Superfood friet van zoete aardappel

I love friet. En hoe! Maar niet alle friet. Alleen écht goede friet. Zo vaak eet ik het niet, want de meeste frietjes zijn natuurlijk niet echt gezond. Dus áls ik ze eet, wil ik ook echt dat het goede, lekkere frieten zijn. Het moet het zondigen waard zijn, zeg maar. Voor mij betekent dat met de hand gesneden, goed vet gebruikt, niet te dun, niet te dik, goed knapperig gebakken… Yumm! Als er een gezonde variant op mijn favoriete kostje komt, die ook nog eens super lekker is, dan heb je me. Toen ik het nieuwe Superfood Recepten boek van Jesse van der Velde opensloeg en daarin Superfood Frieten zag, ben ik gelijk aan de slag gegaan. En het resultaat was god-de-lijk! Bij de tweede keer pas wel te verstaan. De eerste ronde was ik de tijd vergeten en waren de frietjes wel erg knapperig (lees: zwart)….

Waarom zo gezond? Zoete aardappel voor superfood frieten

Deze Superfood Frieten zijn van zoete aardappel gemaakt. Hoewel de naam iets anders doet vermoeden, is het geen aardappel, maar een bataat, wat een neefje (of nichtje) van de knollen is. Deze zoete aardappel is vele malen gezonder dan normale aardappel. Ze zitten bomvol vitamine A (zorgt voor een stralende huid) en C (weerstand), belangrijke mineralen en ze bevatten veel antioxidanten. Er zitten minder koolhydraten in zoete aardappel dan in de ‘gewone’ pieper en juist relatief veel vezels, waardoor je sneller ‘vol’ zit.

Oven of Airfryer!

In dit recept gaan de frieten in de oven, maar je kunt ze ook maken in een airfryer! Heb je dit wel eens geprobeerd? Dit komt min of meer neer op ‘gezond frituren’. Er wordt geen frituurvet gebruikt in de airfryer, maar door de circulerende hetelucht (vandaar ‘air’-fryer) gegaard. Zo is friet zo’n 80% minder vet dan uit een frituurpan. Like it!

Oké, genoeg uitleg. Het recept voor deze overheerlijke zoete aardappel frieten:

Ingrediënten superfood friet:

Voor 2 personen

  • 2 middelgrote zoete aardappels
  • 2 el kokosolie
  • Evt. 2 teentjes knoflook
  • 1 tl zeezout

Gesneden superfood frieten van zoete aardappel

Bereiding superfood friet:

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Was de aardappels en snijd eventuele donkere stukje eruit. Je hoeft ze niet te schillen.
  3. Snijd de aardappels in lange repen en week ze 30 minuten tot een uur in koud water. Zo verwijder je het zetmeel en worden je frieten knapperiger. En dat is wat we willen!
  4. Spoel de frieten een paar keer om en droog af met een theedoek.
  5. Smelt de kokosolie op laag vuur. Doe de frieten in een kom en giet de kokosolie erover. Meng het goed.
  6. Leg de frieten verspreid op een met bakpapier beklede bakplaat. Strooi het zeezout erover en leg evt. de knoflook ook op de bakplaat.
  7. Zet de plaat 30-35 minuten in de oven. Hussel halverwege de frietjes zodat alle kanten goed gebakken worden. Superfood frieten van zoete aardappel

Na zo’n half uur ben je de trotse bakker van de lekkerste, gezonde superfood frieten!

Bon app! Superfood frieten van zoete aardappel

 Het Superfood Recepten Boek van Jesse van der Velde en Annemieke Kroon koop je via deze link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

46 reacties

  1. Ik wok of grill vaak zoeten aardappelen waar ik dol op ben en deze manier is nog nieuw voor me 🙂
    Als je zoeten aardappelen wilt wokken oid is het dan ook aan te raden ze vooraf in koud water te weken? Bedankt ! 🙂

  2. wauw dit is perfect voor mij..gister ovenfrites gegeten maar viel me zo zwaar en dit is zo makkelijk gemaakt zonder friteuse 😀 DANKJEWEL!

