Wat is zelfliefde? // Doe mee met de Zelfliefde Challenge

Health, Life  /   - 

In deze blog vertelt Nadjade allerleukste & -beste mindfulness coach, zelfliefde expert én mama, – je alles over zelfliefde en de (gratis) zelfliefdechallenge . Een challenge waarin jij leert dealen met een perfecte, neppe, en geshopte wereld. Nadja leert je alles over zelfliefde, en laat je vooral in zien dat perfectie alles behalve een maatstaaf is. 

Zelfliefde. Je hoort er steeds meer over maar misschien ben je nog een beetje in twijfel over dit concept. Toegegeven, het klinkt een beetje vaag en zweverig. Daarom leg ik uit in deze blog met 10 voorbeelden hoe zelfliefde er (voor mij) in de praktijk uit ziet.

Zo ziet zelfliefde er (voor mij) uit

1. Eerst voor jezelf kiezen

Moeten we met zijn allen nu NOG meer met onszelf bezig zijn? Is voor jezelf kiezen niet mega egoïstisch? Nee, mits het uit liefde komt is het juist het tegenovergestelde van egoïstisch. Zeker als vrouw zijn we geprogrammeerd om te zorgen en alle ballen in de lucht te houden. Je bent bezig met je carriere, je vriendinnen, je partner en misschien ook nog met je kinderen. De to-do lijsten zijn oneindig en je probeert zodoende van alles en iedereen tevreden te houden.

Maar vaak ben jij zelf de laatste op die lijst. En op het moment dat jij steeds leger raakt en over vermoeider, heb jij steeds minder te geven. En raak je ook steeds geïrriteerder naar de buitenwereld toe. Daarom is het zo belangrijk eerst voor jezelf te zorgen. Wat je niet hebt kan je simpelweg niet geven en jij bent de enige die verantwoordelijk is om te zorgen dat jij je goed voelt! Niemand anders!

2. Je omringen met mensen die jou omhoog halen

Ze zeggen vaak dat jij het gemiddelde bent van de vijf mensen waar jij je mee omringt en ik geloof daar ook heilig in. Voor mij is zelfliefde ook mij omringen met mensen die positief zijn en mij omhoog halen. Vaak blijven we hangen in relaties omdat dit is wat we denken dat we waard zijn. Daarom blijven we bij mensen die ons omlaag halen, altijd maar klagen en roddelen, altijd nemen maar niet geven, of gemene opmerkingen maken zodat zij zichzelf beter voelen.

Kiezen om deze mensen te laten gaan of hier een afstand van te nemen is een belangrijke vorm van zelfliefde! Op het moment dat jij dit doet ontstaat er ook gelijk ruimte voor nieuwe en positieve mensen om in jouw leven te komen!

3. Je eigen bullshit onder ogen komen

Dit klinkt natuurlijk heel fijn, ruimte maken voor fijne en positieve mensen om in jouw leven te komen maar hier zit wel een MAAR aan. Om fijne mensen en uberhaupt fijne dingen in het leven aan te kunnen trekken moet je eerst zelf die persoon worden. Als je zelf heel negatief bent, klaagt en oordeelt en je vaak op andere afreageert zal het lastig worden om positieve mensen aan te trekken. Zelfliefde voor mij is jezelf accepteren zoals je nu bent en waar je nu bent in het leven. En tegelijkertijd bereid te zijn om constant eerlijk naar jezelf te kunnen kijken en je eigen bullshit onder ogen te kunnen komen. We hebben allemaal onze eigen bullshit dingen en dat zal ook altijd zo blijven want we zijn nou eenmaal mens en dat is ok! Zolang je maar altijd aan jezelf blijft werken vanuit die acceptatie!

4. Jezelf voeden met dingen die je goed doen

Ik geloof dat je altijd jezelf voedt met prikkels heel de dag door en waar jij jezelf mee voedt maakt een groot verschil. Zijn het gossip magazines, de nieuws, accounts op Instagram waardoor jij je minder goed voelt? Dan zal je je ook als vanzelf een stuk meer stress voelen.

