4 x vooroordelen over yoga!

Sport  /   - 

Eerlijk is eerlijk , ook ik had altijd mijn bedenkingen over yoga. Niks voor mij, dat suffe, zweverige en alternatieve gedoe. En ga je er überhaupt wel van zweten? Dat is wat ik dacht vóórdat ik ooit een yogalesje had geprobeerd. Allemaal vooroordelen over yoga dus. Tot ik vorig jaar voor het eerst een yogales heb gevolgd en stiekem best wel enthousiast was, terwijl ik het helemaal niet bij mezelf vond passen. Ik ben toch meer van de krachttrainingen, crossfit en HIIT? Maar juist dan kan het dus (ook) heel lekker en ontspannend zijn om af en toe een yogalesje toe doen, echt! En die vooroordelen neem ik heel gauw weer terug!

4 vooroordelen over yoga

Yoga is alleen voor vrouwen

Wist je dat yoga vroeger in India eigenlijk alleen door mannen werd gedaan? Dus dat het alleen voor vrouwen is, is niet waar! Het wordt in Nederland natuurlijk wel meer door vrouwen gedaan, al zie ik ook steeds vaker mannen die aansluiten bij een yogalesje! Waarom niet?

Van yoga zweet je niet

yoga, bali, retreat, daisy
Foto: Liza van Hal

Ook hier kom ik op terug. Want ook na een yogales, staat het zweet op mijn voorhoofd. Het is een hele andere vorm van inspanning. Je traint spieren, die je met een kracht of hiit training eigenlijk niet mee pakt. Daarnaast zijn het niet bepaald dagelijkse houdingen, dus die kosten mij ook best wat energie! En dan heb ik het nog niet eens over Bikram yoga. Dan doe je anderhalf uur lang in een ruimte van ongeveer 38 graden 26 verschillende yoga oefeningen. Een bezoekje aan de sauna is er niets bij;)!

Yoga is zweverig

Tja, met een beetje pech beland je inderdaad bij een of andere spirituele yogastudio tussen de wierook en geitwollensokken types. Want ja, zulke studio’s zijn er ook. Maar tegenwoordig is er zoveel aanbod. Zelfs in de ‘gewone’ sportscholen worden tegenwoordig vaak yogalesjes gegeven. Kijk dus eerst even rond, en kijk wat het beste bij jou past!

Yoga is alleen voor vega’s

Absoluut niet. Voor yoga hoef je niet ineens je oude vertrouwde levensstijl om te gooien. Yoga is voor iedereen. Van hippe jongen meiden, tot lieve omaatjes. Je bepaalt helemaal zélf wat je doet of laat. Wél kun je je in de loop van tijd meer bewust worden van wat je je lichaam toevertrouwd (je bent wat je eet) en welke invloed voeding op je heeft.

yoga, bali, retreat, vooroordelen over yoga
Foto: Liza van Hal

Doe jij aan yoga? Of heb jij ook vooroordelen over yoga? Laat het ons weten in de comments!

Liefs

Mirte & Daisy

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

8 reacties

  1. Ik heb inderdaad precies dezelfde vooroordelen. Ik heb ooit yoga geprobeerd en ik kwam inderdaad in een groepje geitenwollen sokken dames terecht dus ik dacht, never again! Maar misschien moet ik het toch nog eens proberen 🙂

  2. Ik ben chronisch ziek en heb juist het vooroordeel (of misschien is het gewoon zo) dat yoga heel zwaar is (of toch te zwaar voor mij). Grappig hoe referentiepunten kunnen verschillen!

    1. De intensiteit van yoga kan nog wel eens onderschat worden ja! Vooral als je gezondheid niet helemaal meewerkt.
      En door de diversiteit ervaart waarschijnlijk iedereen het anders.

  3. Ohh ja, I love yoga! Ben ermee begonnen toen ik in Vancouver woonde, waar het toen al heel gewoon was dat de les 50/50 man/vrouw was. Zo heerlijk ontspannend en daardoor verkwikkend!