Pannentips: waar moet je op letten bij inductie?

Blog  /   - 

Doet je inductiekookplaat niets als je hier pannen op zet? Denk dan niet direct dat de plaat kapot is, want het ligt waarschijnlijk aan de pannen. Voor koken op inductie heb je namelijk pannen met een magnetische bodem nodig. Of de bodem magnetisch is, test je zelf met een magneet. Als deze eraan blijft kleven, is de pan vaak geschikt voor inductie. Is dit bij geen enkele pan het geval? Dan moet je nieuwe kopen. In deze tekst vertellen wij je waar je op let.

Bodem bij inductie?

Een inductiekookplaat verwarmt uitsluitend de bodem van een pan. Helaas wordt de warmte niet bij iedere pan even goed over de bodem verdeeld. Is de bodem niet helemaal vlak? Grote kans dat dit voor problemen zorgt tijdens het koken. Controleer daarom altijd even of de bodem vlak is. Let ook op de dikte van de bodem. Voor een pannenset inductie geldt over het algemeen: hoe dikker de bodem, hoe gelijkmatiger de warmte verdeeld wordt.

Materiaal

Als je op zoek gaat naar pannen voor inductie is het ook verstandig om naar het materiaal te kijken. Niet iedere pan voor deze warmtebron wordt namelijk van hetzelfde materiaal gemaakt. Zo kun je voor pannen van RVS kiezen, maar er worden ook aluminium en keramische pannen verkocht. De verschillen tussen de materialen hebben we hieronder voor je opgesomd.

– RVS: krasbestendig en kan tegen hoge temperaturen.
– Aluminium: licht van gewicht en geleidt warmte goed.
– Keramisch: zwaar, houdt de warmte lang(er) vast en is duurzaam.

Beeldmerk

Heb je een pannenset op het oog, maar twijfel je of deze geschikt is voor koken op inductie? Ga dan op zoek naar een beeldmerk. Voor inductie is dit een spiraal, vaak in combinatie met het woord ‘induction’. Dit beeldmerk staat vaak al op de verpakking, maar dit is niet altijd het geval. Kun je het op de verpakking niet vinden? Denk dan niet direct dat de pan niet geschikt is voor koken op inductie. In sommige  gevallen staat het beeldmerk namelijk (ook) op de pan zelf.

Schoonmaken van inductie pan?

Na gebruik van een pan zetten veel mensen hem in de vaatwasser. Met kookpannen kun je dit vaak probleemloos doen, maar bij een hapjespan, koekenpan of wokpan inductie is dit niet altijd verstandig. De antiaanbaklaag van deze pannen kan namelijk aangetast worden in de vaatwasser. Wil jij al je pannen in de vaatwasser schoonmaken? Kijk dan goed of ze vaatwasserbestendig zijn voordat je tot aankoop overgaat.

Handvatten

De meeste mensen kijken niet naar de handvatten bij het kopen van inductiepannen. Zonde, want het is verstandig om hier ook aandacht aan te besteden. Op het eerste gezicht lijken handvatten misschien veel op elkaar, maar toch verschillen ze vaak behoorlijk. Neem bijvoorbeeld het materiaal waarvan ze gemaakt worden. De ene pan voor inductie heeft een handvat van kunststof, terwijl de andere een handvat van RVS heeft. Besteed ook aandacht aan de vorm van het handvat. Het is immers wel prettig als je de pan fijn vast kunt houden tijdens het afgieten of op tafel zetten.

Wil je lekker koken met je inductie pan? Dan vind je hier honderden heerlijke gezonde recepten.

Groetjes,

I Love Health

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *