The Happiness Project #13 – Waarom leuke dingen doen belangrijk is!

Health, Mind  /   - 

Nadja van Mindful Bali – de allerleukste & -beste mindfulness teacher op Bali, echt! – is een half jaar geleden haar eigen Happiness Project begonnen. Ze werkt een jaar lang aan haar eigen geluk en zelfacceptatie. Lees in deze blog wat haar Project precies inhoudt en in deze blogs het vervolg. Lief zijn voor jezelf, leuke dingen doen en jezelf dat vooral ook gunnen, dat is waar haar blog deze keer over gaat! O ja, wist je dat je nu ook een online mindfulness cursus bij Mindful Bali kan doen?! Dus ook als je niet in Bali bent, kun je bij Nadja terecht!

Nadja: Na de afgelopen maanden aan wat zwaardere onderwerpen te hebben gewerkt, kijk ik best wel uit naar deze maand. Deze maand gaat over ruimte maken om dingen te doen waar jij blij van wordt, zonder dat je daarvoor een ‘beloning’ krijgt. Wat ik daarmee bedoel? Ik zal het je uitleggen.

Het is voor mij heel belangrijk om altijd aan mezelf te werken. En om mezelf vaak op de eerste plaats te zetten. Dat doe ik door vaak aan yoga te doen, elke dag te mediteren, veel te schrijven, te lezen en te sporten. Ik geniet heel erg van deze dingen, waardoor ik ook veel beter in mijn vel zit. Het valt allemaal onder het kopje ‘aan mezelf werken’. Werken, het zegt het eigenlijk al. Ik doe het met een doel, namelijk de beste versie van mezelf worden. En ook al geniet ik heel erg van die dingen, het is soms best hard werken, want af en toe kom je jezelf behoorlijk tegen!

Naast deze activiteiten bestaat mijn leven uit werken en mijn sociale leven. Soms ben ik zo bezig met mijn werk én aan mezelf werken (wat ook nog overlapt), dat ik mijn sociale leven ook wel eens laat zitten. Op die momenten merk ik dat de zwaardere onderwerpen meer aandacht krijgen en de lichte en leuke dingen een beetje op de achtergrond verdwijnen. Dit terwijl het juist zo belangrijk is om een balans te hebben.

We raken makkelijk al snel onze ‘speelsheid’ kwijt, onze jeugdige blik op dingen. Als we ouder worden (al bijna 30, ik voel me extra oud deze dagen) dan zitten we al snel vast in zoveel verplichtingen: dingen die we willen bereiken, een sociaal leven die we tegelijkertijd willen onderhouden, ruimte voor ‘hobbies’ (hobbies waar geen doel aan vast zit zoals fitter worden, gezonder worden, slimmer worden etc.). Zoals je als kind zorgeloos een uur bezig kon zijn met een puzzel, nemen we nu niet snel meer de tijd voor. Sterker nog, we voelen ons een beetje beschaamd om zoiets nu nog te gaan doen. Terwijl het juist zo belangrijk is dingen te doen waar je echt blij van wordt, en je laten ontspannen. Vaak zijn dit de activiteiten waardoor je creativiteit ook weer op gang komt.

Ik hoor je al denken: “Ja, daar heb ik geen tijd voor hoor!’’ Maar ga eens na hoeveel tijd wij bijvoorbeeld besteden aan doelloos door Instagram of Facebook scrollen. Of s ’avonds gaar naar een televisieprogramma’s kijken dat je elke minuut dommer laat voelen. Het zijn activiteiten waardoor we afleiding krijgen, even niets hoeven te doen of na moeten denken. Maar we voelen ons er meestal ook niet veel beter door. Maak een bewuste keuze om juist die activiteiten zoveel mogelijk te schrappen. Maak tijd vrij om wat meer echt plezier te hebben. En op die manier weer tot jezelf te komen.

Dan hoor ik je nu alweer denken: “Hobby’s, uuh…? Ik heb geen hobby’s! Ik zou niet weten uit wat voor activiteiten ik mijn plezier haal.’’ Dat kwam bij mij namelijk ook naar boven. Ik heb nooit een hobby gehad onder het mom “Ik heb wel wat beters te doen”. Wat kan helpen is bedenken wat jij als kind deed om jezelf te vermaken. Misschien was dat tekenen, puzzelen, lezen, zingen, dansen, schilderen, toneel spelen, een instrument spelen of wat dan ook.

Ik was als kind altijd aan het lezen en schrijven, wat ik nu nog steeds doe. Maar wat ik vooral veel deed was dansen. Toen ik erover na dacht besefte ik me pas hoe vreselijk blij ik altijd werd van dansen en dat ik dat nu bijna nooit meer doe. Vroeger ging ik veel vaker stappen, waardoor ik ook vaker danste. Maar nu ik mijn eigen bedrijfje heb, doe ik dat veel minder. Ik ga natuurlijk  nog wel eens weg, maar niet echt om te stappen. Die kater sla ik liever over. Vroeger had ik misschien een ochtendje last van zo’n avondje drinken en dansen, maar tegenwoordig zijn het  drie hele dagen dat ik me compleet belabberd voel. Maar om te dansen heb natuurlijk geen alcohol nodig, dat kan ook in een hele andere setting. Tijd om dat dus weer eens te gaan doen,  puur om het dansen!

Wat er bij mij ook naar boven kwam is mijn liefde voor yoga. Yoga is voor mij iets wat niet speels is maar meer een inner journey, en voor mijn lichaam zorgen. Tot ik op het strand was en mensen voor het eerst acro yoga zag doen. Een speelse vorm van yoga waarbij je samen werkt met een partner en yoga combineert met acrobatiek. Dit is voor mij behoorlijk uit mijn comfort zone komen, maar juist daarom goed om te doen! Ik ga mezelf inschrijven voor acro yoga lessen!

Wat werd jij blij van als kind zijnde? En hoe kan jij meer tijd vrij maken om dingen te doen waar je echt plezier uit haalt?

X

Nadja

Nadja’s project ondertussen volgen? Volg haar dan op Instagram en Facebook of bezoek haar website.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

3 reacties

  1. Hi Nadja! Mooi geschreven stuk, en heel inspirerend :). Zelfs als kind was ik graag bezig in de tuin en daar haal ik nog steeds veel plezier uit. Ook tekenen vond ik heerlijk en deed ik uren. Ik tekende dingen waar mijn hart vol van zat. Dat wil ik nu meer gaan doen, dus heb besloten 4 dagen in de week te gaan werken zodat ik meer tijd overhoud voor leuke dingen!