Het gezonde snoepgoed van de Sint: de ‘appeltjes van Oranje’

Food, Health  /   - 

De Sint is weer in het land. Ook dit jaar heeft ‘ie weer allerlei lekkers mee gebracht. Naast de heerlijke pepernoten, brengt hij ook de mooiste mandarijntjes mee vanuit het zonnige Spanje. Want tijdens de wintermaanden is de mandarijn op haar best.

Waar komt de mandarijn vandaan?

Oké, het is niet de Sint die ze mee brengt. Maar in dit geval is het Albert Heijn die er voor zorgt dat ze van uit Spanje deze kant op komen, zodat de mandarijnen rond Sinterklaas in alle Appie’s te verkrijgen zijn.  Wanneer je wel eens zo’n oranje net in je winkelmandje hebt gegooid, heb je er waarschijnlijk nooit bij stil gestaan hoe en waar ze vandaan komen, althans ik niet. Tot afgelopen week toen ik naar Valencia ben afgereisd om een kijkje te nemen in het mandarijnenproces van de Albert Heijn. Wat was dat mooi en interessant! Ze komen dus echt helemaal uit Valencia, waar ze prachtig groeien onder de Spaanse zon. Nadat ze geplukt zijn, gaan ze naar het pakhuis een paar kilometer verder op. Hier worden ze gecheckt, schoongemaakt, ingepakt en in de koeling gezet, klaar voor vertrek richting Nederland. Het plukken, checken en inpakken gebeurt nog allemaal gewoon met de hand, zodat de mandarijntjes mooi blijven.

Mandarijn,boomgaard
De mandarijntjes kleuren mooi oranje onder de Spaanse zon!

Vitamine C

Ze zijn niet alleen lekker en mooi, maar dus ook erg gezond! Zo zitten mandarijnen vol vitamine C. Twee mandarijntjes geven ons ongeveer 52 milligram vitamine C. Dit is maar liefst 69 procent van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid. Deze hoge dosis vitamine C in mandarijnen houdt het collageen in je huid op peil, zodat je huid wordt beschermd tegen onder andere schadelijke UV-stralen. Ook helpt het rimpels tegen te gaan, omdat het de huid steviger maakt.

Geplukte mandarijnen
Zelf geplukte mandarijntjes! Hoe leuk?! En echt zóóó lekker!

Vitamine A

Heb jij je wel eens afgevraagd waarom de mandarijn die oranje kleur heeft? Dit komt door de hoge hoeveelheid carotenoïden die erin zitten, die je bijvoorbeeld ook in wortels vindt. Dit is een familie van pigmenten die ook dienen als bronnen van vitamine A. Mensen hebben vitamine A nodig voor een goed gezichtsvermogen en voor een gezonde cel ontwikkeling. Voldoende vitamine A versterkt ook je immuunsysteem, wat dus heel gunstig kan zijn in deze tijd van het jaar!

Op de band voor een check en een wasbeurt!
Op de band voor een check en een wasbeurt!

Wat kun je er allemaal mee?

Een mandarijntje is natuurlijk een lekker en makkelijk tussendoortje, maar je kunt er veel meer kanten mee op. Zo zijn ze heerlijk door een salade of bakje kwark. En je kunt ze ook verwerken in een cake of taart!

Klaar voor vertrek richting NL!
Klaar voor vertrek richting NL!

Vind jij de mandarijn ook zo lekker? En heb jij nog een heerlijk mandarijn receptje? Deel het vooral met ons, want wij zijn er dol op!

X Mirte

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *