Bloemkoolpap. Ja Dais, ga je lekker? Ik hoor je denken: dat is er één in de categorie rijstepap, giersteget of boekweitbah. Of te wel: dat at mijn oma vroeger. Neeeeeuuu hoor! Dat eten we nu!
Ik ga het zelfs nog duffer laten klinken. Dit is het recept voor bloemkoolpap mét tarwekiemen. Klinkt verre van sexy. Very oma. Very geitenwollensok. Maar als ik je nu beloof dat het ook nog eens écht very lekker én gezond is? Wil je het dan alsjeblieft één keer maken? Dan weet je dat ik gelijk heb.
Veel vezelrijker dan dit wordt je ontbijtje niet. Zowel de bloemkool als de tarwekiemen zitten bomvol vezels. Daarnaast zijn de kiemen zeer eiwitrijk en een bron van vitamine B1, B3, B5 en ijzer. De geprakte banaan maakt de pap een stuk zoeter, wat ik heel lekker vind. Je kunt de banaan ook weglaten, maar voor ‘je eerste keer’ raad ik het je wel aan.
Eerlijk is eerlijk, ik was echt een beetje huiverig voor de smaak. Bloemkoolpap, ik weet het niet hoor. Dus ik was echt verbaasd dat het zo goed smaakte! Soms zie ik van die food trends voorbij komen online, waar ik m’n vraagtekens bij heb. Maar goed, je bent blogger of niet, dus ik moest het uitproberen. En deze gekke trend pakte dus zeer goed uit! Pfieuw!
Ik zou graag willen dat de credits voor deze bloemkoolpap voor mijzelf zijn, maar dat zou een leugen zijn. De credits gaan namelijk naar Joy, beter bekend als @jbbouwmeester, een #fitgirl met coeliakie die ik volg op Insta. Ik zie mijzelf dan maar als early adaptor, die een eigen draai gaf aan het recept. Al viel dat early adapten ook tegen nadat ik #bloemkoolpap op Instagram intypte. Anywayzzz, Thanks Joy!
Ingrediënten bloemkoolpap
Voor 1 persoon
Basis
- 300 gram bloemkool
- 100 ml (plantaardige) melk* ik gebruikte kokosmelk. Dit geeft een lekker extra smaakje.
- 1 tl kaneel of koek/speculaaskruiden
- 1 banaan
Toppings
Wat jij wilt! Maar denk aan meer (bevroren) fruit, noten, pitten, zaden, superfoods, rozijntjes en/of honing. Ik ging nu voor nog wat plakjes banaan, tarwekiemen en blauwe bessen.
Bereiding bloemkoolpap
- Kook de bloemkool tot het gaar genoeg is zodat je ‘m kunt fijn stampen of pureren. Overdrijf het koken ook weer niet. 10 minuten was bij mij genoeg.
- Giet het water af en pureer met een staafmixer, blender of keukenmachine. Of stamp ‘m lekker old skool gewoon fijn met een stamper. Heb je ook gelijk je workout te pakken.
- Prak een halve banaan fijn en voeg deze met de (kokos)melk en het kaneel toe aan de gestampte bloemkool. Roer goed door en verwarm nog even goed op een laag vuur.
- Haal van het vuur en schep de bloemkoolpap in een kommejte. Garneer met de overige halve banaan in plakjes, de tarwekiemen en je andere toppings naar keuze.
Laat je het me wel weten wat je ervan vond als je het gemaakt hebt? Ben super benieuwd of jij het ook net als ik super lekker vond! Let me know in de comments hieronder! Xxx Daisy
Dit is zo lekker!! en je proeft geen bloemkool! echt een aanrader!
Hoi, was ook mijn eerste reactie, gatsie gatsie!! Bloemkoolpap op je nuchtere maag!!!! Maar stoer (En te dik, met goede voornemens) als ik ben, zojuist gemaakt en…..gegeten!! Nog kiwi aan toegevoegd en bij de eerste hap mezelf over de drempel getrokken.
Goed te doen hoor en zeker geen bloemkool smaak. Wel denk ik dat het naar de lunch gaat. Vind het smorgens te veel gedoe.
Groet linda
Thanks voor je reactie en wat stoer dat je het toch hebt geprobeerd! 😉 Succes!
Heerlijk is dat. Inderdaad Geen idee ervan dat je bloemkool eet! Ik nam blauwe bessen en kokoschips als topping.
Ik denk dat het ook lekker kan zijn met koekkruiden. ?
Vindt het een top idee ga dit deze week zeker proberen want gezonde ontbijten( en lekkere) zijn toch soms moeilijk voor mij,maar ben gek op banaan en op bloemkool dus kan niet mislopen denk ik dan……..
Hoi, Kan je de pap ook een avond van te voren maken en de dag daarna opwarmen?
Groetjes!
Behoorlijk sceptisch maakte ik gisteren de bloemkoolpap als ontbijt. Je hebt niets teveel gezegd: het is echt heel lekker! Bovendien vult het enorm en kun je er veel mee variëren. Ga morgenochtend eens kijken of er een choco versie van te maken valt ;-)….
Yes!! told you so 😉
Oké. Het klinkt een beetje eng, maar ik ga het gewoon eens proberen. Ik houd wel van een experimentje hier en daar! Van havermout, rijstepap en giersteget ben ik in ieder geval al groot fan, haha! 😀
Heb m’n ontbijtbordje net leeg… wow wat is dit lekker zeg! Ik moet toegeven dat ik m’n twijfels had, maar ik vind het echt super lekker! Dank je voor de tip!
yes!!! leuk dat je het ook even laat weten!
Wauw wat een goed idee is dit! Gotta love bloemkool en al zijn toepassingen!
Ik heb de #bloemkoolpap al een paar keer voorbij zien komen op instagram en was toch wel nieuwsgierig geworden:) Ik ga een bloemkool scoren en het proberen, want het lijkt me wel wat haha. De nieuwe #zoats ?
Je hebt me helemaal enthousiast gemaakt Dais! (als gewone kale groenten, vind ik bloemkool echt niet lekker) toch ga ik het gewoon proberen! En ik kijk zo uit naar je boek!!
Fijn weekend!
hahaha yes! let me know wat je ervan vond!