Zuurkool versus het coronavirus // Hoe zit dat?

Health, Life  /   - 

Hoewel de zon nu volop schijnt en het weer heerlijk warm is buiten, staat de herfst voor de deur. De tijd dat virussen de kop op steken. Niet te vergeten dat rottige corona virus wat ons nog altijd in zijn greep heeft. Daar wil je jezelf natuurlijk zo goed mogelijk tegen beschermen. Gezond eten doet een hoop goeds voor je immuunsysteem; en dus tegen bescherming van virussen. Zuurkool is onwijs gezond en zit vol met vitamines. Uit een recente studie is zelfs gebleken dat zuurkool gunstig kan zijn tegen het coronavirus. We leggen het je uit in deze blog!

Zuurkool vs. Covid-19

Volgens een nieuwe studie uit Frankrijk blijkt dat kool, zowel rauw, gepekeld als gefermenteerd, een gunstige uitwerking kan hebben tegen het coronavirus. Hoe werkt dat dan precies? Kool, maar bijvoorbeeld ook kimchi en komkommer, helpen weerstand opbouwen tegen het virus. Volgens onderzoekers is dit te wijden aan de hoge hoeveelheid antioxidanten in deze groenten. Dit zou ook verklaren waarom een aantal landen, waar kool een belangrijk onderdeel is van de eetcultuur -zoals Duitsland en Zuid-Korea, lagere sterftecijfers hebben met betrekking tot covid-19 dan landen die zwaar getroffen zijn, zoals Italië en de VS.

Dr. Jean Bousquet, professor longgeneeskunde aan de Universiteit van Montpellier in Frankrijk, zegt dat het eten van (gefermenteerde) kool een grote rol kan spelen bij het wel of niet oplopen van het virus en hoe je lichaam het virus tegengaat.  “Er is weinig aandacht besteed aan de verspreiding en de ernst van het virus en regionale verschillen in het dieet. Veranderingen in het dieet kunnen van grote invloed zijn. Voeding kan een grote rol spelen in de immuunafweer tegen COVID-19. Dit zou verklaren waarom er grote verschillen in het aantal besmetting zijn in Europa. Inzicht in deze verschillen, en beschermende factoren zoals het dieet, maar ook vele andere, zijn van groot belang, en kan uiteindelijk helpen om deze epidemie onder controle te krijgen.”

zuurkool, coronavirus, pandemie, gezond

Antioxidanten

De studie, gepubliceerd in het tijdschrift Klinische en Translationele Allergie, kijkt naar de sterftecijfers van het virus en de verschillen in eetpatronen en gedrag per land. Zo bleek dat in landen waar kool populair is er een aanzienlijk lager sterftecijfer is, denk aan; Duitsland, Oostenrijk, Tsjechië, Polen, Slowakije, de Baltische staten en Finland. De sterftecijfers van België, Frankrijk, Italië, Spanje en het Verenigd Koninkrijk, waar minder kool wordt geconsumeerd, lagen vele malen hoger rapporteerde The Sun.

Bousquet, voormalig voorzitter van de World Health Organization’s, zegt dat antioxidant rijk voedsel een andere pijl zou kunnen zijn in de koker van onderzoekers die de pandemie willen tegengaan en  -houden. “Gefermenteerd voedsel heeft een krachtige antioxidant activiteit en kan beschermen tegen ernstige COVID-19.”

Meer lezen over dit onderzoek naar zuurkool en het coronavirus? Dat kan via deze link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1 reactie