Wat te doen tegen verkoudheid? // ILH to the rescue!

Health  /   - 

Niks zo vervelend als een verstopte neus die je elke seconde op moet halen (schrijf ik terwijl ik nog een keertje mijn neus ophaal, yup ik heb een verkoudheid te pakken) en een kriebelende keel. Verkouden zijn is niet fijn, en tijdens die dagen realiseer je je altijd hoe dankbaar je eigenlijk bent voor een niet-verstopte neus die je altijd maar voor lief neemt. Voor jou een aantal handige tips om sneller van je verkoudheid af te komen.

10 tips tegen verkoudheid

1. Drinken, drinken, drinken

Zorg er voor dat je je lichaam goed hydrateert. Drink lekker veel (groene) thee en water om je afvalstoffen af te voeren. Laat alcohol, sterke koffie en zwarte thee even voor wat het is, deze drogen je lichaam namelijk alleen maar uit. Een goede tip is gemberthee met een klein beetje honing. Gember werkt namelijk ontstekingsremmend en honing is verzachtend voor je keel.

2. Uitrusten

Doe een stapje terug en vraag niet te veel van je lichaam. Wanneer het lukt om afspraken te verzetten, doe dit dan vooral. Slaap voldoende en pak echt je rustmomenten. Kruip wat vroeger onder de wol ’s avonds en plan een powernapje in.

tips tegen verkoudheid, bed

3. Geitenwollen sokken

Houd jezelf goed warm deze dagen. Je lichaam moet hard werken om warm te blijven, terwijl het zich al met man en macht in zet om jou beter te maken. Trek een lekkere warme trui aan, dikke sokken en kruip nog iets dieper onder je dekbed.

4. Yoga

Een zware workout is niet fijn voor je lichaam. Lichte beweging kan daarentegen wel helpen om je beter te voelen. Doe aan een lichte vorm van beweging, zoals yoga, om je spieren soepel te houden.

5. Eat your veggies

Eet voldoende groente en fruit om wat extra vitamientjes binnen te krijgen. Het is natuurlijk áltijd belangrijk om voldoende binnen te krijgen van alle,  maar tijdens deze dagen nog een beetje meer.

tips tegen verkoudheid, groente, veggies

6. Licht verteerbaar eten

Al heb je misschien helemaal geen eetlust, het is toch belangrijk om te blijven eten. Eet licht verteerbare maaltijden zodat je lichaam het niet te zwaar te verduren krijgt en zich kan focussen op jouw herstel. Wat dacht je van een lekker en makkelijk pompoen soepje of courgetti?

7. Gesneden ui naast je bed

Dit is een eeuwenoude tip van mijn oma. Al vanaf kleins af aan ligt er, zodra ik verkouden dreig te worden, een halve ui naast mijn bed. Een open gesneden ui zorgt er voor dat je luchtwegen open gaan. Je moet je wel eventjes over de uienlucht heen zetten als je eenmaal weer kunt ruiken, want die blijft vaak nog eventjes hangen. Geloof mij, deze tip werkt echt.

8. Steaming hot

Neem een hete douche of laat een heet bad vollopen. Door de stoom die vrijkomt, gaan je holtes sneller open en dit zal je helpen om sneller te herstellen. Je kunt jezelf ook een stoombad geven door een pan water te koken en hier met je hoofd boven te hangen. Leg een handdoek over je hoofd zodat de stoom blijft hangen. Voor een nog beter effect kun je een paar druppels etherische olie, zoals pepermunt, toevoegen.

tips tegen verkoudheid, bad

9. Schone, frisse lucht

Jezelf opsluiten in je kamer met dichte ramen en deuren heeft geen zin. Droge lucht zorgt er namelijk voor dat je luchtwegen geïrriteerd raken. Zorg daarom voor frisse en schone lucht door een raampje op een kiertje te zetten. Voorkom wel dat je in de tocht ligt.

10. Snuit niet te vaak je neus

Last but not least!  Vroeger mocht ik nooit mijn neus snuiten. Door je neus te snuiten verhoog je de druk in je neus waardoor slijm zich kan ophalen in je bijholten. Gevolg: een bijholte ontsteking. Daar zit je natuurlijk niet op de wachten. Haal liever je neus op en gebruik een zoutoplossing. Wil je toch liever je neus snuiten (gek woord eigenlijk he?), doe dit dan voorzichtig en knijp je andere neusgat dicht.

Wat zijn jouw ultieme tips tegen verkoudheid? Laat het mij weten in een reactie!

Liefs, Lindelotte

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *