Tijdens mijn 100% suikervrije maand in januari heb ik nóg meer in eigen keuken gemaakt dan dat ik normaal doe. Dat is eigenlijk de enige optie waarbij je helemaal zeker weet wat er wel of niet in je gerechten zit. Als ik weinig tijd heb koop ik ook wel eens een bakje hummus bij de supermarkt. Maar na het maken van mijn eigen hummus en pesto voor een diner bij mij thuis, ben ik er wel achter dat een supermarkt versie echt niet kan tippen aan deze homemade dips. Ik vind het erg lekker om ambachtelijk zuurdesembrood te dippen in hummus en pesto. Of de hummus op een rijstwafel… pesto door een speltpasta… Genoeg mogelijkheden
Hummus recept
Ingrediënten
- 1 blik of pot kikkererwten
- 1 eetlepel tahin (pasta van sesamzaad)
- 1 halve citroen uitgeperst
- 1 teentje knoflook
- 1 theelepel paprika poeder
- Olijfolie
Bereiding hummus
Doe alle ingrediënten in bij elkaar in je keukenmachine of blender en mix tot een egaal geheel. Voeg olijfolie en eventueel wat water toe om de hummus wat dunner te maken – indien gewenst.
Pesto recept
Ingrediënten
- 30 gram pijnboompitten
- 40 gram basilicum
- 1 teen knoflook
- 40 gram geraspte Parmezaanse kaas
- 120 ml olijfolie
- Peper & zout
Bereiding
- Rooster de pijnboompitten kort in een koekenpan en rasp de kaas indien nodig.
- Pers de knoflook met een knoflookpers of snijdt heel fijn. Meng dit met de pijnboompitten, de basilicum, de kaas en de olijfolie in een keukenmachine.
- Breng op smaak met peper en zout.
Het pesto recept is gebaseerd op het recept uit het Voedselzandloper Kookboek.
Ik heb deze pesto net gemaakt. Heb alleen geitenkaas gebruikt ipv parmezaanse kaas! Ook zeker een aanrader! ?
Hallo, voor hoeveel personen is de pesto als je het voor de pasta gebruikt?
Heerlijk verse zelfgemaakte pesto!
Ik gebruik vaak basilicum en kwam er laatst achter dat je basilicum heel eenvoudig zelf kunt stekken! Scheelt weer veel dure plantjes kopen.
Op de volgende site zie je hoe het werkt daanskeuken.wordpress.com
Hi, wat een geweldig blog is dit..
Pas ontdekt, en ik ben nu uitgebreid aan het bijlezen.
Als je van Hummus houdt, maak deze dan ook (geen kikkererwten, maar op basis van aubergine): baba ganoush. Even heerlijk (en gezond!).
Sounds good! En thanks voor het compliment.
Waar koop je de tahin? Is dit ook in de supermarkt te verkrijgen of bij de toko?
Hoi Belinda,
Dit kun je sowieso bij de natuurwinkel kopen. Maar misschien ook wel bij de grotere supermarkten. Het is ‘sesampasta’. Misschien onder die naam beter te vinden? Succes! Gr. Daisy
Ik kwam Tahin tegen bij de Hoogvliet, staat in het schap bij honing e.d.
Dat ziet er top uit!! Ik ga dat ook maar is proberen. Waar koop ik tahin en kan ik dat toevallig ook weg laten of vervangen?
Ik ga straks meteen de hummus maken! Gebruik je een groot (350 gr/400gr) blik/pot kikkererwten?
Ik had een biologisch versie van de AH. Volgens mij was ie rond de 250 gram. Maar 100% zeker niet. Ik vond het in elk geval geen ‘heel groot’ blik. Succes!
Dankjewel! Dan ga ik die ook kopen!
Heerlijk! Hoe lang kun je beiden bewaren?
Ik heb er een dag of 5 mee gedaan, in een afgesloten bakje in de koelkast. Toen waren beide op. Misschien kan het nog langer bewaard worden, maar dat weet ik niet zeker. Groetjes!
Pesto is echt mijn favoriet <3