Gegrilde en gezonde portobello burger

Vaak denken mensen dat ik  – als health lover – uitsluitend op quinoa, gojibessen en slow juices leef. Wrong thinking people! Dit eet en drink ik zeker, dat klopt. Maar ik ben waarschijnlijk net zo gek op een hamburger of pizza als elke andere Nederlander. Al maak ik die dan wel graag ‘the healthy way’, want dan zijn ze minstens zo lekker. En nog vol met voedingsstoffen. Gezond zondigen zeg maar. Love it!

Deze hamburger is een stuk gezonder dan de normale burgers. De broodjes heb ik namelijk vervangen door portobello’s (grote champignons). Niet dat brood per se slecht is hoor, maar een wit simpel hamburgerbroodje is niet zo best. Als je toch brood wilt, kies dan voor volkoren (spelt) brood, zonder suiker. Het gehakt is 100% rundergehakt, zonder toevoegingen, en mager, dus bevat het minder vet. Ook heb ik voor hüttenkäse in plaats van een plak cheddar gekozen. Maar ik snap je ook als je er wel een échte plak kaas op wilt. Dan moet je dat vooral doen. Met alle ander ingrediënten ben je al zo goed bezig, dat een plakje kaas wat mij betreft prima kan. Maar begrijp me niet verkeerd, deze combi is ook mega lekker!

Varieer er lekker op los. Kies de slasoort die je wilt, kaas naar wens, groenten die je lekker vindt, misschien wil je er wel wat avocado op en toch wat mayonaise? Prima, maar kies dan wel voor een suikervrije mayo (die hebben ze bij de Appie). Als je je burger aftopt met een flinke pluk kiemen, is je burgertje hartstikke healthy. ENJOY!

gegrilde gezonde portobello burger
Ingrediënten portobello burger

Voor 1 burger

 • 125 gram mager rundergehakt
 • Peper en zout
 • 2 portobello’s
 • 4 reepjes paprika*
 • 2 el Hüttenkäse**
 • 1 handje spinazie, of andere sla
 • 1 pluk (linzen)kiemen
 • Evt. suikervrije mayonaise of een andere saus.

*courgette, aubergine of tomaat kan ook. Wat jij wilt!

**je kunt ook voor andere kaas kiezen. Wat jij lekker vindt.

Bereiding portobello burger

 1. Meng het rundergehakt met peper en zout, kneed goed en maak er een hamburger van.
 2. Je kunt het beste een grill gebruiken (boven en onder). Als je dit niet hebt, werkt een grillpan en anders een gewone pan ook.
 3. Grill eerst de portobello’s en de paprika (of andere groenten) onder de grill. De portobello’s zijn goed als ze een stukje platter en zachter zijn. Zorg dat de paprika mooie grillstrepen krijgt. De portobello’s verliezen wat vocht, laat daarom uitlekken op een stuk keukenrol.
 4. Grill nu de hamburger(s) onder de grill. De duur is afhankelijk van de stand en temperatuur van je grill. De burger mag nog een beetje roze van binnen zijn als je dit lekker vindt. Doorbakken mag natuurlijk ook.
 5. Bouw nu de burger op: start met een portobello, doe hierop de hüttenkäse en de spinazie, vervolgens de burger, eventueel nog wat hüttenkäse, dan de gegrilde groenten, tot slot de kiemen en sluit af met nog een portobello.
 6. Steek er een flinke prikker in en garneer met nog wat extra kiemen en/of spinazie blaadjes.

Geniet ervan!!

TIP: Lekker met zoete aardappelfrieten!

gegrilde gezonde portobello burger

Bestel het I Love Health boek hier – zonder verzendkosten!

En volg je I Love Health al op Facebook, Instagram, Pinterest en Twitter?

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 reacties