Beginnen met sporten // Where to start?

Health, Sport  /   - 

Zucht. Beginnen met sporten. Of je nou op vakantie bent en geweest en daarom even niet hebt gesport. Of de sportschool gewoon diehard hebt ontweken. Beginnen met sporten is altijd even lastig. Het ene moment zit je er lekker in en sta je het liefst elke dag in de gym, en dan opeens is de motivatie ver te zoeken. ‘Sporten is gewoon niet mijn ding’, ‘ik vind sporten gewoon niet leuk’, ‘Ik heb geen tijd/ben te druk’; vergeet ik een smoesje? Zelf heb ik ook wel eens maanden gehad dat ik de gym niet van binnen zag. In the end voel je je daar niet lekkerder van. Wij geven jou tips om het sporten weer op te pakken!

Tips om te beginnen met sporten

Dress up

Shop een leuke sportoutfit voor jezelf. Durf hier geld aan uit te geven. Tuurlijk ga jij dit volhouden! Zorg dat je eigenlijk het liefste de hele dag in je sportoutfit loopt. Wedden dat je dan met een beter gevoel naar de sportschool gaat?

Kies een sport die je leuk vindt

Klinkt cliché, maar is zo waar. Ik sleepte mezelf vaak met tegenzin naar het krachthonk van de sportschool om elke 5 minuten op de klok te kijken. En dan riep ik ‘Ik snap gewoon niet waarom mensen sporten leuk vinden’. Geloof me, sporten kan écht leuk zijn. Dansen, boksen, fietsen, hardlopen. Probeer het uit. Zorg dat je energie krijgt van het sporten.

Vind een sportmaatje

Ga op zoek naar een buddy om mee te sporten. Samen is namelijk altijd leuker dan alleen. Naast dat het leuker en gezelliger is, ben je ook gemotiveerder. Als jij op de bank blijft liggen, laat je tenslotte ook je sportmaatje zitten.

Ga voor jezelf

Lekker tegenstrijdig met de vorige tip. Maar ga sporten voor jezelf. Niet omdat je vader/moeder/zus/vriend etc. heeft gezegd dat je beter een keertje naar de sportschool kunt gaan. Niet omdat alle influencers in je timeline in de sportschool staan en je daarom vindt dat jij ook moet gaan sporten. Doe het omdat jij je er lekker bij voelt en energie van krijgt.

Klasjes volgen

Wij zijn dol op klasjes volgen! Je krijgt energie van de mensen om je heen, voelt nét iets meer druk om toch nog even door te zetten en je hoeft niet zelf uit te vogelen hoe het allemaal moet. Van pilates tot spinning, dansen tot boksen. En het is ook nog eens gezellig! Wie weet vind je hier wel je nieuwe sportbuddy.

beginnen met sporten, sporten

Loop niet te hard van stapel

Je hebt je voorgenomen om te gaan sporten. Lekker bezig! Je bent 1 keer geweest en kunt de hele wereld aan. Deze week ga je nog 4 keer! Who are you fooling? Dit ga je niet volhouden. Tenzij je echt een sport hebt gewonnen die je zoooo leuk vindt dat je vanaf nu 4 keer per week mega gemotiveerd in de sportschool staat. Bouw het rustig op en verplicht jezelf niet om gelijk 3/4 keer te gaan. Misschien ga je de eerste weken maar 1 of 2 keer. Je moet toch ergens beginnen?

Plannen

Plan je workout in. Maak op zondag een overzichtje van je week (sowieso een tip) en plan! Maak er tijd voor. Er zitten 168 uren in een week. Voor 2 uurtjes sporten heb je meestal echt wel tijd. En het komt niet zo nauw. Komt er iets tussen? Kijk dan gelijk eventjes in je agenda wanneer je wél een uurtje tijd hebt.

Luister goed naar je lichaam

Ga niet over je eigen grenzen heen! Misschien begin je wel met sporten na een hele lange tijd. Vraag niet té veel van jezelf. Luister goed naar de signalen van je lichaam en doe zo nodig een stapje terug. Je wordt vanzelf sterker.

Gewoon doen!

Misschien zie jij er tegen op om nar de gym te gaan, maak je je druk om wat andere mensen denken, of loop je liever alleen hard als niemand op straat loopt. Iedereen moet ergens beginnen! En hoe rood je ook aanloopt, jij bent nog altijd lekkerder bezig dan de mensen op een kleedje in het park. Maak je niet te druk om andere en begin gewoon. Voor jezelf 😉

Hopelijk heb je wat aan deze tips. Hoe pak jij sporten weer op na een (lange) tijd niet sporten? Laat het weten in een reactie. 

Liefs, Lindelotte

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

4 reacties

  1. Ik herken mezelf hier echt in. Ik had zelf ook altijd moeite om te beginnen met sporten, maar ik denk ook dat het belangrijk is om te beseffen dat je je lichaam ermee gezond houdt. Natuurlijk moet je ook een sport beoefenen die je zelf leuk vind, anders gaat het moeizamer en haak je snel af.

  2. Zelf denk ik dat je sporten moet zien als ontspanning en niet als iets dat nodig om af te vallen. Heb er plezier in en zie ook de mooie dingen van sport. Afvallen en fitter voelen zijn dan mooie bijkomende zaken.

  3. Dankjewel voor deze blog!! Ik heb momenteel weer een kleine dip in mijn motivatie, maar met deze tips ga ik het zeker nogis proberen. Zeker een leuke sportmaatje vind ik heel belangrijk voor mijn motivatie.
    Grtjs Anne