Kwarkbrood met peer // skinny & gezond tussendoortje

Bij gezonde tussendoortjes denk je misschien al gauw aan fruit of groenten, maar er is (gelukkig) meer gezonds dan dat. Wat dacht je bijvoorbeeld van dit heerlijke kwarkbrood? Het lijkt een beetje op bananenbrood, maar dan met beduidend minder banaan en dus mét kwark. Een warme kop thee erbij en smullen maar!

Een plak van zo’n 50 gram bevat circa 110 kcal. Twee plakjes vind ik aardig vullend en zijn een prima ontbijtje!

Ingrediënten kwarkbrood

Basis kwarkbrood

  • 150 gram havermoutmeel*
  • 100 gram boekweitmeel**
  • 250 gram magere kwark
  • 1 ei
  • 1 banaan
  • 2 tl kaneel of speculaas-/koekkruiden
  • 2 tl bakpoeder
  • 1 snuf zout
  • 1 el honing (indien gewenst meer als je van zoet houdt)

Toppings/vulling kwarkbrood***

  • 1 peer (geschild en in blokjes)
  • 30 gram noten (ongezouten, ongebrand)
  • 15 gram rozijnen

*vermaal havermout in je keukenmachine tot fijn meel

**je kunt ook variëren met andere meelsoorten zoals speltmeel, quinoameel en/of amandelmeel

***ook met de toppings kun je lekker variëren; denk aan stukjes appel, blauwe bessen, frambozen, cranberries, goji bessen, kokos flakes, etc. etc. En als je het lekker vindt om je brood goed gevuld te hebben, door er dan gerust wat extra hoeveelheden in! kwarkbrood

Bereiding kwarkbrood

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Meng de banaan, het ei en de kwark in een keukenmachine goed door elkaar. Je kunt het ook met de hand doen. Prak de banaan dan goed met een vork en roer de kwark en het ei er door.
  3. Meng het havermoutmeel, het boekweitmeel, het zout, bakpoeder en de kaneel in een beslagkom.
  4. Voeg het kwarkmengsel hier aan toe en meng dit goed door elkaar. Ik deed dit met een mixer met deeghaken. Het kan ook met een grote spatel en/of met de hand. Het wordt een vrij stevig en taai deeg.
  5. Roer tot slot de toppings (in mijn geval peer, noten en rozijnen) met een lepel of spatel door het deeg.
  6. Vet je bakblik goed in (met kokosolie of roomboter – indien nodig) of bekleed het blik met bakpapier.
  7. Schep het deeg in het bakblik en ‘duw’ het deeg goed aan in het blik.
  8. Zet in de oven en bak gedurende 45 minuten tot een mooie cake.
  9. Altijd even tussendoor kijken of de bovenkant niet te donker wordt. Elke oven is anders. Indien het te donker wordt, kun je het kwarkbrood afdekken met zilverfolie.
  10. Laat afkoelen, snijd in plakjes en genieten maar!

ENJOY!

Leuk als je in de comments laat weten onder dit bericht wat je van het kwarkbrood vindt! Tips en variatie ideetjes zijn ook altijd welkom! x Daisy

>>Dol op broden en cakes als dit? Ik heb ook nog een fijn receptje voor een heerlijk bananenbrood recept én een recept voor een havermout ontbijtkoek voor je.>> kwarkbrood kwarkbrood


Producten die je voorbij ziet komen in dit recept

Gebruikt voor de foto’s en de blog

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

178 reacties

  1. Hoi! Ik heb het recept precies gevolgd, maar heb inplaats van boekweit meel, tarwemeel gebruikt. Nu lijkt het of mijn cake niet gaar is vanbinnen. de cake blijf erg papperig en zacht en stijgt niet echt op. Help! Wat kan ik hier aan doen? Met mijn bananenbrood was dit namelijk ook al het geval..

    Liefs Jennifer

  2. Super lekker geworden! Alleen een vraagje.. In het lijstje met ingrediënten staat honing, alleen in de bereidingswijze komt deze niet meer terug.. Wanneer moet ik de honing erdoor heen doen?
    Groetjes!

  3. Yummm super lekker. Bedankt voor het recept. Ik heb het deeg in muffinvormpjes gegoten, waardoor ik en mijn vriend nu elke dag kunnen genieten van een heerlijke gezonde muffin op het werk.

  4. Heb ‘m vandaag gemaakt. Recept is makkelijk en het is echt superlekker! Heerlijk dat je met de vulling zo kan variëren
    Dit is een topper!

  5. Ben erg benieuwd, hij staat nu in de oven.
    Tussen de middag als lunch de havermout pannenkoekjes met bosvruchtensausje gemaakt, dat was al smullen zeg.Manlief en zoonlief van 3 konden er geen genoeg van krijgen!
    Echt leuk je recepten!

  6. Net uit de oven! Echt een aanrader, het ruikt en proeft heerlijk. Ik heb de peer vervangen door appel, cranberry’s en walnoten. Ook heb ik ipv kwark de optimel yoghurt griekse stijl framboos gebruikt. Maakt het ook iets zoeter.

    Nu lekker genieten!! Bedankt voor het recept, dit gaan we vaker maken. 🙂

  7. Mijn kwarkbrood komt net uit de oven en ruikt echt heerlijk! Heb het gemaakt met havermoutmeel, amandelmeel en wat lijnzaad, en als vulling appel, rozijnen en walnoten. Ben benieuwd!

  8. Mijn kwarkbrood zit net in de oven en ruikt al heerlijk! De peer heb ik vervangen voor kersen, 99% stukjes cacao chocolade, 4 gedroogde perziken en een klein handje rozijnen. Daarnaast heb ik geen kaneel maar koekkruiden gebruikt, geen boekweitmeel maar speltmeel en wat ongebrande ongezoute noten over het brood gestrooid en door het beslag gedaan. Ben heel benieuwd!

  9. Net gemaakt met dadels, frambozen en stukjes hele banaan, hij was alleen niet na drie kwartier op 200 graden gaar. Ik heb de oven uitgezet en hem er wél nog een uur in laten staan. Blijkbaar door het garen op een lage temperatuur kwam er toch nog een cake uit.

    Alle ingrediënten wel toegevoegd.. maar ben blij dat hij uiteindelijk gelukt is! Hij is niet heel zoet omdat ik de honing heb vervangen door een paar stukjes dadels. Ik eet het daarom wel met een heel klein laagje light jam.

    Bedankt voor dit recept!

  10. Ik heb m net gemaakt en hij is super lekker! Heel blij met dit recept. Alleen heb ik een vraagje: hoe bewaar je het brood het best en hoelang blijft het goed? 🙂

    1. Ik zou het in plakken snijden en erna in vriezen. Dan kun je dagelijks (of wanneer je wilt) een plakje uit de vriezer halen.

  11. Heerlijke site dit zeg!
    Dit kwarkbrood recept heb ik net gemaakt, en ik heb ipv honing, 2 handjes dadels mee gepureerd met de banaan en het ei, met de staafmixer.
    Ook het havermoutmeel maken was easy in de blender.
    Ik had geen peer, maar wel mango, en ik heb magere vanillekwark gebruikt. Zo lekker zacht zoet is ie nu.
    Ooohhh… I’m in heaven! Thnx voor dit geweldige recept!

  12. Ik heb er echt veel ingrediënten voor moeten kopen en mijn best voor gedaan alleen ik vond het echt niet lekker. Balen want hoopte op een gezonde ontbijtvervanger. Heb het wel precies gedaan zoals het aangegeven stond dus misschien gewoon niet mijn smaak 🙁 Ga nu het havermout brood proberen.

  13. Heerlijk! Top recept! Vanochtend gemaakt en net gesmuld van een plakje bij de thee!
    Bij genoemde toppings nog extra handje cranberry’s, handje gojibessen en speculaaskruiden gebruikt ipv kaneel!

    Hele week maak ik al ontbijtrecepten van jullie site!
    Hebben van alles iedere ochtend genoten!
    Overnight Oats met sinanappel en kaneel.
    Vegan Chia Pudding
    Groene avocado Smoothie met mango en appel
    Havermout smoothie (lekker zoet met dadels :-))

  14. Halloo!

    Alleen om zeker te zijn dat ik het niet fout maak, maar de havermoutmeel moet je zelf maken? Dus het komt er in principe op neer dat ik havermout moet kopen en die moet blenderen tot het meel is?

  15. Ik heb hem net geproefd maar vind hem weinig smaak hebben. Ik zie nu dat ik de el honing vergeten ben…. Dat zal vast de reden zijn 😉

  16. Ik heb hem vorige week gemaakt met appel en cranberries, natuurlijk eerst een paar plakjes ervan gegeten en daara in de diepvries. Echt een aanrader!

  17. Vandaag vrij dus lekker vooruit koken voor deze week: zoete aardappel/uien soep, broccoli ovenschotel en dit kwarkbrood. Kom ik er net achter (40min reeds voorbij) dat ik griekse magere yoghurt heb gebruikt ipv kwark! Haha…
    Net getest -nog lekker warm- en smaakt heerlijk! Ik heb speltmeel en havermeel gebruikt en als topping alleen goji bessen. Wil het als plakjes invriezen en zo is de smaak neutraal en aan te passen naar waar ik die dag zin in heb 🙂 (waarschijnlijk met vers fruit ofeen laagje jam)

    1. Hoi Joyce,

      Ik snij de cake na het bakken in plakjes en vries dit vervolgens in. Dan haal ik uit de vriezer wat ik die dag nodig hebt.

      groetjes!