Schermtijd verminderen? Dat doet je zo!

Life  /   - 

Hoe veel uur per dag zit jij op je telefoon? Om heel eerlijk te zijn durf ik mijn schermtijd niet eens te delen. Maar ik weet wel: veel te veel. Het is zelfs zo erg dat eigenlijk het eerste wat ik doe, nadat ik mijn wekker uitdruk, is mijn social media checken. Het is zo makkelijk om even snel je telefoon erbij te pakken. Als je eventjes moet wachten, in de trein, op werk in je pauze, ’s avonds op de bank en vervolgens weer in bed. Maar of ik er nu echt vrolijker van wordt: nee. Ik irriteer me aan mezelf als ik uren op m’n telefoon zit en ik vraag mezelf vaak genoeg af wat ik nou eigenlijk zoek als ik voor de 100e keer door mijn insta tijdlijn scrol. Dat moet anders kunnen! Ik besloot om mijn schermtijd drastisch op de schop te nemen. Ik deel met jullie mijn tips.

Zet je notificaties uit

Ik gooi gelijk de grootste, dikste, vetste tip er in. Ga naar instellingen en zet je notificaties uit. Zelf heb ik alleen die van whatsapp aanstaan. Zo wordt ik niet afgeleid door een melding van een DM, tag op facebook of een snapchat. Zonder dat ik het bewust door had opende ik veel minder vaak mijn sociale media apps. Pas als ik er zelf even zin in had, in plaats van wanneer ik zag dat er een melding binnen kwam. Werkt als een trein.

Niet op je homescreen

Als je een stuk taart voor je neus zet ben je eerder geneigd om deze op te eten dan wanneer je die taart in de supermarkt laat staan, niet waar? Zet je socials in mapjes of op een andere pagina. Zo staan ze niet meer op je beginscherm en dus ben je minder snel geneigd om deze steeds te openen.

Stel limieten in

Heb je een iPhone? Dan kun je heel easy limieten instellen voor de tijd op je smartphone. Je kunt een limiet aanzetten per app, of voor je hele schermtijd in totaal. Heb je je limiet bereikt? Dan vergrendelt de app. Dat wordt wachten tot morgenochtend 😉 (of de limiet unlocken met je code, maaar zo ben je je toch meer bewust van je schermtijd) Geen iphone? Je hebt hier ook apps voor, bijvoorbeel Quality time voor Android.

Plant je eigen bos

De app Forest helpt je om je smartphone weg te leggen. Elke 30 minuten dat jij niet op je telefoon zit (en de app geopend laat terwijl je telefoon vergrendelt) groeit er een boompje. Ga een challenge aan met je collega’s, huisgenoten, familie of vrienden wie na een week het grootste bos heeft. Die doet een rondje 😉

schermtijd, forest, telefoon, ontspannen

Laat je telefoon uit het zicht

Gezellig op het terras met vrienden? Laat je telefoon in je tas. Druk aan het werk? Leg je telefoon in de la. Lekker op de bank? Hup, telefoon aan de kant. Ik ben zelf soms geneigd om mijn telefoon altijd binnen handbereik te hebben, en dan vaak ook nog met het scherm naar boven. Tijdens werk, met vrienden/familie, of als ik lekker op de bank zit met een leuke serie. ‘Ik moet toch bereikbaar blijven’. Zet je geluid aan voor eventuele belletjes en leg je telefoon lekker weg. Zo ben je ook niet geneigd om even snel je socials te checken. Zo sociaal is dat namelijk niet….

Nachtmodus

Zet je ‘nachtmodus’ aan en laat deze lekker aan staan. Gewoon de hele dag. Zo licht je scherm niet telkens op als je een notificatie binnen krijgt.

Wat zijn jouw tips om je schermtijd beperkt te houden? Laat het weten in een reactie!

Liefs, Lindelotte

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 reacties

 1. Goed initiatief, minder schermtijd 🙂 Ik ben voor!
  Wat ik ook doe, is ’s nachts zowel wifi als de gewone internetverbinding uitschakelen op mijn mobiel. Scheelt piepjes en straling, ook lekker natuurlijk. En als iemand me echt in de nacht nodig heeft, dan even bellen, want die blijft het gewoon doen.

 2. Hier mijn persoonlijke tips voor smartphone verslaving

  1 Verwijder Facebook app , ze hebben een prima werkende site namelijk.
  2 Zet een tijdlimiet op je router(vrij eenvoudig geregeld via instellingen van je router) kinderen of familieleden zullen hier minder blij mee zijn.
  3 Offtime (IOS en Android) deze app werkt heel simpel stel een tijd in wanneer je niet wil gestoord wilt worden (belangrijke contacten kunnen je wel bereiken als dat een vereiste is)

  Mvg Robin