Recept: gezonde brownies

Diamonds are a girl’s best friend! Euhm, nou… dan ben ik zeker geen girl. Want my best friend is chocolade, that’s for sure! En zowel in goede als in slechte tijden! Wat jij?! Maar helaas kan ik wel spreken van een zekere ‘haat-liefde verhouding’ met mijn bruine vriend. Gelukkig wordt de haat steeds minder met healthy chocolade snacks! Neem nu dit recept voor gezonde brownies: gluten- en lactosevrij! Ja, je leest het goed: brownies en gezond gaan prima samen. Zo durf ik met een gerust hart nog een extra stukje te pakken. En daar houden we van dan weer van.

Waarom gezonde brownies?

Alle ongezonde standaard ingrediënten van brownies zijn vervangen door gezonde varianten. Zo gaan er gemalen kikkererwten in i.p.v. bloem. Schrik niet; je proeft echt niks van de kikkererwten. Believe me! Boter is vervangen door kokosolie en de dadels en agavesiroop zijn de perfecte healthy vervangers van suiker. En zo maak je gluten- en lactosevrije, gezonde brownies!

Ingrediënten gezonde brownies

  • 225 gram Medjoul dadels, ontpit en een uur geweekt in warm water
  • 100 gram walnoten, plus een stuk of 20 voor de garnering
  • 9 eetlepels rauwe cacaopoeder
  • 60 ml kokosolie
  • 125 ml agavesiroop
  • 320 gram gekookte kikkererwten (uitgelekt)
  • 4 eieren
  • ½ theelepel bakpoeder
  • 1 theelepel kaneel

Bereiding gezonde brownies

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Haal de dadels uit het water en bewaar ongeveer 60 ml van het weekwater. Mix de dadels samen met de 60 ml weekwater tot een gladde saus.
  • Doe de dadelsaus in een mengkom en voeg de cacaopoeder, kokosolie en agavesiroop toe. Mix alle ingrediënten goed.
  • Maak nu in de keukenmachine of met de staafmixer een gladde puree van de kikkererwten en de eieren.
  • Voeg de kikkererwtenpuree toe aan het dadelmengsel en roer tot een egaal geheel.
  • Voeg vervolgens het bakpoeder, de kaneel en de gehakte walnoten toe en meng nogmaals (niet met de staafmixer want het is juist lekker als de walnoten grof blijven). Gezonde brownie met walnoten recept
  • Bekleed een cake- of taartvorm (vorm naar keuze) met bakpapier en verdeel het deeg er mooi gelijkmatig over. Garneer eventueel met wat walnoten die je achter hebt gehouden.
  • Bak de brownies in 45 minuten in de voorverwarmde oven.
  • De liefhebber kan de brownie nog bestrooien met fijn gemalen kokosrasp voor een mooi effect (ik laat dit liever achterwege).

En klaar zijn je god-de-lijk lekkere brownies!

Hoe leuk? –> I Love Health lezers Abigail tipte mij over dit recept van Culy.nl. Zij heeft deze healthy brownies al een paar keer gemaakt en stuurde mij een foto van het resultaat. Looking good!! Gezonde brownies

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

44 reacties

  1. Leuk recept! Vooral ook door de kikkererwten.
    Ik vind alleen de zijkanten wat donker.
    Zou het helpen als ik de oven qua graden wat lager zet en het minder lang in de oven zet?

  2. Recept net gemaakt en is geslaagd!
    Goed snijdbaar etc….je proeft t idd misschien een beetje vd kikkererwten maar denk ook omdat ik t weet.
    Straks de andere laten proeven

  3. Looks fantastic!! Ik eet veganistisch.. Iemand tips om deze heerlijke brownies te maken zonder ei? Weet niet zo goed waarvoor ik de ei kan vervangen 🙂 thanks alvast! Hugs van ansie

    1. Hoi Ansie,
      Je kunt ei vervangen door een eetlepel gebroken lijnzaad. Deze laat je kort weken in lauw warm water totdat de substantie slijmerig is geworden. Lijnzaad werkt als een bindmiddel. Ik gebruik het erg vaak!

    1. Dit is een soort dadels. Ik koop deze altijd bij een Turks groentewinkel/bakkertje. Zijn ontzettend lekker en vaak groter, zachter en zoeter dan ‘gewone’ dadels.

  4. Ik heb ‘m nu 2x gemaakt en vind ‘m heeeeeerlijk! Alleen is ie wel vrij nat en krijg ik niet zulke mooie stukjes als op de foto, maar brokkelen ze af. Wat doe ik fout?

  5. Deze staat na t lezen meteen bovenaan mijn “to do” lijstje. Lijkt me heerlijk. Kom er nog op terug als ik geproefd heb. Sowieso alle recepten die ik open gaan op mijn lijstje, wat een super site!!!

  6. Ik heb ze vandaag ook gemaakt. Maar ik vind dat je echt de kikkererwten proeft. Misschien is het omdat ik het idee dat er kikkererwten inzitten vies vind, maar voor mij is de smaak best nadrukkelijk aanwezig.

    Ik ga ze morgen eens laten proeven door wat proefkonijnen die dit niet weten..

    1. O echt? Ja het kan ook zijn dat je het weet… natuurlijk smaakt het wel iets anders dan gewone brownie. Het is immers van andere producten gemaakt. Ik ben benieuwd wat de mensen ervan vinden die het niet weten!
      groetjes,
      Daisy

  7. Sta je dan in de keuken.. klaar om de brownie te maken
    en kom je er achter dat kikkererwten 12 uur moeten weken….
    haha oeps..
    Nu in het water en morgen maar maken dan 🙂

    1. O nee… haha ja dan heb je inderdaad andere te pakken. Ik koop vak een pot/blik bio kikkererwten bij de Albert Heijn, en die kun je direct gebruiken.
      Succes! Hoop dat het ’t wachten waard is 🙂

  8. wat ze nog lekkerder maakt deze brownies is in plaats van walnoten pecannoten, deze zijn smaakvaster. met walnoten kan er nog wel eens een bittere tussen zitten. als extra toevoeging kan je nog super kleine stukjes hele pure chocolade door het beslag mengen! MMMMmmm

  9. Dankzij mijn nichtje deze super site ontdekt en onmiddellijk dit recept uitgeprobeerd. Naar gevoel – en na vergelijking met een andere site een aantal dingen aangepast: een kop pindakaas – slechts 1 ei – wat sojamelk om alles smeuiger te maken – een banaan ipv dadels. Ik weet het, bijna een ander recept, maar mijn mannen zijn verkocht ! Bedankt.

  10. Fantastisch recept! 1e kerstdag gemaakt en smaakt nu nog steeds lekker. De kikkerkerwten schikt iedereen af maar na proeven is iedereen om! Bedankt!

  11. Afgelopen zaterdag dit recept uitgeprobeerd (en ik ben geen keukenprinses, maar het is me gelukt!)
    De volgende keer ga ik wat kleine aanpassingen doen, zoals amandelen ipv walnoten, en misschien laat ik de kikkererwten achterwege. Maar dit recept is erg aan te raden. Vandaag het laatste stuk gegeten, en het was nog vers na drie dagen.
    Top dus!

  12. Wat een TOP recept. Mijn gasten hadden geen idee dat het geen ‘echte’ brownies waren. Geniaal om er kikkererwten in te doen!

    Dank voor het recept!

  13. Hij staat in de oven! Heel makkelijk te maken! Ben benieuwd naar het eind product. Heb pecannoten gebruikt ipv walnoten want die lust ik niet.

      1. Heel het recept bevat 2950 kcal. Verhouding tussen macronutrienten is: 156 g vet, 20 g ver vet, 61g eiwit, 302 g koolhydraten, 44 g vezels.

    1. Hi Deborah,
      Ik weet niet precies hoe lang je ze in de koelkast kunt bewaren. Een paar dagen moet lukken. Maar ik vind wel dat een brownie vers het lekkerst is. Na een dag in de koelkast wordt het vaak al wat droger. In de vriezer is natuurlijk sowieso een optie. Dan blijven ze langer goed dan in de koelkast. Groetjes, Daisy