Fitte Festival ABC! – Zo kom je fit de festivalzomer door

Food, Health, Sport  /   - 

Jep, het is lastig. Ben je net lekker bezig om je ultieme bikinbody te krijgen, is het festivalseizoen aangebroken. Pizzaatje hier, nachtje doorhalen daar; veel vettigheid en weinig slaap doet het niet heel goed voor je behaalde resultaten (of resultaten in spe). Natuurlijk willen we wel genieten van de zomer! Daarom stelde Personal Body Plan de fitte festival guide op, om jou en je shape de zomer goed en wel door te laten komen.

PBP: Het festival seizoen is weer aangebroken! Lekker met de zon op je bol (of met je laarzen in de modder, het blijft Nederland..) en een drankje (of twee) in je hand losgaan op de meest toffe beats. Echter staat zo’n festival vaak ook vol met pannenkoeken met spek en hamburgers met nachos. Om jou te helpen optimaal te genieten van een festival zonder dat jouw resultaat óók naar de klote gaat hebben wij de fitte A tot Z festival guide voor jou samengesteld!

De fitte festival guide

Alcohol & Bier

Genieten van een biertje, wijntje of mixdrankje op zijn tijd gaan wij jou absoluut niet verbieden. Echter bevat alcohol ook flink wat calorieën, 7 kcal per gram. 1 biertje bevat al snel 80 kcal, 1 gin tonic 120 kcal en 1 glas zoete witte wijn 170 kcal. Ai! Misschien toch iets om rekening mee te houden? Wissel alcoholische versnaperingen af met (light) frisdrank, water of voor de wijnliefhebbers onder ons, ga voor droge witte wijn (80 kcal per glas), spa rood of wodka (60 kcal)!

Consistentie

Geen dieet of een keurslijf, maar een levensstijl die jij op de lange termijn kan en wil volhouden. Geen verplichtingen, wel bewustzijn creëren betreft jouw keuzes. Dus óók op een dagje festival.

Dansen

Maak mooi gebruik van een dagje of weekendje festival door lekker die heupen los te gooien, dan heb je meteen een dagje cardio erop zitten. En dansen als cardio, zo vervelend is dat niet toch? Wellicht kan je meteen wat moves uit de sportschool gebruiken om voor de neus van die hunk of babe even jouw squat techniek te demonstreren. Disclaimer: PBP is niet verantwoordelijk voor opgelopen blauwtjes.

gaypride
Dansen met Claartje van Foodness!

Eiwitten

Zorg dat je ook op een dagje festival voldoende eiwitten binnenkrijgt. Op een festival zelf is het niet altijd mogelijk genoeg eiwitten te eten, dus kies eiwitrijke maaltijden voordat je naar het festival gaat. Wil je gegarandeerd zijn van voldoende eiwitten, kies dan voor bijvoorbeeld kipspiesjes of smokkel een eiwitreep mee naar binnen.

Fruit & Groente

Op de meeste festivals ben je niet langer beperkt tot enkel een snelle vette hap, maar ook fruithapjes, sapjes en salades passeren tegenwoordig de revue. Dit kan een goede manier zijn om op een festival jouw micronutriënten (zoals vezels en mineralen) binnen te krijgen en om jouw trek te stillen zonder meteen voor een grote calorierijke snack te gaan.

gaypride
Naast wijntjes ook een fruitsalade hoor 😉

Houd je vochtbalans in de gaten

Drink voldoende water op een dagje festival! Zeker wanneer je aan het dansen bent, de temperaturen oplopen en er al dan niet alcoholische versnaperingen in het spel zijn is het belangrijk genoeg vocht binnen te krijgen. Je zou 1 glas water per uur kunnen hanteren. Meer is namelijk niet altijd beter 😉

Instagram for dummies

Even een partypic uploaden moet kunnen, alleen continu je Instagramfeed doorscrollen is niet zo gezellig voor je vrienden. Focus je aandacht op het huidige moment!

Je doel voor ogen, of nu even niet?

Jij hebt zelf in de hand welke keuzes jij wel of niet maakt, ook op een festival. Wil je compleet naar de klote, met mate genieten of je juist strak aan jouw plan houden? It’s up to you.

Koolhydraten

Op een festival hoef jij je geen zorgen te maken over een gebrek aan koolhydraten. En dat is prima, want met een dagje dansen in de zon kan je die prima gebruiken! Je kunt ervoor kiezen om jouw koolhydraten zo veel mogelijk te sparen voor het festival zelf of juist ervoor kiezen om met een goede bodem naar het festival te gaan als je weet dat je de rest van de dag niet zoveel gaat eten. Wil je een kleine koolhydraatrijke snack? Kies dan voor een banaan!

Levensstijl

Ja, dat klopt! Het is een levensstijl, dus fitter worden, fitter zijn en festivals hoeven elkaar absoluut niet tegen te werken. Uiteindelijk wordt jouw resultaat niet bepaald door een dag meer of minder, maar het stukje bewustwording welke keuzes jij maakt en wil maken kan hier wel een onderdeel van zijn.

Mealpreppen

Festivals die vlakbij zijn, wie houdt daar nou niet van? Ben je echter wél even onderweg met het OV of eigen vervoer, dan kan dit een mooie gelegenheid zijn om zelf wat maaltijden te nuttigen onderweg. Zo heb je nog even rustig de tijd om bijvoorbeeld een eiwitrijke maaltijd te nuttigen of nog een frisse (maaltijd) salade te eten voordat jij je in het feestgedruis stort.

Nutella

Wafels of pannenkoeken met Nutella, ja lekker! Alleen niet de meest caloriearme snack. Ook hiervoor geldt dat portiecontrole (zie P) wel eens goed van pas zou komen.

Ontbijten

Of het ontbijt het belangrijkste moment van de dag is, dat ligt maar net aan jouw voorkeuren. Het kan echter wel een idee zijn om na te denken over welk ontbijtje jij het liefst neemt voor een festivaldag en wat het beste past bij jouw doelen.

Pizza, patat en portiecontrole

Wat is een festival zonder pizza, patat en andere lekkere snacks? In onze optiek bestaan er geen ‘goede’ en ‘slechte’ producten, dus wil jij van deze producten genieten, doe dat dan vooral. Echter kan je er wél voor kiezen de calorieën enigszins binnen de perken te houden: bestel bijvoorbeeld een pizzapunt, of deel die pizza of dat patatje met een vriend.

Quadriceps

Jawel, festivals zijn hét moment om eens te testen hoe sterk jouw bovenbenen zijn na alle PBP trainingen. Want op de bril van een Dixi toilet zitten? Dat kun je in de meeste gevallen beter niet doen. Squatten dus!

Rust is ook belangrijk

Neem af en toe even de tijd om lekker te relaxen en bij te komen. Neem eeen break, om bijvoorbeeld meteen jouw vochtbalans bij te vullen of een kleine snack te eten.

Slaap

Een festival gaat je meestal niet in de koude kleren zitten! Zorg voor genoeg (7-9 uur) slaap voor (en het liefst natuurlijk ook na) een festival om lichamelijk weer bij te komen. Slaap is een essentiële factor voor herstel, zeker wanneer je lekker bezig bent met jouw trainingen. Het zou zonde zijn om een paar dagen te missen omdat je nog aan het bijkomen bent!

Trainen

Je kan ervoor kiezen om nog te trainen voordat je naar een festival gaat en/of de dag erna weer in de gym te staan. Houd echter wel goed jouw herstel en de signalen van je lichaam in de gaten. Ben je echt te moe of te beroerd om te trainen, dan kan het wellicht verstandig zijn wat meer rust te pakken en jouw training een later moment in te halen.

Uniek

Wij geloven in een persoonlijke benadering gericht op de lange termijn. Daarom geloven wij niet in verboden producten of het ontzeggen van sociale gelegenheden, maar vooral in het creëren van een unieke aanpak die werkt voor jou (zie ook ‘Levensstijl’).

Vetten

Ben je van plan op een festival alcohol te gaan drinken? Houd dan je vetinname vooraf zo laag mogelijk. De vetopslag wordt namelijk tijdelijk gestimuleerd door alcohol. Alcohol wordt in dat geval makkelijk omgezet naar vet. Er is echter wel een positieve energiebalans nodig om op lange termijn tot een verhoogde totale vetopslag te zorgen. Zodra het alcohol uit het bloed is zal het vetmetabolisme namelijk een inhaalslag maken om in balans te blijven. Ben je niet van plan alcohol te drinken? Dan kan jij gewoon jouw gewone vetinname hanteren, hoewel het wellicht een idee kan zijn wat vetten te ‘sparen’ voor de maaltijden op het festival. healthy fest, festival, hamburg, broodje

Waterijsjes zijn awesome

Need to say more? Laag in calorieën en toch wel de ultieme festivalsnack!

X

Tsja, deze laten we even leeg. Daar gaan we geen advies over geven.

Yoghurt

Op zoek naar een frisse zomerse snack? Tegenwoordig kan je steeds vaker (frozen) yoghurt met vers fruit als snack halen. Lekker en in vergelijking met hartige snacks als een kapsalon of patatje een stuk macrovriendelijker. healthy fest, festival

Zo snel mogelijk de draad weer oppakken

Toch een flinke uitspatting gehad met alcohol en voeding? Geen ramp, dat kan gebeuren! Pak de volgende dag gewoon de draad weer op.

Groetjes!

Team Personal Body Plan

Heb jij mijn blogs met mijn maandelijkse Personal Body Plan updates al gelezen? xx Daisy

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *