Recept: macarons in een gezond jasje!

Zoals je misschien wel hebt gemerkt, vind ik het een sport om van guilty pleasures een gezonde versie te maken. Zo schreef ik eerder al een hele blog over mijn gezonde vervangers van ongezond eten. En ik heb nu weer een topper om toe te voegen aan deze lijst. Namelijk gezonde macarons!

Vorig jaar heb ik voor mijn werk een ‘echte’ macaron workshop bijgewoond en gezien hoe lastig en bewerkelijk het maken van macarons is. Én ik heb gezien hoeveel zoetigheden, kleurstoffen en ander ‘slechts’ erin gaan. Nou is het af en toe snoepen van een normale macaron natuurlijk helemaal niet erg – in het kader van de 80-20 regel. Maar je kunt er ook voor kiezen om zelf gezonde macarons te maken.

Alle credits voor dit recept gaan naar lezeres Bo van foodblog Beaufood. Zij was zo lief dit recept aan mij te geven om te delen met jullie. Bo, bij deze een boodschap van alle health lovers: “Thanks for making this guilty pleasure guilt-free! We zijn je dankbaar!” 😉

Onderstaand recept is voor macarons met een chocolade smaak en een hazelnootvulling…

Ingrediënten gezonde macarons

Voor circa 6 stuks

Voor de macaron ‘koekjes’

 • 75 gram boekweitmeel
 • 50 gram kokosolie (vet)
 • 40 gram palmsuiker of kokosbloesemsuiker
 • 1/2 tl (wijnsteen)bakpoeder
 • 1 ei
 • 1 el (raw) cacao poeder
 • Snufje zeezout

Voor de vulling

 • 3 el naturel kwark
 • 2 el biologische (hazel)notenpasta*

*Je kunt ook voor bijv. amandelpasta kiezen als je dat lekkerder vindt.

Bereiding

 1. Verwarm de oven voor op 170 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
 2. Smelt het kokosvet om tot olie in een pannetje op laag vuur.
 3. Meng alle ingrediënten voor de koekjes in een halve minuut met een mixer door elkaar.
 4. Schep daarna met een klein lepeltje bolletjes van het beslag op de bakplaat en strijk ze plat tot rondjes. Probeer de rondjes even groot te maken zodat ze mooi op elkaar passen als ze klaar zijn. Vergeet niet om een even aantal te maken. Je moet ze immers nog op elkaar zetten.
 5. De macarons moeten 10 tot 15 minuten in de oven.
 6. Maak ondertussen de vulling door de kwark met de notenpasta te mengen.
 7. Haal de macarons uit de oven en laat ze 10 minuutjes afkoelen. Ze voelen eerst wat ‘zacht’ aan als ze uit de oven komen maar na 10 minuutjes worden ze hard.
 8. Daarna kun je de vulling aan brengen en de beide helften op elkaar plakken.

gezonde macarons recept, hazelnoot chocolade

Bewaaradvies: Je kunt de gezonde macarons bewaren in de koelkast. Als ze de koelkast überhaupt halen…

Enjoy!

Ik ben heel benieuwd wat je van deze gezonde macarons vindt als je ze ook gemaakt hebt. Dus laat vooral een berichtje hieronder in de comments achter. Vind ik leuk!

Beaufood.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

39 reacties

 1. Kun je de koekjes eventueel ook met amandelmeel of kokosmeel maken? Ik ben niet zo’n hele grote fan van boekweitmeel namelijk 🙂

 2. Gezonde macarons dat klinkt goed :)! In Frankrijk heb ik vele gekleurde macarons zien liggen tijdens de vakantie. Mocht die helaas niet eten vanwege mijn dieet 🙁 (mag geen suiker en kleurstoffen). Lijkt me heel leuk om deze te maken! Ik heb amandelmeel en stevia nog in de kast liggen. Zou ik deze kunnen gebruiken ipv boekweitmeel en kokosbloesemsuiker?

 3. Leuk, ik ga t vanavond proberen. 1 vraagje alleen, waar heb je de notenpasta vandaan? Ik heb er nu van de ah, maar die is niet biologisch en er zit suiker in…