5 super tips voor mindful eten!

Food, Health, Mind  /   - 

Heb je als goed voornemen om af te vallen, fitter te worden, of gezonder te gaan eten? Dan is deze blog een absolute aanrader. Die voornemens hebben namelijk allemaal met eten te maken, en wel met mindful eten. Wat dat precies inhoudt en hoe het werkt vertelt Nadja van Mindful Bali – de allerleukste & -beste mindfulness teacher op Bali! – in deze blog.

Nadja: Neemt eten flink veel ruimte in beslag in je hoofd? Ben je vaak bezig met wat je wel en niet mag eten, met calorieën tellen, met voedsel schema’s maken, en voedsel voorbereiden. Heb jij een ideaal plaatje in je hoofd van hoe je lichaam eruit moet zien en probeer je dat te verkrijgen door sporten en op een bepaalde manier eten? Voel je alsof je van alles niet mag eten en als je dan wel iets eet wat niet gezond is je je heel schuldig voelt? Of ben je altijd op dieet en krijg je vervolgens vreetbuien? Het is een feit dat veel vrouwen en lastige relatie met eten en hun lichaam hebben. Mindfulness en een hele hoop zelfliefde helpen je om jezelf te accepteren hoe je bent en die eeuwige strijd los te laten. Hieronder heb ik al een paar waardevolle tips die je hiermee kunnen helpen.

Tips voor mindful eten

1. Luister naar je lichaam

We hebben geleerd om te eten vanuit ons hoofd. Zeker met alle trends die steeds weer veranderen doen we mee aan wat wel ‘goed’ is en wat niet mag. We maken voedingsschema’s en bedenken van te voren wat we mogen eten en vooral wat we niet mogen eten. Maar het feit is, ieder lichaam is uniek. Wat voor de één fijn voedsel voor haar lichaam is, vindt het andere lichaam helemaal niet leuk. En ook je lichaam verandert aan de lopende band! In plaats van met je hoofd te eten, begin eens naar je lichaam te luisteren! En simpelweg, je lichaam te geven wat het nodig heeft! Jouw lichaam weet beter wat het nodig heeft dan welk dieet dan ook. Als je gaat eten, vraag jezelf dan af wat je lichaam nodig heeft, waar het om vraagt. Heb je veel of weinig honger? Zin in iets lichts of juist iets warms en vullends? Maak het een gewoonte om contact te maken met je lichaam, en vervolgens te eten waar het om vraagt

2. Eet mindful

Als je gaat eten, eet dan mindful. En daarmee bedoel ik je eten heel bewust eten. Normaal schuiven we alles maar op de automatische piloot in ons mond zonder dat we het echt ervaren of proeven terwijl we ergens anders mee bezig zijn. Eigenlijk belachelijk, dat we vaak niet eens echt genieten van iets fijns zoals eten! Kijk eerst even naar je eten en wees er dankbaar voor. En eet het dan bewust op, proef het echt en kauw langzaam. En merk vervolgens op hoe je je voelt na het eten. Of dit je energie geeft of misschien krijg je er juist buikpijn van of voel je je lethargisch. Noteer welk eten dus fijn is voor jouw lichaam en wat niet. Als je bewust eet kan je je ook niet volvreten, want dat voelt niet fijn! Je stopt precies als je vol zit, je verteerd je eten beter en je kan meer van je eten genieten! Je zal er misschien achter komen dat dingen waarvan je dacht dat je ze lekker vond, eigenlijk helemaal niet lekker zijn! Hierdoor verschuif je naar ‘willen maar niet mogen’ of ‘wel eten maar schuldig voelen’ naar eten omdat dat goed voor jouw lichaam voelt.

