The Happiness Project #12 – Waarom zelfcompassie zo belangrijk is!

Health, Mind  /   - 

Nadja van Mindful Bali – de allerleukste & -beste mindfulness teacher op Bali, echt! – is een half jaar geleden haar eigen Happiness Project begonnen. Ze werkt een jaar lang aan haar eigen geluk en zelfacceptatie. Lees in deze blog wat haar Project precies inhoudt en in deze blogs het vervolg. Deze maand is ze vooral bewust bezig geweest met zelfcompassie.

Nadja: Deze maand ben ik elke dag bewust bezig geweest met lief zijn voor mezelf. En wat kwam dat goed uit!

Het was trouble in paradise bij mij deze maand. Want ja, ook in het tropische zonnetje met heel veel mindfulness meditaties gaan dingen wel eens volledig mis. Deze maand was duidelijk niet mijn makkelijkste maand. Allerlei emoties kwamen in sneltreinvaart voorbij. Ik ging van een blije naar een verdrietige ik.

Mijn gezondheidsproblemen kwamen naar boven. Ik was moe (emo) en wilde het liefst niks meer doen. Ik had een mini break down. Zo kwam mijn huisgenoot binnen die mij op de grond zag zitten met chocolade, uitgelopen mascara en Netflix aan. Ze schoot keihard in de lach. Natuurlijk niet bepaald hét ideale plaatje van gezondheid en gelukkigheid. Of ze dit op Instagram mocht posten? Nee bedankt.

En daar kwam mijn inner critic weer naar boven. Dat stemmetje dat zei dat ik geen slechte dag zou mogen hebben, dat ik yoga zou moeten doen en hard aan het werk zou moeten zijn. Maar ook dat ik altijd vrolijk en gelukkig moet zijn, gezond moet zijn en niet mag falen. Ik was boos op mezelf, want ik was niet waar ik wilde zijn. En drie keer raden, daardoor voelde ik me nog ellendiger. Tijd om JUIST nu zelfcompassie toe te passen, want dat is het allerbeste medicijn.

Mijn eerste stap is het erkennen van slechte dagen, want deze horen nu eenmaal bij het leven en dat is OK. Het is oké om dagen te hebben waarop je je k.u.t. voelt, zeker als er iets is gebeurd dat verdrietig of ingrijpend is. Wees JUIST dan extra lief voor jezelf. Hoe meer wij geloven in het feit dat we altijd gelukkig moeten zijn, des te minder gelukkig we vaak zijn. Dat is ook niet mogelijk, en dat hoeft ook niet.

Ik heb mezelf een break gegeven van twee dagen, waarin ik alleen maar lief voor mezelf ben geweest. Ik heb een massage genomen, ben naar het strand gegaan, heb mijn nagels laten doen, ben naar mijn yoga les gegaan en ik heb heel veel geslapen. Na twee dagen was ik er weer boven op en kon ik weer aan de slag. Als ik was blijven vechten tegen mijn situatie en mezelf naar beneden bleef halen, of toch had geprobeerd om te gaan werken, dan had het waarschijnlijk alleen maar langer geduurd.

De rest van de maand heb ik elke dag naast mijn meditatie en sporten de tijd genomen om iets voor mezelf te doen. Ik heb een ‘love list’ opgesteld van dingen waar ik blij van word, energie van krijg en waardoor ik weer terug kom bij mezelf.

Mijn lijst bestaat onder andere uit:

  • strandwandelingen
  • zwemmen
  • boeken lezen
  • massage nemen
  • schrijven
  • yoga
  • kop thee zetten
  • oliën branden
  • podcasts luisteren

Het voelt zo goed om elke dag één daarvan te kiezen, zelfs als ik een mega drukke dag heb. Al is het maar 10 minuten dat je even met een kop thee de tijd te neemt om gedachten op te schrijven. Ik voelde dat ik juist daardoor effectiever was, stressbestendiger en meer kon hebben. Doordat ik mezelf voorop stel heb ik ook meer te geven in mijn werk en relaties.

Ook met het vergelijken heb ik extra op gelet. Zo heb ik eerst even mijn Instagram doorgespit om te kijken welke accounts me inspireren en welke accounts me alleen maar minder laten voelen. Nu is Bali af en toe net een real life Instagram account met alleen maar surfchicks en bikinimodellen die hier gewoon in het wild rondwandelen, daar heb je geen app voor nodig. In plaats van mezelf te vergelijken, heb ik er juist naar gekeken uit bewondering en waardering. Iedereen is uniek, iedereen heeft andere kwaliteiten. In plaats van mezelf naar beneden te halen heb ik juist extra complimentjes uitgedeeld aan alle prachtige vrouwen om mij heen. En weet je wat? Daar ging ik mezelf alleen maar beter door voelen.

Elke keer als ik denk dat ik niet genoeg heb gedaan, mijn lijst niet heb afgekregen of niet ben waar ik wil zijn,  reageer ik met: ‘Het is OK’. Je bent altijd precies waar je moet zijn. Ik heb geaccepteerd wie ik op dit moment ben. Iedereen bewandeld een ander pad. Maar tegelijkertijd willen we ook alles en het liefst nog gisteren of we willen wat iemand anders ook heeft. Als je naar de natuur kijkt, zie je dat alles groeit op haar eigen tempo, dat kan je ook niet forceren. En zo gaat het ook met ons. In plaats van te focussen op het verschil van waar ik wil zijn en waar ik ben, heb ik aandacht gegeven aan hoever ik al gekomen ben. En wat ik allemaal WEL gedaan heb, en af heb gekregen. Alle vorderingen die ik in zoveel opzichten elke dag maak. Daar heb ik mezelf dagelijks complimenten voor gegeven.

Simpelweg door te focussen op zelfcompassie, merkte ik alweer een enorm verschil in hoe ik me voel deze maand. Lief zijn voor jezelf is een van de beste dingen die je kan doen, en als jij het niet doet, wie dan wel?

Liefs,

Nadja

Mindful Bali

Nadja’s project ondertussen volgen? Volg haar dan op Instagram en Facebook of bezoek haar website. Nadja, Mindful, Bali. Zelfcompassie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *