Kwarkbrood met peer // skinny & gezond tussendoortje

Bij gezonde tussendoortjes denk je misschien al gauw aan fruit of groenten, maar er is (gelukkig) meer gezonds dan dat. Wat dacht je bijvoorbeeld van dit heerlijke kwarkbrood? Het lijkt een beetje op bananenbrood, maar dan met beduidend minder banaan en dus mét kwark. Een warme kop thee erbij en smullen maar!

Een plak van zo’n 50 gram bevat circa 110 kcal. Twee plakjes vind ik aardig vullend en zijn een prima ontbijtje!

Ingrediënten kwarkbrood

Basis kwarkbrood

  • 150 gram havermoutmeel*
  • 100 gram boekweitmeel**
  • 250 gram magere kwark
  • 1 ei
  • 1 banaan
  • 2 tl kaneel of speculaas-/koekkruiden
  • 2 tl bakpoeder
  • 1 snuf zout
  • 1 el honing (indien gewenst meer als je van zoet houdt)

Toppings/vulling kwarkbrood***

  • 1 peer (geschild en in blokjes)
  • 30 gram noten (ongezouten, ongebrand)
  • 15 gram rozijnen

*vermaal havermout in je keukenmachine tot fijn meel

**je kunt ook variëren met andere meelsoorten zoals speltmeel, quinoameel en/of amandelmeel

***ook met de toppings kun je lekker variëren; denk aan stukjes appel, blauwe bessen, frambozen, cranberries, goji bessen, kokos flakes, etc. etc. En als je het lekker vindt om je brood goed gevuld te hebben, door er dan gerust wat extra hoeveelheden in! kwarkbrood

Bereiding kwarkbrood

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Meng de banaan, het ei en de kwark in een keukenmachine goed door elkaar. Je kunt het ook met de hand doen. Prak de banaan dan goed met een vork en roer de kwark en het ei er door.
  3. Meng het havermoutmeel, het boekweitmeel, het zout, bakpoeder en de kaneel in een beslagkom.
  4. Voeg het kwarkmengsel hier aan toe en meng dit goed door elkaar. Ik deed dit met een mixer met deeghaken. Het kan ook met een grote spatel en/of met de hand. Het wordt een vrij stevig en taai deeg.
  5. Roer tot slot de toppings (in mijn geval peer, noten en rozijnen) met een lepel of spatel door het deeg.
  6. Vet je bakblik goed in (met kokosolie of roomboter – indien nodig) of bekleed het blik met bakpapier.
  7. Schep het deeg in het bakblik en ‘duw’ het deeg goed aan in het blik.
  8. Zet in de oven en bak gedurende 45 minuten tot een mooie cake.
  9. Altijd even tussendoor kijken of de bovenkant niet te donker wordt. Elke oven is anders. Indien het te donker wordt, kun je het kwarkbrood afdekken met zilverfolie.
  10. Laat afkoelen, snijd in plakjes en genieten maar!

ENJOY!

Leuk als je in de comments laat weten onder dit bericht wat je van het kwarkbrood vindt! Tips en variatie ideetjes zijn ook altijd welkom! x Daisy

>>Dol op broden en cakes als dit? Ik heb ook nog een fijn receptje voor een heerlijk bananenbrood recept én een recept voor een havermout ontbijtkoek voor je.>> kwarkbrood kwarkbrood


Producten die je voorbij ziet komen in dit recept

Gebruikt voor de foto’s en de blog

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

178 reacties

  1. Net voor de tweede keer gemaakt. De vorige was lekker maar erg compact. Nu anderhalve banaan als ze klein zijn, met de staafmixer lekker schuimig geklopt met kwark en ei en ruim bakpoeder. De rest er door geschept, keukenmachine niet nodig. Beetje piment toegevoegd voor een iets pittig kruidige smaak.
    Een heerlijk luchtig resultaat, dit is zo lekker!

  2. Heerlijk is deze! Heb hem met kokosmeel gemaakt ipv boekweitmeel. 1 tl baking soda ipv bakpoeder. En een klein schepje eiwit poeder erbij.

  3. Mijne was erg droog, mijn vulling was een geraspte appel en wat nootjes. Heb het met amandelmeel gedaan maar verder precies het zelfde. Hoe kan dit nou?? 🙁

  4. Heerlijk brood. Heb het al vele malen gemaakt, elke keer met een andere topping. Nu staat er eentje met walnoten, gedroogde abrikozen en appel in de oven. Ook lekker met cranberry’s of dadels.

  5. zo vandaag het kwarkbrood gemaakt. honing weggelaten maar wel gedroogde tutti frutti toegevoegd. is net uit de oven,,,,,, lekker!!!!!

  6. Nu net voor de tweede keek gemaakt. Maak t sowieso met soya yoghurt omdat ik koemelk niet goed verdraag. Vorige keer was mn vulling appel, blauwe bes en framboos. Nu een halve appel en een halve peer, zwarte bes en framboos en heb ik het met de hand door elkaar gespateld ipv met de keukenmachine.

  7. Mijn variant blijft ook erg compact. Wellicht dat het vocht van de peer de cake te compact maakt? Volgende keer probeer ik het met gedroogd fruit.

  8. Hoi Daisy,

    Mijn kwarkbroodje is ontzettend compact gebleven.
    Wat heb ik fout gedaan?
    Ik heb mij exact gehouden aan de hoeveelheden, echter heb ik drie meel soorten gebruikt. 150 gram havermout, 50 gram boekweitmeel, 50 gram spelt meel. Maar dat kan toch niet de oorzaak zijn?

    Verder super lekker met de topping frambozen.
    Volgende keer ga ik wel een schepje honing toevoegen.

    Dankjewel Daisy, voor de top recepten!

    Groeten,

    Marijse

  9. Ik denk dat die van mij is mislukt.. Hij is heel vast totaal niet luchtig. Ik heb er genoeg bakpoeder ingedaan(volgens recept) heeft er iemand een tip? Of hoort het brood zo vast te zijn?

  10. Heerlijk! Goed gelukt…ik had een deel boekweitmeel en deel amandelmeel gebruikt en als als vulling goji, moerbeibessen, flink wat kokosrasp en gebroken lijnzaad.

  11. Is het normaal dat het brood zo klef van binnen blijft? Ik heb gisteren n kwarkbroodje van n collega geproefd en haar broodje was n heel stuk luchtiger. Ik heb dit recept vandaag twee keer gemaakt omdat ik dacht dat de eerste keer mislukt was. Kon ze ook niet nóg langer in de oven laten zitten omdat ze anders te donker zouden worden. De tweede keer de baktemp en tijd aangepast zodat ze langer konden garen, maar ze blijven taaiig (is dat n woord 😉 ). Misschien is dit de bedoeling en zijn kwarkbroodjes gewoon niet helemaal mijn ding. Met rozijnen maakt het t wel smakelijker.

  12. This looks so good! Ik ben van plan het komende week uit te proberen. Is het ook mogelijk om het boekweitmeel te vervangen door volkorenmeel?

  13. Ik heb het recept zojuist gebruikt met een kleine aanpassing geen boekweitmeel maar kokosmelk en de peer vervangen door kiwi. In 2 kleine taart blikken gedaan. In pizza slizes gesneden en smikkelen maar.