Recept: gezonde brownies

Diamonds are a girl’s best friend! Euhm, nou… dan ben ik zeker geen girl. Want my best friend is chocolade, that’s for sure! En zowel in goede als in slechte tijden! Wat jij?! Maar helaas kan ik wel spreken van een zekere ‘haat-liefde verhouding’ met mijn bruine vriend. Gelukkig wordt de haat steeds minder met healthy chocolade snacks! Neem nu dit recept voor gezonde brownies: gluten- en lactosevrij! Ja, je leest het goed: brownies en gezond gaan prima samen. Zo durf ik met een gerust hart nog een extra stukje te pakken. En daar houden we van dan weer van.

Waarom gezonde brownies?

Alle ongezonde standaard ingrediënten van brownies zijn vervangen door gezonde varianten. Zo gaan er gemalen kikkererwten in i.p.v. bloem. Schrik niet; je proeft echt niks van de kikkererwten. Believe me! Boter is vervangen door kokosolie en de dadels en agavesiroop zijn de perfecte healthy vervangers van suiker. En zo maak je gluten- en lactosevrije, gezonde brownies!

Ingrediënten gezonde brownies

  • 225 gram Medjoul dadels, ontpit en een uur geweekt in warm water
  • 100 gram walnoten, plus een stuk of 20 voor de garnering
  • 9 eetlepels rauwe cacaopoeder
  • 60 ml kokosolie
  • 125 ml agavesiroop
  • 320 gram gekookte kikkererwten (uitgelekt)
  • 4 eieren
  • ½ theelepel bakpoeder
  • 1 theelepel kaneel

Bereiding gezonde brownies

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Haal de dadels uit het water en bewaar ongeveer 60 ml van het weekwater. Mix de dadels samen met de 60 ml weekwater tot een gladde saus.
  • Doe de dadelsaus in een mengkom en voeg de cacaopoeder, kokosolie en agavesiroop toe. Mix alle ingrediënten goed.
  • Maak nu in de keukenmachine of met de staafmixer een gladde puree van de kikkererwten en de eieren.
  • Voeg de kikkererwtenpuree toe aan het dadelmengsel en roer tot een egaal geheel.
  • Voeg vervolgens het bakpoeder, de kaneel en de gehakte walnoten toe en meng nogmaals (niet met de staafmixer want het is juist lekker als de walnoten grof blijven). Gezonde brownie met walnoten recept
  • Bekleed een cake- of taartvorm (vorm naar keuze) met bakpapier en verdeel het deeg er mooi gelijkmatig over. Garneer eventueel met wat walnoten die je achter hebt gehouden.
  • Bak de brownies in 45 minuten in de voorverwarmde oven.
  • De liefhebber kan de brownie nog bestrooien met fijn gemalen kokosrasp voor een mooi effect (ik laat dit liever achterwege).

En klaar zijn je god-de-lijk lekkere brownies!

Hoe leuk? –> I Love Health lezers Abigail tipte mij over dit recept van Culy.nl. Zij heeft deze healthy brownies al een paar keer gemaakt en stuurde mij een foto van het resultaat. Looking good!! Gezonde brownies

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

44 reacties

  1. Ooh wat lekker is dit! Heb een te grote taartvorm gebruikt. Dus ze zijn wat plat maar wel echt heerlijk. Volgende keer een kleiner blik en dan zijn ze fantastisch denk ik. Ik zou ze willen maken voor mijn schoonzusje maar die mag geen cacao. Heb je een idee over wat ik kan gebruiken ter vervanging van de cacao?

  2. Hallo, ik heb de brownies nu een aantal keer gemaakt. De smaak is super! Alleen ik moet hem (heel) veel langer in de oven doen en dan nog blijft die vrij zacht en vochtig. Wat kan ik toevoegen of misschien minder doen om dit te verhelpen? Ik wil ze vandaag graag weer maken, snel antwoord zou echt super zijn!