Welke vrouw (en man) is er niet dol op? Bonbons… I luv it! Vroeger kon ik helemaal los gaan op van die heerlijke zeebanket bonbons, je weet wel, die zeevruchten. Goddelijk! Mijn oma geeft me nog steeds met mijn verjaardag een doosje… Maar goed, sinds ik suiker en ander naars zoveel mogelijk skip uit mijn eetpatroon, doe ik zelf ook wel eens een poging tot het maken van gezonde bonbons. En dit is er één van!
De chocolade is gemaakt van superfoods: o.a. cacao boter, cacao poeder en kokosolie. Deze ingrediënten zijn rauw, waardoor ze meer vitamines, mineralen en enzymen bevatten dan wanneer het wel verhit is boven de circa 40 graden. Als je ervoor zorgt dat deze ingrediënten bij bereiding ook niet te warm worden, behoud je dit rauwe en dus gezonde effect. Kwestie van op heel laag vuur bereiden.
Ik heb in dit geval voor gezonde bonbons gekozen met diverse vullingen: goji bessen, stukjes rijstwafel, rozijnen, stukjes walnoot en kokosrasp. Hier kun je zelf natuurlijk goed mee variëren. Een ander soort noot is vast ook lekker, moerbeien of gepofte quinoa… gewoon wat ideetjes.
Ingrediënten gezonde bonbons:
Voor circa 20 bonbons
- 100 gram cacao boter
- 35 gram cacao poeder (rauw)
- 15 gram kokosolie
- 2 el honing
- Snuf zeezout of Himalaya zout
Ideetjes voor de vulling: (wal)noten, rozijnen, goji bessen, moerbeien, kokos, stukjes rijstwafel, gepofte quinoa, etc.
Bereiding gezonde bonbons:
- Smelt de cacao boter met de kokosolie in een pannetje heel langzaam op heel laag vuur.
- Voeg de honing toe (hoe meer honing, hoe zoeter). Haal van het vuur.
- Roer nu de cacao poeder en het zout door het mengsel tot een homogene massa.
- Giet het chocolade mengsel over in een handig schenk kannetje.
- Pak je bonbon vorm erbij en vul met de verschillende ingrediënten. Niet te vol, want dan past er geen chocolade meer bij.
- Giet nu voorzichtig elk vormpje vol met de chocolade.
- Zet minimaal een half uur in de vriezer, zodat de gezonde bonbons volledig hard zijn geworden.
- Druk ze voorzichtig uit de vorm en serveer op een schaaltje.
- Je kunt de gezonde bonbons het beste in de koelkast of vriezer bewaren.
Enjoy!
De superfoods die ik in dit recept heb gebruikt zijn van het Superfood Centre. Bekijk ze in de webshop op I Love Health of direct in hun webshop.
Ik vind het heel leuk als je laat weten wat je van de gezonde bonbons vindt! Dus laat vooral een berichtje achter in de comments hieronder! Thnxxxx
Welke olie zou je kunnen gebruik ipv kokosolie??
Vandaag gemaakt maar absoluut niet bevallen. Het smaakte enorm bitter en werd er zelfs misselijk van.
Niet voor herhaling vatbaar, morgen maar eens proberen met een gesmolten reep pure chocolade.
Iniedergeval wel bedankt!
Tipje: ik heb een deel vh mengsel ong anderhalf uur op het aanrecht laten staan omdat mijn vormpjes vol waren en ik nog nog wat van het mengsel over had. Toen ik het mengsel wilde gebruiken was het gestold. Heb het dus nogmaals opgewarmd om te doen smelten en ik moet zeggen de tweede lichting smaakte veel lekkerder!! Zoeter en smeuïger!
Maak deze altijd met pure chocolade, gewoon au bain marie smelten en in de vormpjes gieten. heb er vd week chocoflikken van gemaakt met chiazaden en andere superfoods on top. Zo lekker!
Heerlijk! Ik heb ze net gemaakt maar hoort de binnenkant romiger/zachter van substantie te zijn? Of moeten ze echt volledig hard zijn?
Ze zijn in principe hard. Dat wil zeggen dat het geen ‘lopende’ chocolade van binnen is. Maar de chocolade is wel redelijk zacht, het smelt snel.
Gaan we ook eens proberen bij ons op de zaak !
Wauw, ik heb ze gemaakt. Supersimpel om te maken en nadat ik er eentje gegeten had, was ik aan de smaak gewend en dat smaakte uiteraard naar meer!
Dank voor je recept!
Leuk om te horen!
Oeh nu heb ik zin in chocola haha!
Ga deze snel eens maken.
Liefs lonneke
Een soortgelijk recept heb ik vaker gezien en ik nam het me elke keer voor om het te testen, maar dat heb ik dus nog steeds niet gedaan. Goeie reminder dus! 😉
Wat een leuk recept!
Hee superleuk idee! Alleen, het smeltpunt van cacaoboter ligt bij 36 graden… dan is het toch megalastig het niet boven de 40 graden uit te laten komen in het pannetje?
Vind het zelf verder geen punt want zitten genoeg andere gezonde dingen in, en als het lekker is, is het voor mij allang prima 🙂 Maar vroeg me af of je daar over na had gedacht.
Wat een lekker recept. Ik heb toevallig al een hele poos rauwe cacaoboter in de kast staan, en niet wetende wat ik ervan moet maken. Dit komt dus als geroepen!
Wat heb je ze leuk gepresenteerd 🙂
thnx meis!
ik heb hier zo veel zin in nu!!
ik hou van de combi van chocolade en noten/fruit
Moet je persee zo’n bonbonvorm gebruiken of kan het ook in een siliconen ijsblokjesvorm?
Ziet er lekker uit! Ik mag alleen geen cacao, dus zou dit ook kunnen met carobepoeder?
Geen idee eigenlijk! Ik zou het gewoon eens proberen met een kleine hoeveelheid. Mocht het dan niet lekker zijn, heb je niet te veel ingrediënten verspild. Succes!
Ziet er lekker uit! Binnenkort ook eens proberen.
Met noten lijkt me dit echt super lekker! Ik ben zelf niet echt een fan van rozijnen/goji bessen en dat soort dingen maar met nootjes: jummm!