5 foods voor een goede spijsvertering

Food, Health  /   - 

Een goede spijsvertering is erg belangrijk. Als dit niet in orde is, kun je je futloos voelen, een opgeblazen gevoel hebben, last hebben van winderigheid… allemaal nare dingen. Je spijsvertering is letterlijk de vertering van je eten. Mond, slokdarm maag, darmen… tot aan de uitgang… Als dit proces niet goed werkt, kun je nog zo gezond eten, maar worden voedingsstoffen niet eens goed opgenomen. Voldoende beweging en goed drinken dragen bij aan een gezonde spijsvertering. Maar met de juiste voeding kun je nog veel meer doen. Als je de 5 voedingsmiddelen die hierna genoemd worden toevoegt aan je eetpatroon, zal je buikje je dankbaar zijn!

Goede spijsvertering foods

Chia zaad

Chia zaad - Bron: ecochiclife.net. Goede spijsvertering.
Bron: ecochiclife.net

Chia zaden vallen onder de superfoods omdat het een ongelooflijk rijke bron van voedingsstoffen en antioxidanten is. De smaakloze, kleine zaadjes bevatten erg veel vezels, omega-3 vetzuren, mineralen en antioxidanten. Twee eetlepels chia zaad bevat wel 10 gram vezels. De zaadjes verminderen ontstekingen, verlagen de cholesterol en hebben een positief effect op de darmen. In deze blog lees je meer over chia zaad.

Courgette Courgetti recept, pasta van courgette. Courgette draagt bij aan een goede spijsvertering.

Mijn favoriete groente! Courgette is een groente die veel vocht bevat en zo het lichaam hydrateert. Het stimuleert een goede spijsvertering en ontgift het lichaam. Omdat courgette zo veel vezels bevat heeft het een reinigend effect op onze darmen. Gezond groentje dus! Je kunt het roosteren, wokken, rauw eten, of als courgetti (recept) eten.

Ghee

Ghee van het merk Ghee Easy. Ghee draagt bij aan een goede spijsvertering.
Ghee van het merk Ghee Easy. Hoe cute zijn deze potjes?!

Bijzondere naam vind ik het, ghee… maar het is dan ook een bijzonder product. Het is een vorm van geklaarde boter. Dat is boter waar de eiwitten uit zijn verwijderd zodat er alleen het pure botervet overblijft. Geklaarde boter heeft dan ook een hoger kookpunt dan gewone boter. Ghee heeft zelfs een nog hoger kookpunt dan geklaarde boter. Ghee verbetert de spijsvertering: goede stoffen worden beter opgenomen en afvalstoffen juist goed afgevoerd. Je kunt ghee kopen bij de meeste bio winkels.

Augurken, kimchi en zuurkool

Augurk bron: sheknows.com - goede spijsvertering
Bron: sheknows.com

Alle drie ook wel lacto-gefermenteerde groenten genoemd. Augurken en zuurkool erg Hollands en ongetwijfeld wel bekend bij je, maar kimchi waarschijnlijk minder. Kimchi is gepekelde groente (vaak kool en rettich) en wordt veel in Korea gegeten. Lacto-gefermenteerde groenten bevatten veel probiotica – dat zijn goede bacteriën die het evenwicht van onze darmflora herstellen. Daarnaast breken deze groenten zware metalen en andere gifstoffen in het lichaam af. Goed voor de spijsvertering dus. Je kunt gemakkelijk zelf lacto-gefermenteerde groenten maken met van zout, groenten en gefilterd water.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

10 reacties

  1. Ik gebruik al een aantal jaren Ghee. En het is makkelijk zelf te maken en daarmee veel goedkoper dan in de natuurwinkel.
    Neem ongezouten roomboter. Smelt dit jn een steelpan en pas op dat het noet verbrand. Schuim het regelmatig af en last het ruim een half uur op een laag pitje stan en blijf afschuimen tot je de bodem kunt zien.
    Als laatste leg je een stukje kaasdoek op een schone pot en giet de vloeistof er door heen.
    Laat het stollen je hebt heerlijk Ghee. Niet in de koelkast bewaren. Gewoon in de kast.
    Veel eetplezier.

  2. Ik had nog nooit van Ghee gehoord! Chiazaadjes doe ik altijd door m’n muesli. Hoop dat ze helpen, maar je hoort zoveel tegenstrijdige berichten over superfoofds.