Koude voeten: winterkwaal of een symptoom van iets?

Blog, Health  /   - 

Ik ben een mega koukleum: ik stap elke avond mijn bed in met koude voetjes. Behalve in de zomer. Maar met de koudere dagen is het niet gek dat je sneller last krijgt van koude voeten. Vaak is het gelukkig maar een tijdelijk ongemak en kun je door fijne huissokken voor dames het probleem al oplossen en je voeten weer opwarmen. Toch kan het zijn dat als je altijd koude voetjes hebt, het een ander onderliggend probleem is. Wat kan de oorzaak zijn van koude voeten?

Wat is de de oorzaak van mijn koude voeten?

Bloedarmoede of vaatproblemen

Mensen die last hebben van bloedarmoede hebben een tekort aan rode bloedlichaampjes. Dit kan komen door een erfelijke aandoening, een bepaalde soort kanker, maar ook een gebrek aan ijzer. Door bloedonderzoek te doen kan dit gemakkelijk vastgesteld worden of er echt sprake is van bloedarmoede. Vaak kan bijvoorbeeld een tekort aan ijzer makkelijk opgelost worden met een voedingssupplement.  Ook kan het zijn dat je aderen vernauwd zijn en niet meer goed functioneren. Er komt dan minder bloed bij je handen en voeten om ze warm te houden. Dit kan verschillende vormen aannemen en oorzaken hebben, maar het is zeer belangrijk om te laten onderzoeken. Vaak komt het voor bij oudere of 50-plussers met diabetes. Diabetes heeft als symptoom een verminderde bloedsomloop, wat ook voor koude voeten kan zorgen. Antislip sokken voor ouderen kunnen het al iets verminderen, maar er moet zeker medische hulp aan te pas komen om je vaten te controleren.

Andere oorzaken

Naast de vaker voorkomende bloedarmoede, vaatproblemen of diabetes, zijn er ook nog genoeg andere problemen die voor koude voeten kunnen zorgen. Zo kan het zijn dat je schildklier niet actief genoeg werkt, wat voor problemen kan zorgen. Ook zijn er verschillende auto-immuunziekte die kunnen zorgen voor koude voeten en handen.  Daarnaast is een gezonde levensstijl ook erg belangrijk om koude voetjes te voorkomen. Een tekort aan vitamine B12 kan verschillende neurologische symptomen veroorzaken. Je kunt B12 alleen via je voeding binnen krijgen, dus wanneer je niet gevarieerd of gezond eet, kun je hier last van krijgen. Ook roken is schadelijk voor je bloedvaten en kan zorgen voor koude handen en voeten.

Hoe kom je van koude voeten af?

Meestal hoef je je geen zorgen te maken over koude voeten. Alleen wanneer ze echt altijd koud zijn is het belangrijk om naar de huisarts te gaan. Toch zijn koude voeten vaak hinderlijk. Het dragen van warme sokken is hierbij natuurlijk stap 1. Probeer daarnaast te zorgen voor een goede bloedsomloop. Dit doe je door voldoende lichaamsbeweging te krijgen. Als je last hebt van koude voeten omdat je veel zittend werk doet, kun je elk half uur even opstaan en je benen strekken.  Heb je er vooral in de avonden last van? Beweeg je tenen en voeten om de bloedsomloop te verbeteren. Daarnaast kun je ook je voeten masseren om dit te ondersteunen. Als laatste oplossing kun je nog gebruikmaken van een andere warmtebron zoals een kruik om je voeten op te warmen. Deze plaats je niet per se op je voeten, maar op je onderrug. Door je onderrug te verwarmen kun je de bloedsomloop verbeteren en op die manier weer warme voeten krijgen.

Groetjes

Daisy

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *