Meer van een beetje minder // gezondheid vs duurzaamheid

Food, Health  /   - 

Dat klinkt nogal tegenstrijdig, die titel, maar dat is ‘ie niet. Wat ik er mee bedoel? Laat het me je uitleggen. Tegenwoordig zijn we steeds meer bezig met gezondheid. We worden ons bewust van wat gezond is om te eten en het dringt ook steeds vaker door dat bewegen noodzakelijk is om fit te zijn én blijven. Op zich natuurlijk allemaal heel goed. Hoe gezonder en fitter we worden, des te beter voor jezelf, en uiteindelijk ook gunstig voor bijvoorbeeld de zorgkosten. Maar toch zitten er ook een aantal keerzijden aan deze ontwikkeling. Uiteraard is het positief voor je eigen welzijn, maar is het ook beter voor het milieu? De wereld om je heen? Daar denken veel mensen niet of nauwelijks over na. Waar ik nu precies op doel? Ik heb het hier vooral over de gevolgen van bepaalde voedingsmiddelen die absoluut gezond zijn voor een mens, maar grote boosdoeners zijn voor een groene wereld. Producten die massaal worden gebruikt in (populaire) gezonde recepten, of gewoonweg hip en gezond zijn om te eten, maar nu niet bepaald uit de buurt komen. 

Import producten

Denk maar aan de kilo’s watermeloen die worden geïmporteerd vanuit het verre zuiden, of de vele hectaren bossen die gekapt moeten worden om de vraag naar avocado’s of sojabonen bij te kunnen benen, om vervolgens ook vanuit een ver land deze kant op te komen. Allemaal producten die voor ons, de consument weinig tot geen moeite kosten om in huis te halen. En daardoor staan we ook niet of nauwelijks stil bij de herkomst van die producten. We gooien het in ons mandje, rekenen het af, leggen het vervolgens op de fruitschaal of in de groentela en eten het op. Maar voordat die producten, die absoluut gezond zijn voor ons eigen functioneren, in de winkel liggen, hebben ze al duizenden kilometers per vliegtuig, boot en/of vrachtwagen afgelegd.  Alles behalve ‘groen’ en verantwoord te noemen. Terwijl wij hier in Nederland denken heel goed en bewust bezig te zijn wanneer we een soja latte bestellen, of dagelijks een halve avocado leeg lepelen… zijn we in feite een stukje minder lief en aardig voor de wereld. Of het echt zo zwart wit is als ik het nu beschrijf? Ja, eigenlijk wel.  avocado, i love health boek

Ontbossen en waterschaarste

Volgens Sanderine Nonhebel, universitair hoofddocent aan de Rijksuniversiteit Groningen, gespecialiseerd in voedselvoorziening en milieu, schuilt er achter veel voedselhypes een gevaar. “Voedselhypes zijn in principe niet duurzaam. Ze veroorzaken onrust op de handelsmarkten en de landbouw kan dat niet bijhouden. Daardoor moeten er meer producten worden gehaald in andere delen van de wereld en dat levert dus meer milieubelasting op”, aldus Nonhebel. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de enorme hectares bossen die gekapt moeten worden om de grote vraag naar o.a. het hippe sojaboontje te kunnen voorzien. 

Moeten we dan alle tropische producten/grondstoffen schrappen?

Neen, en dat brengt me bij de titel. Meer van een beetje minder. Een gezonde en bewuste lifestyle, daar waar we bij ILH voorstaan, gaat verder dan enkel en alleen het aantal calorieen, vettten, eiwitten of koolhydraten in een product. Zo schreef ik eerder al eens een blogje over het eten van seizoensgebonden groenten en fruit. In plaats van kilo’s avocado in de week te verslinden of ineens alleen maar sojaproducten te gaan eten (te veel is overigens sowieso niet gezond), kun je er ook voor kiezen om iets minder van dit soort producten te nemen, en wat meer rekening te houden met zaken als herkomst. Een appel, perzik of peer, die gewoon van Hollandse bodem komen, of een echte Opperdoes of tuinboon, die NU vers van het land komen, zitten bomvol goede voedingsstoffen. En zo zijn er nog tig producten op te noemen, die misschien nog wel beter in een gezond eetpatroon passen, dan de tropische concurrent.

Kortom, een avocado is niet zo groen als zijn binnenkant, en soja is geen heilig boontje. Wil jij gezonder gaan leven of eet jij al gezond? Probeer voortaan dan ook eens te kijken naar hoe gezond dat product is voor de wereld. Waarom sperziebonen uit Marokko, als ze ook gewoon van Hollandse bodem bij de groenteboer om de hoek te verkrijgen zijn?!  peer

Ook in het dagelijks leven

Een beetje meer van minder, gaat niet alleen op voor voeding. Ook wat betreft spullen zijn we vandaag de dag geneigd om altijd maar naar meer en beter te willen. En dat is ook niet gek, want daar worden we door de grote bedrijven tot aangespoord. Slimme marketing strategieën, reclames en technische snufjes die ons telkens weer opnieuw verleiden. Of we daar echt gelukkig van worden? Nope. En nog belangrijker misschien, ook dat is alles behalve goed voor het milieu. Hoe meer we blijven kopen, hoe meer er geproduceerd wordt, hoe meer fabrieken, machines, vrachtwagens, vliegtuigen etc in de weer zijn, en hoe meer afval uiteindelijk verwerkt moet worden.

Weg ermee

Dit is allemaal wat kort en snel door de bocht, maar als je het boekje “Weg er mee”, van Dennis Storm (ja, die reishunk van BNN inderdaad) leest, wordt het je allemaal duidelijk. Een absolute aanrader die iedereen , op zijn minst, gelezen moet hebben!

Liefs Mirte

Bronnen: milieucentraal.nl, nos.nl, volkskrant.nl

Geef een reactie

6 reacties

  1. Wat fijn dat hier een artikel over is! Ik ben veel bezig met het milieu en wat ik het beste kan doen en laten daarvoor, en het is frustrerend dat verder weinig mensen dat doen.
    Maar goed, mensen krijgen in de toekomst vanzelf de aarde die ze verdienen. Alleen jammer dat er zo veel dieren onder lijden.
    Ik vond het trouwens wel leuk om op instagram te zien dat Daisy bijv. naar wasbare luiers kijkt! Dat is een goed voorbeeld 🙂

    1. Precies wat ik wilde zeggen Rosan!
      De veeindustrie is de grote veroorzaker van ontbossing. Soja verbouwen als veevoer om vervolgens aan koeien te voeren voor de productie van melk is daarnaast veel inefficiënter dan als mens direct de soja consumeren. Dat maakt soja melk nog steeds een bewustere keuze dan koemelk in je cappuccino

      1. He Anouk,

        Of soja nu wordt verbouwd voor veevoer of voor de consument, in beide gevallen is een te veel niet gunstig voor het milieu. Maar uiteraard zou minder vlees eten, een goed begin zijn!