Let op mijn woorden: bonen zijn terug van geweest! Steeds vaker en vaker zie ik op andere blogs en in restaurants gerechten met peulvruchten voorbij komen. En dat is een goede zaak. Als we kijken naar bonen zijn dit super gezonde groenten. Ten eerste bevat het enorm veel vezels, wat belangrijk is voor gezonde darmen en voor een lang verzadigd gevoel. Daarnaast bevatten bonen veel plantaardige eiwitten. Zeker vegetariërs doen er goed aan om bonen op het menu te zetten, zodat ze hun eiwitten binnen krijgen. Tel daarbij een lading vitamines en mineralen als vitamine B en ijzer bij op, en je hebt een heel voedzaam product te pakken.
Zelfs topkok Herman de Blijker is pro-boon. Hij lanceerde deze week een kookboek: Herman over Bonen. Hij doet hard zijn best om zijn bonen-enthousiase door te geven. En daarom daagde hij een aantal bloggers – waaronder ik – uit voor de BonenBloggerTag: een video opnemen waarin je 3 vragen over bonen beantwoord. En vervolgens het stokje doorgeven aan een nieuwe blogger. Zie hier, mijn verbluffend slechte (eerste!) video. 😉 (had niemand mij kunnen vertellen dat je horizontaal moet filmen? Ik houd me aanbevolen voor een spoedcursus filmen & editen… haha)
Dus, Sven & Jennifer, het is nu aal jullie! Ik ben benieuwd naar jullie antwoorden op de BonenBloggerTag!
Maar goed, terug naar de bonen. Herman gaf mij niet alleen de opdracht om de drie vragen in een video te beantwoorden, ook daagde hij mij uit om een lekker recept te bedenken met bonen erbij. Ik heb hiervoor een van de drie nieuwe Bonenmixen van HAK gebruikt. Het is soms even proberen voordat je het recept op z’n lekkerst hebt, maar in het geval van deze vegetarische bonenburgers schoot ik in één keer raak. Geloof me maar op mijn woord; deze bonenburgers zijn echt waanzinnig lekker!
Ingrediënten bonenburgers
Voor de burgers
- 1 pot Bonenmix HAK – kikkererwten, mais, bruine en witte bonen
- 1 rode ui
- 2 teentjes knoflook
- 1 tl komijn
- 1 tl cayenne peper (paprikapoeder kan ook)
- 5 el havermout
- 1 ei (je gebruikt de helft)
- 50 gram feta
- Peper & zout
- Kokosolie
Voor het broodje en de toppings
- 3 (spelt)broodjes
- Courgette
- Aubergine
- Feta
- Sla
- Kokosolie
Bereiding bonenburgers
- Het is het gemakkelijkst als je een keukenmachine hebt die ‘hakt’, echter kan het ook door alles heel fijn te snijden en goed met een vork te mengen.
- Giet de bonenmix af in een vergiet, spoel af met koud water en laat goed uitlekken. Doe de bonen in de keukenmachine.
- Snijd de ui fijn. Pel de knoflook teentjes en snijd ook fijn, of pers met een knoflookpers. Doe dit bij de bonen in de keukenmachine.
- Voeg de komijn en cayenne peper toe aan de mix.
- Zet de keukenmachine aan vermaal. Maal het niet te fijn! Het is lekker als de bonenmix nog grof is. Schep over in een bord.
- Verkruimel de feta in kleine stukjes en voeg toe aan de bonenmix.
- Kluts het ei goed en voeg de helft toe aan de mix.
- Voeg ook de 5 el havermout toe. Roer alles goed door met een vork en breng op smaak met peper en zout. Als het te nat is, voeg je wat havermout toe, als het te droog is voeg je meer ei toe.
- Maak van het mengsel 3 gelijke hamburgers. Maak ze niet de dik. Liever iets platter.
- Verhit ondertussen in een koekenpan kokosolie en bak de burgers circa 5 minuten aan elke kant.
- Snijd ondertussen ook de courgette en aubergine in plakjes en grill deze (bij voorkeur) in een grillpan.
- Rooster eventueel de burgerbroodjes in een toaster of in de oven.
- Start nu met het opbouwen van de burgers:
- Besmeer het onderste broodje met de overgebleven feta kaas.
- Leg hierop een blaadje sla.
- Vervolgens de burger.
- Boven op de burgers de gegrilde groentes (circa 2 plakjes aubergine, 4 plakjes courgette).
- En sluit af met het bovenste broodje. Prikker erin en je kunt de burgers serveren.
Uiteraard kun je variëren met toppings en sauzen. Ook lekker: avocado, kiemen, tomaat, komkommer, etc.
Geniet ervan!
[Advertorial – dit verandert echter niets aan mijn mening of oordeel over een product of merk]
En? Wat vind je van de bonenburgers? Lijkt het je wat? Ik ben benieuwd naar je ervaring! Leuk als je dit laat weten in de comments onder deze blog! x Daisy
Erg lekker! Alleen vallen ze bij mij tijdens het bakken een beetje uit elkaar helaas
Iemand een tip hoe ik de burgers wel heel houdt?
Ja dat heb ik ook! Hoop dat hier een tip voor is inderdaad??
Ondanks dat wel nog steeds heel lekker, maar voor het oog wat minder mooi.
Hij was echt héérlijk! Super initiatief als je geen vlees eet, maar toch een burger op tafel wilt hebben. Heb zelf spinaziebladeren ipv sla gebruikt, voor iets meer smaak Ook echt een aanrader, lekker bij de feta!
Ga het vanavond proberen!
Zou je de feta in de burger ook kunnen vervangen voor hüttekäse?
Ik ben zelf niet zo’n liefhebber van feta
Lijken me super lekker! Zou je ze ook in kunnen vriezen?
Ja hoor! Dat moet lukken.
Ze waren super lekker! Heb de overige 2 in de vriezer 🙂 Bedankt voor het heerlijke recept
Yes! Fijn dat je ze lekker vond 🙂
Ik ben gek op bonenburgers. Thuis maak ik ze meestal met als hoofdbestanddeel kidneybonen, maar zo’n bonenmix is ook een goed idee!
wanneer komen er weer eetdagboeken?
hoi. x
Jam Jam! Enne ik vind je video leuk hoor!
Ziet er super lekker uit! Ga ik zeker eens maken!
Je filmpje is leuk! En ik ben benieuwd naar de burgers. Zag ze al op instagram voorbijkomen en was toen al nieuwschierig! Ik ga ze zeker eens maken 🙂
Haha leuke tag! Vind je video helemaal niet slecht hoor. 😉 Kun je vaker doen! Ik houd zelf ook van bonen maar vriend helaas niet, dus dan wordt het lastig om er vaak mee te koken. Deze burgers zien er wel echt relaxed uit trouwens!