Festival food advies! Hoe, wat en wanneer eet je op een festival?

Food, Health  /   - 

Yes! Het festival seizoen is weer in volle gang. Van 12 tot 12 genieten van goede muziek, de nodige drankjes en gezelligheid met vrienden. Vooral op die dingen ligt bij mij de focus tijdens een festival. Eten? Dat schiet er op zo’n dag nog wel eens bij in. Laatst ging ik naar een festival en vroeg ik me aan het eind van de avond af, toen ik totaal was uitgeput, wat ik die dag eigenlijk had gegeten? Wat yoghurt met fruit en noten als ontbijt, een banaatje net voor vertrek, en rond 19 uur een broodje kroket. That’s all. Dat betekent dus dat ik het middageten en fatsoenlijk avondeten heb overgeslagen. Het was die dag ook super warm, waardoor je eetlust meestal minder is. Maar 11 uur lang zonder voedzame stoffen is niet goed voor je lichaam. Geen wonder dat ik doodmoe was aan het eind van de avond. Maar hoe kom je al deze leuke feestjes enigszins gezond door? Zo’n dag is naar mijn idee niet bedoeld om alle alcoholische drankjes en broodjes kroket te mijden. Maar het is ook niet de bedoeling om alleen maar zakken patat en cola’s naar binnen te werken. Maar wat eet je dan wel voor, tijdens en na een festivalletje? Hieronder een aantal tips!

Festival Food Advies

Ga voor een stevig ontbijt!

Het ontbijt als voorbereiding op een festival is absoluut je belangrijkste maaltijd van de dag. Wat je ook van plan bent te nuttigen, een goede bodem is het allerbelangrijkst. Op een lege maag gaat opname van alcohol (en andere verdovende middelen) veel sneller dan met een volle maag. Zorg dat je dus voor vertrek voldoende nuttige voedingsstoffen binnenkrijgt. Eet bijvoorbeeld wat meer tijdens je ontbijt, of lunch wat eerder dan je gewend bent. Vooral koolhydraten zorgen ervoor dat alcohol minder snel wordt opgenomen en je dus niet na 2 uurtjes al straalbezopen rondloopt. En eiwitten zorgen voor een verzadigd gevoel.  Als ontbijt denk dan aan yoghurt of kwark met fruit en muesli of een goed gevulde omelet. Of ga voor een voedzame lunch. Denk hierbij aan een salade met veel rauwkost, noten en zaden en wat volkoren brood. Of vervang het brood door wat pasta of couscous.

spinazie broccoli zalm omelet kiemen ul

Gedurende de dag

Het beste is natuurlijk om geen enkele maaltijd van de dag over te slaan, want als je de hele dag aan het dansen bent heb je de energie en voedingsstoffen hard nodig. Aangekomen op het festival is er vast wel tijd om eens langs alle eettentjes te lopen. Naast de vette happen zijn er steeds meer Aziatische tentjes met b.v. wokgerechten of sushi te vinden. Wokgerechten bevatten minder vet en vaak nog een klein beetje groente, maar zijn zeker voedzamer (met meer vitamine en mineralen ) dan een zak friet of hamburger. En natuurlijk kun je zelf ook een tussendoortje meenemen, als ze dat toelaten tenminste. Denk hierbij dan aan wat fruit zoals een banaan of appel. Maar een zakje ongezouten noten of een eiwitreep is ook een goeie.

En niet te vergeten, heel belangrijk: Drink voldoende op een dag, en dan bedoel ik niet voldoende bier en wijn, maar vooral ook veel water. Alcohol onttrekt namelijk juist vocht uit het lichaam.  Dus hoe meer alcohol je drinkt, hoe meer vocht je kwijtraakt. Om uitdroging en hoofdpijn te voorkomen is het slim om naast je bier of wijntje ook een watertje te bestellen.

The day after

Het festival was top, je hebt goed gegeten en gedronken en keihard gedanst, maar alleen net iets te veel alcohol of andere ongein genuttigd. Dan kun je ongetwijfeld een ‘hangover’ verwachten de dag erna. Het ultieme middel dat een kater doet verdwijnen bestaat nog niet, wel zijn er een aantal verzachtende tips:

  • Watermeloen is de antioxidant bij uitstek, omdat er heel veel vitamine C in zit. En veel alcohol drinken betekent dat je lichaam veel vitamine C verbruikt. Niet bepaald goed voor je lijf. De volgende ochtend bij het ontbijt een groot stuk watermeloen kan dus veel schelen.

win kerst-shoptegoed ragbag, festival food

  • Verse, maar ook ingemaakte artisjokken staan er om bekend dat ze de spijsvertering helpen verbeteren. Ook helpen ze misselijkheid verdwijnen. Is het proberen waard toch?
  • Eet een ei (of twee of drie). Eieren bevatten grote hoeveelheden cysteïne, dat is een aminozuur dat de overgebleven resten alcohol worden afgebroken.
  • Kopje (sterke) koffie. Waarom? Cafeïne verwijdt de bloedvaten. Door de alcohol droog je als het ware een beetje uit, waardoor je bloedvaten vernauwen en hoofdpijn krijgt.
  • Volgens veel mensen het ultieme anti-kater drankje; kokoswater. En dat is niet voor niets. Kokoswater is onwijs hydraterend (heel goed dus), en een glas bevat meer kalium dan een banaan en laat kalium nou het perfecte hangover go away medicijn zijn.

Geniet…

Tot slot, het is natuurlijk vooral belangrijk dat je geniet. En het is natuurlijk niet erg om eens een dag helemaal niet op je eten te letten. Compenseer dit gewoon de dagen na het fesitval. Eet dan wat gezonder dan normaal, slaap wat meer en beweeg wat meer. Maar ga je regelmatig naar een langdurig feest, dan is het slim toch wat meer aandacht aan voeding te besteden. Wees vooral lief voor je lichaam, dan kan het nog heel wat festivalletjes mee!

Wat is jouw ultieme festival food advies? Wat eet jij het liefst voor, tijdens en na een festival?

Liefs Mirte

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *