Kwarkbrood met peer // skinny & gezond tussendoortje

Bij gezonde tussendoortjes denk je misschien al gauw aan fruit of groenten, maar er is (gelukkig) meer gezonds dan dat. Wat dacht je bijvoorbeeld van dit heerlijke kwarkbrood? Het lijkt een beetje op bananenbrood, maar dan met beduidend minder banaan en dus mét kwark. Een warme kop thee erbij en smullen maar!

Een plak van zo’n 50 gram bevat circa 110 kcal. Twee plakjes vind ik aardig vullend en zijn een prima ontbijtje!

Ingrediënten kwarkbrood

Basis kwarkbrood

  • 150 gram havermoutmeel*
  • 100 gram boekweitmeel**
  • 250 gram magere kwark
  • 1 ei
  • 1 banaan
  • 2 tl kaneel of speculaas-/koekkruiden
  • 2 tl bakpoeder
  • 1 snuf zout
  • 1 el honing (indien gewenst meer als je van zoet houdt)

Toppings/vulling kwarkbrood***

  • 1 peer (geschild en in blokjes)
  • 30 gram noten (ongezouten, ongebrand)
  • 15 gram rozijnen

*vermaal havermout in je keukenmachine tot fijn meel

**je kunt ook variëren met andere meelsoorten zoals speltmeel, quinoameel en/of amandelmeel

***ook met de toppings kun je lekker variëren; denk aan stukjes appel, blauwe bessen, frambozen, cranberries, goji bessen, kokos flakes, etc. etc. En als je het lekker vindt om je brood goed gevuld te hebben, door er dan gerust wat extra hoeveelheden in! kwarkbrood

Bereiding kwarkbrood

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Meng de banaan, het ei en de kwark in een keukenmachine goed door elkaar. Je kunt het ook met de hand doen. Prak de banaan dan goed met een vork en roer de kwark en het ei er door.
  3. Meng het havermoutmeel, het boekweitmeel, het zout, bakpoeder en de kaneel in een beslagkom.
  4. Voeg het kwarkmengsel hier aan toe en meng dit goed door elkaar. Ik deed dit met een mixer met deeghaken. Het kan ook met een grote spatel en/of met de hand. Het wordt een vrij stevig en taai deeg.
  5. Roer tot slot de toppings (in mijn geval peer, noten en rozijnen) met een lepel of spatel door het deeg.
  6. Vet je bakblik goed in (met kokosolie of roomboter – indien nodig) of bekleed het blik met bakpapier.
  7. Schep het deeg in het bakblik en ‘duw’ het deeg goed aan in het blik.
  8. Zet in de oven en bak gedurende 45 minuten tot een mooie cake.
  9. Altijd even tussendoor kijken of de bovenkant niet te donker wordt. Elke oven is anders. Indien het te donker wordt, kun je het kwarkbrood afdekken met zilverfolie.
  10. Laat afkoelen, snijd in plakjes en genieten maar!

ENJOY!

Leuk als je in de comments laat weten onder dit bericht wat je van het kwarkbrood vindt! Tips en variatie ideetjes zijn ook altijd welkom! x Daisy

>>Dol op broden en cakes als dit? Ik heb ook nog een fijn receptje voor een heerlijk bananenbrood recept én een recept voor een havermout ontbijtkoek voor je.>> kwarkbrood kwarkbrood


Producten die je voorbij ziet komen in dit recept

Gebruikt voor de foto’s en de blog

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

178 reacties

  1. Het huis ruikt heerlijk! Heb de cake net uit de oven gehaald en ziet er prachtig uit. Morgen proeven. Ik heb 100 gr amandelmeel gebruikt ipv boekweitmeel en als vulling 100 gr blauwe bessen, 30 gram walnoten/cashewnoten en 2 handjes gojibessen!
    Wordt vast smullen!

      1. Ik heb het geproefd en ik denk dat hij langer in de oven had moeten staan. Hij is nog een beetje plakkerig. Een volgende keer zou ik iets meer noten en rozijnen toevoegen. Het huis rook heerlijk, hoe kan het dan toch een beetje tegenvallen…. Met een beetje boter en een beetje jam vond ik het wel goed te eten maar zonder vond ik het niet lekker. Mijn schoonouders noemde het bocht, dat vond ik overdreven maar ja, als je cake verwacht……dan is dit kwarkbrood wel iets heel anders haha

  2. Volgens mij gaat dit een nieuw favorietje worden naast jouw bekende bananenbrood. Staat er nu een in de oven van speltmeel, met peer, walnoten, hazelnoten en cranberries. En over de cake nog wat amandelschaafsel gestrooid. Het huis ruikt heerlijk! Nog 5 minuutjes wachten……..

  3. Je zult deze vraag vast al eens hebben gehad denk ik. Ik vind banaan niet lekker. Kan ik dit brood dan ook zonder banaan maken? Bijvoorbeeld met appelmoes?

  4. Gister gemaakt, net als ontbijt gegeten, super lekker!!
    Ik heb er een hele appel doorheen gedaan, noten en rozijnen.
    De stukjes waar geen appel/noten/rozijn zit, zijn wel een beetje smaakloos.
    Volgende keer misschien nóg meer fruit er in doen!
    TOP recept 🙂

  5. 1 woord: JAMMM!! Ik wilde vandaag je bananenbrood brood weer gaan maken (eten we bijna wekelijks), en toen kwam dit omhoog! Gelijk gemaakt en net als post-workout snack gegeten! Love it! Volgende keer doe ik er ook lekker besjes doorheen! Heerlijk recept weer, bedankt weer! Ik ben een trouwe fan van je recepten! Liefs, Dagmar

  6. Ga het ook proberen, lijkt me heerlijk! Weet je ook hoeveel calorieën er in één plak zit? (handig voor de MyFitnessPal app) en welke noten gebruik je?

    1. Je kan op myfitnesspal als je via de site doet recepten invoeren en dan aangeven hoeveel porties je neemt en dan rekent de app precies uit hoeveel er van alles in zit!

  7. Hee Daisy,
    Zou je ook een deel kokosmeel kunnen gebruiken? Ik heb namelijk nog een hele grote pot staan, omdat k niet zo goed weet wat ik er mee zou kunnen maken haha. Denk misschien dat het brood wat zompig wordt als ik het gebruik. Wat denk jij?

      1. Bij het recept van de chocolade muffins op ohmyfoodness.nl staat dat je niet dezelfde hoeveelheid kokosmeel kan gebruiken. Kijk maar even.

        1. Oja, je hebt gelijk! Dit wist ik ook niet! Voor wie het interessant vindt, hierbij de uitleg van Ohmyfoodness.nl over kokosmeel vs andere meelsoorten:

          kokosmeel kun je niet zomaar vervanger door ander meel. Kokosmeel neemt namelijk veel meer vocht op dan bijvoorbeeld amandelmeel. Heb je geen kokosmeel in huis en wil je liever ander meel gebruiken (zoals dus amandelmeel of boekweit), gebruik dan twee à drie keer zoveel meel (100 gram in dit geval) en gebruik twee eieren in plaats van vier. Houd de dikte van het beslag goed in de gaten

  8. Dat ziet er heerlijk uit! Ik heb toevallig eergisteren een bananenbrood van Rens Kroes gemaakt, waar ik een aantal dagen van kan ontbijten. Deze ga ik dit weekend zeker proberen…mmmh!!

  9. heerlijk zeg! ik heb zin om iets te bakken en wil een lunch hebben die makkelijk mee te nemen is naar school. ik ga er nu gelijk aan beginnen. heb alle ingredienten bijna standaard in huis dus ideaal

  10. Dit ziet er heerlijk uit! Ga ik deze week ook eens proberen!
    Wat ik me wel afvraag, heb je geen bakpoeder nodig om het brood wat te doen rijzen?