Alles wat je moet weten over een collageen supplement

Beauty, Blog, Health, Life  /   - 

Wie wel eens een collageen supplement heeft gekocht weet waarschijnlijk wel dat sommige supplementen gehydrolyseerd zijn en andere niet. Wat je misschien niét weet, is dat gehydrolyseerd collageen een andere werking heeft dan niet-gehydrolyseerd collageen.

In dit artikel helpen we je de voordelen van gehydrolyseerd collageen te ontdekken, samen met enkele van de belangrijkste verschillen tussen gehydrolyseerd en niet-gehydrolyseerd collageen.

Gehydrolyseerd collageen supplement vs. niet-gehydrolyseerd

Simpel gezegd is het verschil tussen gehydrolyseerd collageen en niet-gehydrolyseerd collageen de molecuulgrootte.

Wanneer collageen in zijn natuurlijke vorm is, is elk molecuul ongeveer 30.000 dalton. Daltons zijn een eenheid van massa die gebruikt wordt om de grootte van atomen en moleculen uit te drukken, en je ziet ze vaak gebruikt worden in de biochemie.

De daltongrootte is essentieel voor collageen supplementen, want als je collageen consumeert, moet elk molecuul klein genoeg zijn om door je maagporiën te worden opgenomen.

In de menselijke maagporiën passen alleen moleculen van 4.000 dalton of minder.

Dus als collageen in de oorspronkelijke molecuulgrootte wordt geconsumeerd, is het nauwelijks biologisch beschikbaar. Je kunt het misschien een beetje afbreken om wat collageen op te nemen, maar uiteindelijk gaat het grootste deel door je systeem voordat het volledig kan worden opgenomen.

Dat is waar het proces van hydrolyse om de hoek komt kijken. Gehydrolyseerd collageen (ook wel collageenpeptide eiwit genoemd) is nog steeds collageen, maar door hydrolyse zijn de moleculen afgebroken tot een kleinere daltongrootte.

De meeste standaard gehydrolyseerde collageen is afgebroken tot 10.000 dalton. Zoals we weten van de grootte van onze maagporiën, is dat nog steeds te groot. Om collageen volledig op te nemen, moet je lichaam het dus nog meer afbreken om het volledig verteerbaar te maken.

Als er niet zoveel verschil is in daltongrootte, zijn er dan echt zoveel voordelen van gehydrolyseerd collageen versus niet-gehydrolyseerd collageen?

De hydrolyse van collageen simpel uitgelegd

De definitie van hydrolyse is: ‘een chemisch ontbindingsproces waarbij een binding wordt gesplitst en het waterstofkation en het hydroxide anion van water worden toegevoegd.’

Zoals gezegd, om collageenpeptide eiwitten of gehydrolyseerd collageen te krijgen, moeten de collageenmoleculen hydrolyse ondergaan. Het woord peptiden beschrijft een verbinding die bestaat uit twee of meer aminozuren die met elkaar verbonden zijn, in dit geval collageen, een eiwit dat bestaat uit aminozuren.

Dus als collageen gehydrolyseerd is, betekent dit dat het collageenmolecuul gescheiden is in twee zeer goed verteerbare aminozuren.

Nano-gehydrolyseerd

Gehydrolyseerd collageen kan ook nano-gehydrolyseerd zijn. Omdat het standaard hydrolyseproces collageenmoleculen slechts afbreekt tot 10.000 dalton en in je maagporiën slechts een molecuul van 4.000 dalton past, helpt nano-gehydrolyseerd collageen om het nog gemakkelijker opneembaar te maken.

Dus is collageenhydrolysaat beter?

Fabrikanten prefereren collageenhydrolysaat voor hun supplementen om een goede reden. Collageen in zijn oorspronkelijke vorm wordt erg dik wanneer het oplost in water, wat de inname bemoeilijkt. Gehydrolyseerd collageen kent dit probleem niet.

Daarnaast biedt het drie voordelen: het is gemakkelijker te verteren, wordt efficiënter door het lichaam opgenomen vanwege de kleinere eiwitstructuren, en kan door zijn aangepaste structuur functioneren als antioxidant, wat van belang is voor de huidgezondheid (meer hierover lees je in deze blogpost).

Welke vorm collageen supplement is het beste: pillen, poeders of drankjes?

Collageen pillen kom je op de grotere webshops zoals Vitamines.com minder vaak tegen, collageen poeders en drankjes zijn veel gebruikelijker. Dit komt waarschijnlijk omdat pillen beperkte ruimte bieden voor collageen, terwijl je met poeders of drankjes een grotere hoeveelheid kunt consumeren. Hierdoor neigen producenten naar de laatste twee opties in plaats van collageen pillen.

Maar wat is dan de betere keuze tussen poeder of drankje? In werkelijkheid maakt het weinig verschil. Beide opties zijn vergelijkbaar: het poeder wordt uiteindelijk ook gemengd met water, wat resulteert in een drankje. De voorkeur van de meeste mensen gaat uit naar poeder vanwege het gebruiksgemak; het snel en eenvoudig kan toegevoegd worden aan smoothies, yoghurt, of zelfs koffie.

Gebruik jij al een collageen supplement? En zo ja, wat vind je ervan?

Groetjes

I Love Health

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *