Gezonde chocolade recept

Geloof me of niet, maar het kan echt: gezonde chocolade! En daarmee bedoel ik dat er geen ‘slechte’ dingen als suiker en kunstmatige toevoegingen in zitten. Zelfs geen zuivel. Dit recept voor gezonde chocolade is volledig op basis van superfoods en ook nog eens raw. Dat wil zeggen dat de ingrediënten niet verhit zijn boven de 42 graden. Voordeel hiervan is dat alle vitamines, mineralen en enzymen behouden zijn gebleven – dit in tegenstelling tot wanneer je iets flink verhit. Je hebt dus geen oven nodig, alleen een vriezer of koelkast. Je kunt zelf mixen & matchen met de ingrediënten en zo je eigen favo chocolade samenstellen. Vind je het recept tóch niet zo lekker? Geen probleem, je verandert het zo weer!

Dit recept is van het Superfood Centre, waar ik werk. Ik kreeg het van een collega en maakte het pas voor een event. De smaak van deze gezonde chocolade is wel anders dan een reep melkchocolade van de suup hoor. De smaak is veel puurder en dus ook sterker. Ken je Lovechock? Dat is ook rauwe cacao en daar komt het qua smaak bij in de buurt. Als je nog nooit rauwe cacao hebt gegeten kan het even wennen zijn. Maar als je eenmaal dat eerste hapje op hebt…. wil je niet anders meer! So be prepared! Je smaak papillen veranderen echt in de loop der tijd, waardoor je rauwe cacao steeds meer gaat waarderen en fabriekschocolade steeds minder.

Oja, nog even een kleine kanttekening bij het aspect ‘gezond’. Hiermee bedoel ik niet dat het calorieloos is en dat je kilo’s achterover kunt slaan, zonder een grammetje aan te komen…. Dus mocht je op je lijn willen letten, kun je – helaas – van deze chocolade ook niet onbeperkt eten. Sorry! Met gezond bedoel ik dat er alleen gezonde, échte ingrediënten in verwerkt zijn. Maar van af en toe een klein stukje is nog nooit iemand slechter geworden… dus gewoon genieten hoor! gezonde chocolade

Basis ingrediënten gezonde chocolade

  • 150 gram rauwe cacao boter
  • 50 gram rauwe cacaopoeder
  • 50 gram kokosmoes* (of kokosolie/vet – maar kokosmoes is het lekkerst)
  • 2 el kokosbloesemsuiker (1,5 tot 2 el honing kan ook)**
  • Snufje zeezout/Himalaya zout

*kokosmoes is net even anders dan kokosolie. Vraag er eens naar bij je bio winkel, ze hebben vast zoiets!

**als je van zoet houdt, kun je gerust wat meer suiker of honing toevoegen, dan is de chocolade ook wat minder bitter/puur.

Optionele ingrediënten

Mix zelf je eigen favorieten:

  • 1 tl vanille
  • 1 tl kaneel
  • sinaasappelrasp
  • handje noten
  • handje goji bessen

Ik koos voor hazelnoten en goji bessen.

Bereiding gezonde chocolade

  1. Snijd de cacaoboter in kleinere stukjes zodat het makkelijk smelt.
  2. Zet een steelpannetje op een klein pitje op de laagste stand of smelt de cacao boter en kokosmoes/-olie au bain marie. Als je wilt dat de chocolade raw blijft, is het belangrijk aan dit proces dat de cacao niet boven de 42 graden verhit wordt want dan gaan een groot deel van de voedingsstoffen verloren (en is het dus niet meer raw). Heel rustig verwarmen. Maar dit is zeker geen must.
  3. Smelt de cacaoboter en kokosmoes/-olie samen tot een gladde massa.
  4. Roer de cacaopoeder, je zoetstof naar keuze, specerijen en/of nootjes door de gesmolten olie en roer voorzichtig tot het een homogene massa is.
  5. Giet de massa in een ondiepe ovenschaal, een bord of in kleine vormpjes. Een laag van zo’n 1 tot max 2 cm werkt het beste. Maar dunner/dikker kan ook zeker.
  6. Zet de schaal een half uur in de diepvries! Als je laag chocolade dikker is, moet het misschien langer in de vriezer. Als het hard en gestold is, is het klaar. Koelkast kan ook, maar dan duurt het ook langer.
  7. Haal uit de vriezer, snijd in stukjes en je eigen homemade, gezonde chocolade is klaar!

Smullen maar!!

gezonde chocolade

Alle ingrediënten voor mijn recept kwamen van het Superfood Centre, de nieuwe webshop van mijn werk!

TIP: Proef af en toe je gesmolten chocolade mix voordat je het in de schaal doet. Zo kan je naar eigen smaak iets veranderen en toevoegen, zodat je echt je eigen chocolade krijgt, die past bij jouw smaak. Is de chocolade al in de vriezer geweest en ready to eat? Je proeft, maar je bent nog niet tevreden? No worries! Je kan het gewoon opnieuw in het pannetje doen en verder experimenteren net zolang totdat je tevreden bent.

Ik ben heel benieuwd naar jouw ervaring en tips voor lekkere smaak combinaties van deze gezonde chocolade. Dus laat het vooral weten in de comments! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

27 reacties

  1. hallo allemaal,bio-cacauboter gevonden bij de Jumbo supermarkt…..pot met 150 gram …E 4,75….ze hebben ook een paar soorten kokosolie…in de winter woon ik in brazilie en in een land vol kokosnoten is kokosolie 2 x zo duur. ik wil proberen 99% pure chocolade te maken.zoals de chocolade van Lindt uit zwitserland…ook te koop bij dezelfde Jumbo

  2. Hoi Daisy,

    ik vroeg me af, waarom zit er eigenlijk kokosolie/kokosmoes in en kun je dit ook weglaten zodat je de chocolade gewoon buiten de koelkast kunt bewaren en dat ie niet snel smelt net zoals gewone chocolade? Bij andere gezonde chocolade die je in de winkel kunt kopen zit dit er namelijk helemaal niet in?

    Groetjes,

    Anne

  3. Hoi Daisy,

    Dank je wel voor de mooie site. Sluit helemaal aan bij mijn wensen om lekker te eten en tegelijkertijd mijn lichaam te voeden. Dank hiervoor.

    Zelf chocolade maken stond ook op mijn lijstje.

    Ik heb wat vraagjes.

    Bij de Tuinen kan je ook hele cacao bonen kopen, is dat een optie om die te malen, zodat je cacao en cacaoboter al in 1 hebt?

    En de kokosmoes. Is dat dat zachte wat boven in een blik kokosmelk zit? Onbewerkte kokosmelk scheidt n principe water en vaste delen dus dan zou je het er af kunnen lepelen, klopt dit?

    Ik vroeg me ook af, of je in plaats van kokos moes of kokosolie, gewoon meer cacaoboter kunt gebruiken?

    En dan nog een laatste vraag. Denk je dat je met zelfgemaakte amandelmelk ook een lekkere melkchocolade kan maken.

    Groetjes Sheelagh

  4. Hey, wat heerlijk he om zelf je pure en gezonde chocola te maken! Ik maak ‘m precies zoals jij, en dat snufje zeezout geeft er nou net iets extra’s aan. Heben ze in de winkel niet! Wat ook heel lekker is: giet de gesmolten chocola op een bakplaat met bakpapier. Wacht even tot de massa wat dikker wordt en bestrooi rijkelijk met kokoschips. Je krijgt dan heerlijke krokante chocola en je merkt het niet zo als de kokosbloesemsuiker niet goed genoeg is opgelost. Bovendien zie je dan niet die door de kokosolie wit uitgeslagen bovenkant. Enjoy!

  5. Gisteren gemaakt en zag er in eerste instantie hartstikke lekker uit. Toen ik het ’s avonds uit de koelkast haalde zat er een wittige laag bovenop. Van de Cacaoboter? Of de kokosolie? En zoals al meer mensen meldden zakt de kokosbloesemsuiker naar de bodem.
    Lijkt er dus op dat het niet goed vermengt. Heb je een tip hoe dit opgelost kan worden?

  6. Ik heb het gemaakt zoals op het recept alleen agarve siroop gebruikt en in hartjes vormpjes gedaan. En nu zit er alleen in de onderste helft cacao en de bovenste helft is de kleur van de cocaoboter. Waardoor komt dit?

  7. Ik heb ze gemaakt en ik vond het best goed smaken voor een eerste keer. Ik heb ook honing gebruikt en het klopt dat de honing wat naar beneden zakt zodat de onderkant nattig wordt en daardoor de chocola niet de honing helemaal opneemt. Heb je daar nog een tip voor?
    Verder verbaast het me dat het zo makkelijk te maken is en het gewoon een hoop geld scheelt als je het in de winkel koopt. Ik ben dus helemaal blij!

  8. Ik heb het ook eens geprobeerd
    Alle producten bij de bio winkel gehaald.
    Ik was totaal 40 euro kwij. Oei!
    Vooral de cacaoboter was erg duur (300 gram voor 15 euro).
    Ik kan er wel even mee vooruit en kan de producten ook voor andere recepten gebruiken.
    Helaas loste de suiker ook niet op waardoor er in sommige stukje een dikke laag op de bodem bleef en andere stukjes niet zoet smaakte.

  9. Ik heb de chocolade gemaakt met wat in de pan geroosterde amandelen, direct uit de pan bestrooid met zeezout. Heerlijk!
    Een vraagje, ik heb het gemaakt met kokosbloesemsuiker en ook eens met honing. Dit vermengd zich niet goed met de rest en zakt naar de bodem. Zelfs als ik een tijdje goed geroerd heb… Wat doe ik verkeerd of kan ik anders doen.

      1. Kokosbloesemsuiker zakt heel duidelijk naar de bodem, als ik het uit de vorm haal is een kant helemaal plakkerig en korrelig. En bij de honing zie je het niet maar proef je dat het zoet aan een kant zit en in de rest niets.

  10. Hallo,

    kun je in plaats van de cacaoboter en de cacaopoeder, ook alleen cacaonibs gebruiken in dit recept??

    Ik ben al bijna de hele dag aan het lezen, wat een mooie site,!!
    En wat een hoop informatie!!.
    Ik zall in de komende tijd eens een aantal recepten uitproberen.. ;-))

    gr.
    paulien

    1. HOi Paulien,

      Leuk, dank voor je compliment!
      Het kan zeker ook met cacao nibs, alleen mengt dit heel anders dan het poeder. Het zal dus geen choco cake worden, maar een bananencake met stukjes choco. Ook lekker, maar wel anders! Succes!
      gr. DAisy

  11. Probeer ook eens chilivlokken te verwerken in je chocolade, dat vind ik echt een super combinatie met cranberries en verschillende noten.

  12. Oooooh je hebt de oplossing gevonden voor mijn fudge-verslaving! Dit ga ik serieus heeeel snel proberen, want ik wilde een minder ongezonde variant van chocoladefudge maken. Wat een uitvinding. Moet nog wel even opzoek naar alle ingrediënten 😉

    Thanks voor de tip!

  13. Ziet er heerlijk uit! Als ik inderdaad kokosmoes kan vinden… Kan het desnoods met kokosolie, of helemaal niet?
    En daarnaast: smaakt het nu wezenlijk anders dan rauwe chocolade. Ik ben zelf namelijk verslaafd aan de raw chocolate repen van LoveChock en Ombar, echt heerlijk. Voegt het wat toe om het zelf te maken?

    1. Hoi Katja,
      Het kan ook met kokosolie.
      Het lijkt wel wat qua smaak op Lovechock, beide immers rauwe chocolade. Maar het is in verhouding veel goedkoper! Dus dat is wel een groot voordeel.
      groetjes,
      Daisy

  14. Wauw, als ik alle ingrediënten in huis had, had ik het gelijk gemaakt! Waar koop jij trouwens je kokosolie of in dit geval je kokosmoes? Ik kom alleen maar minipotjes van 6 euro tegen!