3. Emo-eters en vreetbuien

Ben jij een echte emo eter en heb je regelmatig enorme vreetbuien? Mindfulness to the rescue! Het gaat allemaal om bewust zijn en van de auto pilot afkomen. Wees je er bewust van als je wilt gaan snacken, waarom dit precies is? Sta er even bij stil, check even in bij jezelf! Ben je een leegte aan het vullen? Voel je je eenzaam? Heb je stress? Speelt er iets waar je eigenlijk niet naar wilt kijken en ga je daarom maar eten? Dan gebruik je eten dus als verdoving! Maak een lijst van dingen die je in plaats daarvan kan gaan doen. Zoals een wandeling maken, met je kat knuffelen, mediteren, een vriendin bellen, of je gedachten opschrijven. Geef jezelf eten als je voelt dat je honger hebt en niet om dingen te verdringen.

4. Eet vanuit liefde niet vanuit haat

Eet uit zelfliefde, niet uit zelfhaat! Er is niks mis met gezond eten. Tenzij jij je dat eet omdat je vindt dat je nu niet goed genoeg bent. Als je gezond eet vanuit een dieet om aan een bepaald ideaal plaatje te voldoen is dat niet goed. Het punt is, je houdt het vaak niet vol en je wordt er vooral niet gelukkig van. En het is mentaal super ongezond en dat heeft ook weer effect op je lichaam! Het gaat erom dit ‘ideale plaatje’ los te laten en je lichaam te accepteren zoals het is. Alleen op die manier zou je een gezonde relatie ermee ontwikkelen. En in plaats van het te straffen geef je het juist liefde! In plaats van iets niet te mogen, of jezelf 7 dagen per week naar de sportschool te sturen, geef je het wat het nodig heeft! Geef het voldoende eten, maar niet teveel. Beweeg, maar geef je lichaam ook de rust die het verdient. Luister waar je lichaam om vraagt en geef het dat! Dan zal je lichaam vanzelf haar eigen ideale gewicht bereiken. Als je te zwaar bent zal je afvallen, en ben je je lichaam aan het forceren in iets wat het niet is zal je weer wat aankomen. En dat is oké! Het is beter om van je lichaam te houden en het gezond te houden en het te accepteren dan je hele leven het proberen te forceren iets te zijn wat het niet is! Als je wat eet, zeg dan tegen jezelf dat het is omdat dit is wat je lichaam wilt. Je lichaam heeft gezonde voeding nodig, en je lichaam verdient het beste! Geef je lichaam liefde, dan geeft het jou weer liefde terug!

5. Laat alle controle los!

Ook al is het eng, dit is je weg naar vrijheid. Want controle hebben is een illusie. Hoe meer controle je probeert te hebben, hoe minder je het zal hebben! Als jij altijd in restrictie zit, en niks mag eten, dan zal je vanzelf een keer een enorme vreetbui krijgen. Of als je steeds meer controle wilt hebben kan het resulteren in een eetstoornis waarin je al helemaal de controle kwijt bent! Dus laat die controle en alle regeltjes erom gaan! We zijn vaak bang dat dan alles mis gaat. Dat we bijvoorbeeld 3 pizza’s en een bak met ijs leeg eten. Maar als je mindful eet en luistert naar je lichaam gebeurt dit juist niet! Je lichaam vraagt echt niet om die pizza’s en ijs, dat doet je hoofd! Je zal zien als je de controle loslaat dat je weer in de flow komt. Dat je juist niet meer constant aan het jojo-en bent en je natuurlijke gewicht bereikt.  De strijd in je hoofd is weg en je zal meer zelfliefde ontwikkelen omdat je lief bent voor jezelf en je lichaam!

mindfulness, mindfulbali, nadja, bali, nalu bowls, mindful eten
Kijk Nadja en mij nu eens mindful van ons smoothie bowltje aan het snoepen zijn in Bali!

xxx Nadja

& Daisy

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1 reactie

  1. Bedankt voor dit verhelderende artikel, Daisy! Jouw focus op het luisteren naar je lichaam en bewust eten resoneert erg met me. Het idee van het loslaten van controle en het vervangen van restrictieve denkwijzen met zelfliefde biedt een frisse en gezonde kijk op voeding.