieten zonder dat je verbrandt. Tonijnburger NewFysic - kerst recept

Let op: smeren met zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor blijft nodig. Voeding ondersteunt alleen de werking van een zonnefilter, maar kan deze niet vervangen. Als je bijvoorbeeld veel tonijn eet, dan bouw je een natuurlijke bescherming op die gelijkstaat aan factor 2 of 3. Dat is natuurlijk niet voldoende om veilig van de zon te kunnen genieten. Eet dus gezond en blijf er goed bij smeren!

Bron: Gezondheidsnet.nl

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

3 reacties