Vegetarische linzenburgers met walnoten

Ik heb een nieuwe missie: gezonde vegetarische burgers maken! Zo maakte ik pas deze bijzonder goede gelukte bonenburgers met feta, aldus mijn bescheiden mening. En nu was het de beurt aan een bakje linzenkiemen in mijn koelkast om mee te experimenteren. Resultaat: linzenburgers met walnoten op een lekker en gezond speltbroodje met avocado en hüttenkäse.

Je koopt je linzenkiemen o.a. bij Albert Heijn. Linzenkiemen over? Dan is deze salade echt een aanrader!

Ingrediënten linzenburgers

Voor 2 burgers

  • 50 gram walnoten
  • 75 gram linzenkiemen
  • 30 gram wortel
  • ½ sjalot
  • 1 teen knoflook
  • 1 el sojasaus
  • 1 el olijfolie
  • ½ rode peper
  • 1 ei
  • 25 gram havermout
  • 2 Hamburgerbroodjes (bij voorkeur spelt of volkoren)
  • 4 el Hüttenkäse
  • Sla (soort naar keus)
  • ½ avocado
  • Kokosolie (om in te bakken)
  • Peper & zout

Bereiding linzenburgers

  1. Rooster de walnoten kort in een droge koekenpan.
  2. Doe de volgende ingrediënten in je keukenmachine: walnoten, linzenkiemen, wortel, sjalot (gesnipperd), geperste knoflook, sojasaus, olijfolie en de rode peper (fijn gesneden).
  3. Zet de keukenmachine kort aan zodat alles fijn gesneden wordt. Let op: het mag wel wat structuur houden dus maak het niet te fijn.
  4. Schep het mengsel over in een schaal en breng op smaak met peper en zout.
  5. Kluts het ei en voeg ongeveer de helft toe aan het linzenmengsel. Doe het zelfde met de havermout. Meng alles goed door. Als het te nat is, voeg dan meer havermout toe. Als het te droog is, juist meer ei. Laat een half uur rusten zodat het mengsel steviger wordt.
  6. Vorm vervolgens hamburgers van het mengsel. Als dit lastig gaat omdat het uit elkaar valt, kun je het volgende doen: druk het mengsel met een lepel goed aan in een diep bord. Zet vervolgens een glas ter grootte van een hamburger in het mengsel en druk zo een hamburger er uit.
  7. Verhit in een koekenpan een beetje kokosolie. Leg de burgers voorzichtig in de pan en bak ze op gemiddeld hoog vuur aan beide kante zo’n 4 minuten. Keer voorzichtig om zodat ze niet uit elkaar vallen.
  8. Snijd de broodjes door midden. Start met een laagje hüttenkäse, vervolgens de sla, de burger, plakjes avocado en weer wat hüttenkäse. Sluit af met de bovenkant van het broodje en steek er een prikker in.

Geniet ervan!


linzenburgers kiemen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

7 reacties

  1. Hooi! Ik heb linzen in de kast die nog een half uur moeten weken en dan pas koken. Wat heb jij voor linzen gebruikt, en kan ik die zonder te koken gebruiken?

    1. De linzen die ik heb gebruikt zijn: linzenkiemen van Albert Heijn. Deze kun je direct gebruiken, zonder te koken.
      succes!

  2. Lekker! Deze ga ik zeker maken. Ik eet graag een broodje burger, alleen in de kant en klare zit vaak zoveel troep. Fijn dat er geen ei in zit:) minus de huttenkase dan helemaal vegan.