  3. Ik vind het maar slappe frieten, niks knapperigs aan! Ik heb ze nu nog even in de airfryer, hopelijk helpt dat wat…anders nog tips??

  4. De beste tip die ik kan geven om de frieten knapperig te krijgen, is door er niet te veel van op een bakplaat te leggen. De frieten mogen elkaar niet aanraken. Als er teveel frieten op de bakplaat liggen, wordt het te vochtig en gaan de frietjes stoven i.p.v. bakken. Als je er minder op de plaat legt, merk je vanzelf dat ze veel sneller knapperig en gebakken zijn. Succes!
    Groettjes,
    Daisy

  5. zojuist de frites gemaakt. de smaak was heerlijk, maar helaas bleven ze bij mij ook best slap. iemamd tips? lamger in de oven niet want dan worden ze zwart…..

  6. Heerlijk recept! Wilde even reageren op de vraag van Marloes. Of het met olijfolie kan. Dat kan uiteraard maar de olijfolie kan niet tegen verhitting en zal bijna al het gezonde er in verliezen. Het kan zelfs ongezond worden! Dus kokosolie is wel aan te raden! 🙂

  7. Hallo,
    Ik vindt smaak heerlijk maar we noemen dit ,aangezien ik ze met geen mogelijkheid knapperig krijg, de slappehap patat…..we smullen er desondanks echt wel van maar heb je misschien een tip om ze toch knapperig te krijgen?
    Ik heb zelfs een baksteen voor in de oven gekocht…dat scheelt ietsje maar het blijft een slappehap…
    Ik lees net dat je heerlijk op de piste ergens staat dus reageer gerust als je weer thuis bent en geniet heerlijk van je vakantie!! Als je thuis bent hoor ik graag je evt tips.
    Of kan ik ze ook simpelweg frituren in bv kokosolie?

    Groetjes Annedorien.

  8. Ik heb idd al vaker deze frieten gemaakt maar nooit in koud water laten weken. Ik kreeg ze dan ook nooit knapperig! De volgende keer dat ik ze ga maken ga ik dat zeker even uitproberen! Bedankt voor de tip

  9. Geweldig! Ik zet altijd een ovenschaal met laagje olie tijdens het voorverwarmen in de oven. De aardappelen dan na een kwartiertje in deze loeihete olie leggen, husselen (pas op, sist en kan spatten) en te veel olie afgieten. Dan half uurtje de oven in.

  10. Hallo, ik ben diabeet en let erg op koolhydraten maar volgens mij klopt de stelling van minder koolhydraten en meer vezels niet helemaal. Ik werk zelf met de onlinetabel van het voedingscentrum om dagelijks de hoeveelheden bij te houden. Ik ben altijd zeer positief over jullie site maar zoals gezegd klopt deze info volgens mij niet en ben je aanmerkelijk duurder uit dan de normale hollandse gezonde aardappel, zeker als je voor een gezin van 4 pers. kookt. Maar misschien hebben jullie andere info? Ik hoor graag van jullie, groetjes Leilla

    1. Beste Leilla,
      Persoonlijk hecht ik niet meer zoveel waarde aan wat het Voedingscetrum zegt, nu ik weet dat er grote bedrijven in hun adviescommissie zitten c.q daar mee verbonden zijn, en ze ook aparte adviezen geven, neem ik alles met een korreltje zout. Dat ten eerste.
      Ten tweede zorgen ‘gewone’ aardappels voor zeer grote schommelingen in je bloedsuiker spiegel, terwijl de ‘zoete aardappel’ geen aardappel is maar een bataat. Gekookte aardappelen hebben een GI van 60 en een bataat 50. Hier vond ik nog wat meer info.
      http://personalbodyplan.com/artikelen/50/de-gewone-aardappel-of-de-zoete-aardappel

    1. Hoi Jessica,
      Ik vind het altijd lekker met een salade en een stukje vis of vlees. Dat vind ik een goede combi. Ik heb dan geen ‘last’ van de zoete smaak. Ik zou het gewoon eten bij waar je anders normale friet bij zou eten. Lekker hoor 🙂
      groetjes!