Kwarkbrood met peer // skinny & gezond tussendoortje

Bij gezonde tussendoortjes denk je misschien al gauw aan fruit of groenten, maar er is (gelukkig) meer gezonds dan dat. Wat dacht je bijvoorbeeld van dit heerlijke kwarkbrood? Het lijkt een beetje op bananenbrood, maar dan met beduidend minder banaan en dus mét kwark. Een warme kop thee erbij en smullen maar!

Een plak van zo’n 50 gram bevat circa 110 kcal. Twee plakjes vind ik aardig vullend en zijn een prima ontbijtje!

Ingrediënten kwarkbrood

Basis kwarkbrood

  • 150 gram havermoutmeel*
  • 100 gram boekweitmeel**
  • 250 gram magere kwark
  • 1 ei
  • 1 banaan
  • 2 tl kaneel of speculaas-/koekkruiden
  • 2 tl bakpoeder
  • 1 snuf zout
  • 1 el honing (indien gewenst meer als je van zoet houdt)

Toppings/vulling kwarkbrood***

  • 1 peer (geschild en in blokjes)
  • 30 gram noten (ongezouten, ongebrand)
  • 15 gram rozijnen

*vermaal havermout in je keukenmachine tot fijn meel

**je kunt ook variëren met andere meelsoorten zoals speltmeel, quinoameel en/of amandelmeel

***ook met de toppings kun je lekker variëren; denk aan stukjes appel, blauwe bessen, frambozen, cranberries, goji bessen, kokos flakes, etc. etc. En als je het lekker vindt om je brood goed gevuld te hebben, door er dan gerust wat extra hoeveelheden in! kwarkbrood

Bereiding kwarkbrood

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Meng de banaan, het ei en de kwark in een keukenmachine goed door elkaar. Je kunt het ook met de hand doen. Prak de banaan dan goed met een vork en roer de kwark en het ei er door.
  3. Meng het havermoutmeel, het boekweitmeel, het zout, bakpoeder en de kaneel in een beslagkom.
  4. Voeg het kwarkmengsel hier aan toe en meng dit goed door elkaar. Ik deed dit met een mixer met deeghaken. Het kan ook met een grote spatel en/of met de hand. Het wordt een vrij stevig en taai deeg.
  5. Roer tot slot de toppings (in mijn geval peer, noten en rozijnen) met een lepel of spatel door het deeg.
  6. Vet je bakblik goed in (met kokosolie of roomboter – indien nodig) of bekleed het blik met bakpapier.
  7. Schep het deeg in het bakblik en ‘duw’ het deeg goed aan in het blik.
  8. Zet in de oven en bak gedurende 45 minuten tot een mooie cake.
  9. Altijd even tussendoor kijken of de bovenkant niet te donker wordt. Elke oven is anders. Indien het te donker wordt, kun je het kwarkbrood afdekken met zilverfolie.
  10. Laat afkoelen, snijd in plakjes en genieten maar!

ENJOY!

Leuk als je in de comments laat weten onder dit bericht wat je van het kwarkbrood vindt! Tips en variatie ideetjes zijn ook altijd welkom! x Daisy

>>Dol op broden en cakes als dit? Ik heb ook nog een fijn receptje voor een heerlijk bananenbrood recept én een recept voor een havermout ontbijtkoek voor je.>> kwarkbrood kwarkbrood


Producten die je voorbij ziet komen in dit recept

Gebruikt voor de foto’s en de blog

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

178 reacties

  1. Ben sinds 2 weken op je site gekomen en vind het echt top voor gezonde recepten en variatie! Heb al wat dingetjes gemaakt zo ook dit kwarkbrood!
    Mijn speltmeel was helaas over datum dus maar volkoren&tarwe meel (beste wat de supermarkt had)
    Als vulling naast de noten en rozijnen; appel, frambozen en moerbeien. Smaakt goed! Weer een lekker ontbijtje voor een paar dagen 🙂

  2. IK heb het brood vandaag gemaakt, heerlijk!
    omdat de bananen niet zo groot waren heb ik er 2 ingedaan en ipv een eetlepel honing heb ik een theelepel gedaan.
    Ik heb er rozijnen walnoten en peer ingedaan als topping
    Heerlijk bij een kopje koffie en morgenochtend is het mijn ontbijt!

    bedankt voor dit recept

  3. Wat heerlijk is dit kwarkperenbrood, echt het maken was al genieten samen met mijn kleinzoon. Maar het opeten gaat ook zeker genieten worden. Het bananenboot is trouwens ook een toppertje.

  4. Hij staat in de oven.. Ruikt al heerlijk! Ben erg benieuwd. Heb als fruit rood fruit uit de diepvries gebruikt en shake&smoothie mix van B&F shop eroverheen. Las hierboven als tip om er een schep eiwitpoeder en flinke scheut melk doorheen te doen. Dat heb ik ook gedaan! Just wait & taste 😉

  5. Ik heb hem net gemaakt, met Alpro Soya Naturel yoghurt! Dit in verband met lactose-intolerantie. Ik heb als vulling diepvries bosbessen en frambozen gekozen, en wat cacao nibs. Ik ben heel benieuwd, hij staat nu in de oven!

    1. Ik vond het brood erg lekker! Hij is zeker zwaar en vult goed. Wel vind ik hem met 2 eetlepels honing en 250 gram frambozen/bosbessen te smaakloos. Ik ga de volgende maken met kaneel, appel en noten denk ik!

  6. Ik heb deze week mijn eerste kwarkbrood gemaakt en hij is heerlijk! Met bosbessen en peer + lekker veel kaneel. Koekkruiden kan ook lekker zijn! Ik ben groot fan van bananenbrood maar deze is ook superlekker! Boekweitsmaak is duidelijk aanwezig, ik zal ook eens met ander meel wat gaan proberen. Kijken wat het lekkerst is 🙂

  7. Het ruikt heerlijk, maar de cake blijft zo nat.
    Waar kan ik de volgende keer op letten?
    Hij is ook niet zo goed gaan rijzen.
    Ben benieuwd of het lukt om hem nog gaar te krijgen.

    1. Hi Linda,
      Misschien iets meer bakpoeder? 2 theelepeltjes? Dat ‘ie nat blijft vind ik gek! Van niemand anders dit gehoord. Wel de juiste verhoudingen gedaan?
      gr. Daisy

  8. Ik heb hem vandaag gemaakt. Ik heb eerst een laag van het ‘deeg’ in de bakvorm gedaan en daarna in schijfjes 1 peer en toen daarboven de rest van het deeg. En als topping nog kokosrasp toegevoegd! Hij smaakt heerlijk!

  9. Gisteravond geprobeerd kwam er precies hetzelfde uit als op het plaatje en rook echt heel lekker! alleen vond ik de smaak heel flauw, met een stukje peer was het nog wel oke maar zonder peer niet helaas. jammer ik ga gauw je bananenbrood een keer proberen!

  10. Dank voor het recept!
    Heb het brood gisteren gemaakt met peer, bosbessen en een schep eiwitten (zonder smaak). Een lekker stevig brood voor tussendoor of ontbijt.
    De volgende keer gebruik ik meer kaneel of kies ik misschien voor een tl. Five Spices extra om meer smaak te geven aan het brood.

  11. Gister dit gemaakt, frambozen en allerhande superfoods erin gedaan. Net een stuk geproefd, smaakt goed, is wel vrij ‘zwaar’.
    Wij blijven toch fan van je bananenbrood!!!!

  12. Net gemaakt! Heerlijk! Heb speltmeel gebruikt en er alleen een peer door gedaan en wat amandelschaafsel erover. Helemaal niet taai ofzo…ik vind het een heerlijke snack! Misschien een tip voor de zoetekauw: besmeer een plakje met honing. Weer een super recept dit!

  13. Hi Daisy,
    Je vroeg om reacties en om eerlijk te zijn… Heel erg lekker is het brood bij mij niet geworden helaas 🙁 het was redelijk smaakloos en taai, misschien dat jij een andere kwark gebruikt? En ik had hem iets luchtiger gewild, hopelijk heb je daar een tip voor! Al je andere recepten lukken altijd prima, dus ben benieuwd waarom het hier niet is gelukt 🙁
    Toch bedankt voor je inspiratie!

    1. Ik heb gister het brood gemaakt, en bij mij is het ook smaakloos en taai. Het is echt een grote ‘homp’, en mijn maag verdraagt het niet goed. Ik ben ook wel benieuwd naar tips 🙂

    2. he wat jammer dat het niet het niet zo uitpakte als je hoopte! Ik heb ‘biogarde’ kwark van de AH gebruikt. Misschien kun je wat spelen met de meelsoorten? Bijv. speltmeel ipv boekweit? Wat meer toppings als fruit kan ook een ideetje zijn!?

    3. Of misschien heb je wat aan deze tip in de comments van Joey:

      Ik heb ‘m vanavond gemaakt, echt heerlijk! Ik heb 1 schep Smart Protein (vanillesmaak) eiwitpoeder toegevoegd en een klein beetje melk om het iets smeuïger te maken krijgen. Daarnaast cranberry’s en wat ‘Superfood muesli’ van Body & Fit toegevoegd. Heerlijk! Is het brood ook in te vriezen?

  14. Hij is heerlijk! Ik maakte hem met blauwe bessen en walnoten. Enige nadeel vond ik dat de randen nogal hard en taai waren, terwijl hij niet verbrand was. Volgende keer toch maar eens met aluminiumfolie proberen!

  15. Heel lekker! Heb je bak recepten wel gemist toen je aan het reizen was! Altijd heek goed te maken met producten die goed toegankelijk zijn. Ik heb net het het brood gemaakt, maar dan met 90% chocolade ipv peer. En mijn kwark had per ongeluk rood fruit onderin, maar dit is ook een aanrader (wel wat meer suikers daardoor). Thanks!!

    1. Wat leuk om te horen 🙂 Met chocolade klinkt natuurlijk ook goooooddelijk! haha moet ik ook maar eens maken. Thanks for sharing!

  16. Ik heb ‘m vanavond gemaakt, echt heerlijk! Ik heb 1 schep Smart Protein (vanillesmaak) eiwitpoeder toegevoegd en een klein beetje melk om het iets smeuïger te maken krijgen. Daarnaast cranberry’s en wat ‘Superfood muesli’ van Body & Fit toegevoegd. Heerlijk! Is het brood ook in te vriezen?