Voedt jij jezelf de hele dag met positieve berichten, kijk je naar accounts waar je vrolijk van wordt of waardoor je je beter voelt. Hoe meer uplifting nieuws je in je leven hebt hoe meer jij je mind voedt met liefde.

selflove. zelfliefde

5. Goed voor jezelf zorgen

Dit ziet er anders uit voor iedereen. Voor mij is dit bijvoorbeeld elke dag mediteren, mijn lichaam bewegen, een goed boek lezen, in bad een podcast beluisteren, wandelen in de natuur, lekker ergens gaan dansen, een gezonde maaltijd eten. Self care is een van de belangrijkste vormen van zelfliefde en de manier waarop jij jezelf eerst kan opvullen en je daarmee weer genoeg aan de wereld te geven hebt!

6. Jezelf vergeven

We maken allemaal fouten en dat zullen we ook altijd blijven doen! Fouten zijn simpelweg feedback waarvan we weer kunnen leren. Maar vaak als we deze fouten maken zijn we zelf de eerste om heel hard voor onszelf te zijn. We bekritiseren onszelf voor de kleinste dingen en vaak is het nooit goed genoeg. Vaak houden we vast aan fouten die we gemaakt hebben en in plaats van onszelf daarvoor te vergeven, blijven we onszelf afstraffen. Zelfliefde is jezelf vergeven voor de kleine en de grote fouten die je hebt gemaakt terwijl je hier tegelijkertijd ook van leert. Dit is de enige manier om te groeien en te leven uit liefde!

7. Tegen jezelf praten met compassie

De woorden die jij tegen jezelf zegt zijn enorm krachtig. Vaak praten we heel lelijk tegen onszelf. We zien snel wat er allemaal niet goed is en we nemen wat er wel goed is voor lief. Als we tegen anderen zouden praten zoals we tegen onszelf praten zouden we weinig vrienden meer over hebben. Het enige wat het doet met je is dat je je rotter gaat voelen en onzekerder.

Probeer elke dag weer andere woorden te gebruiken en tegen jezelf te gaan praten zoals je tegen iemand zou doen waarvan je heel veel houdt. Dit zal wonderen verrichten!

8. Vol je dromen achterna gaan

Zelfliefde is ook vol gaan voor waar jij echt gelukkig van wordt. Vaak doen we dit niet uit een angst dat het ‘mislukt’ of een angst dat anderen mensen hier een oordeel over hebben. Je dromen achterna gaan betekent enorm uit je comfort zone komen en genoeg in jezelf geloven dat jij dit kan. Daarvoor heb je zelfliefde nodig en de wetenschap dat als het allemaal anders loopt het ook ok is!

madeliefjes, zelfliefde, zelfliefde challenge

9. Duidelijk gezonde grenzen hanteren

Gezonde grenzen kunnen aangeven is enorm belangrijk. Op het moment dat jij moeite hebt grenzen aan te geven zal je merken dat veel mensen jouw grenzen overgaan. Dit voelt enorm onprettig en laat je ook voelen alsof jouw behoeften niet belangrijk zijn. Uiteindelijk is het jouw verantwoordelijkheid heel duidelijk te krijgen wat voor jou ok is en wat niet en dit op een liefdevolle manier naar de buitenwereld te communiceren.

10. Elke dag tijd met jezelf doorbrengen

Hoe kunnen we een goede relatie met onszelf hebben als we nooit echt quality tijd met onszelf doorbrengen? Vaak zijn we zo druk en op het moment dat we niet iets aan het doen zijn, dan kijken we netflix, zijn we met andere mensen of zitten we op social media. Hoe vaker jij tijd met jezelf in stilte doorbrengt, hoe beter jij jezelf leert kennen en hoe meer de relatie met jezelf verbetert. In deze tijd kan je ook onderzoeken hoe jij je voelt, wat er echt speelt binnen in jou en wat jij nodig hebt. Vanuit deze plek kan je veel beter authentieke keuzes maken en op jezelf gaan vertrouwen.

De zelfliefde challenge!

23 september gaat de enige echte zelfliefde challenge weer van start! Tijdens de Zelfliefde Challenge ontdek je:

  • Hoe je 100% weer de leiding kan nemen over jouw leven
  • Hoe jij van binnenuit jouw droom leven kan creëren 
  • Hoe je keuzes maakt vanuit liefde (ipv uit angst)
  • Meer zelfcompassie kan ontwikkelen
  • Je weer een connectie kan maken met jezelf en anderen 
  • Los te laten wat anderen van jou verwachten en voor jezelf te kiezen

Tijdens deze gratis challenge krijg jij elke dag een video training over hoe jij de relatie met jezelf kan verbeteren en maak je ook nog eens kans om een super luxe retreat naar Bali te winnen! Doe jij mee?

Liefs, Nadja

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *