The happiness project #7 – Hormonen in balans & vergeving

Mind  /   - 

Een jaar lang werken aan zelfacceptatie en geluk door middel van Mindfulness. Dat is wat mijn Bali vriendinnetje Nadja gaat doen met The Happiness Project. Nadja runt haar eigen mindfulness bedrijf: Mindful Bali. Vorig jaar deed ik een mindfulness cursus bij Nadja, wat ook de start was van onze vriendschap. Nadja helpt anderen om bewuster en gelukkiger te leven. Maar kwam tot de conclusie dat haar eigen leven ook wel een happiness update kan gebruiken. Nadja gaat een jaar lang voor I Love Health gastbloggen en haar ‘Happiness Project’ met ons delen. In haar eerste blog vertelt ze wat ze precies gaat doen. Inmiddels zijn we bij de derde maand aanbelandt.

Nadja: De derde is van start en nadat ik mezelf afgelopen maand heb getransformeerd tot fitgirl (grapje), staat deze maand in het teken van mentale gezondheid. Ik ben er van overtuigd dat mentale en fysieke gezondheid direct verbonden zijn en je niet het één kan hebben zonder de ander. Nu ben ik als mindfulnesscoach al veel bezig met mentale gezondheid. Ik mediteer elke dag en ik doe eigenlijk van alles om mijn mind gezond te houden. Toch zijn er nog twee punten waar ik meer aan zou kunnen werken om mentaal nog meer in balans te zijn.

Hormonen in balans

Mijn eerste focuspunt is hormonen. Je hormonen hebben een enorme invloed op de regulering van je lichaam maar ook op je stemming. Dat houdt in dat wij vrouwen soms een beetje crazy kunnen worden als de hormonen opspelen. We gaan ineens huilen om niks, zijn boos op iedereen, denken dat iedereen ons stom vindt; het allerliefst zouden we diep onder de dekens wegkruipen. Vandaar dat je hormoonbalans cruciaal is om happy door het leven te gaan.

Helaas hebben veel vrouwen hormonen die verre van in balans zijn. Dit kan bijvoorbeeld komen door je levensstijl, anticonceptie en veels te hoge stress levels. Daar schaar ik mezelf ook onder. Bij mij komt het ook door het spiraaltje dat ik vier jaar geleden iets plaatsen. Dat heb ik destijds gedaan onder het mom van ‘lekker makkelijk’, met alle gevolgen van dien. In mijn stappenplan voor deze maand breng ik ook daar verandering in.

Mijn stappenplan deze maand:

 • Spiraal eruit laten halen
 • Een oestrogeen supplement gebruiken
 • Lever reinigingen
 • Veel groene sapjes
 • Kokosolie consumeren
 • Panchakarma (hierover later meer!)

Vergeving

Mijn tweede focuspunt ligt op vergeving. Niet het makkelijkste punt, I know. We hebben bijna allemaal wel iemand die we nog niet helemaal hebben vergeven. Dit kan die pestkop zijn van de basisschool, je ex-vriendje die is vreemdgegaan, je vader die er nooit is geweest, je vriendin die een roddel over je heeft verspreid en zo voort. We houden graag vast aan die verhalen. We hebben steeds gedachtes over slachtofferschap, wraak, haat of een algemeen gevoel dat je het anders had gewild. Ik heb in mijn leven hard gewerkt om mensen te vergeven, maar heb nog steeds personen waarvan ik de naam nog steeds niet kan horen zonder te kokhalzen. Hoogste tijd om daar wat aan te doen. Maar wat is vergeving eigenlijk?

Er is een hoop misvattingen over en verzet tegen vergeving. Sommige mensen denken bijvoorbeeld dat iets onvergefelijk kan zijn, dat iemand het niet verdient om te worden vergeven, of dat vergeving het zelfde is als iets goedkeuren. Niets van dat alles is waar. Vergeven betekent de gebeurtenis in je hoofd loslaten (en zo dus de pijn). Door los te laten bevrijd je jezelf.

Door vast te houden aan wrok geef je je kracht en energie juist aan die ander en hou je vast aan de pijn uit het verleden. Door te vergeven en los te laten kan je je energie weer aan jezelf geven en terug in je kracht stappen. 

Een van mijn favoriete quotes van Buddha is: “Holding on to anger is like drinking poison and expecting the other person to die”. Je vergeeft alleen voor jezelf, niet voor die ander.

Vergeving kun je zien als het dragen van een rugzak vol met stenen. Iemand vergeven is alsof je die rugzak neerzet zodat je lichter verder kunt lopen. Ik heb daarom hier een stappenplan opgesteld, om los te kunnen laten en lichter door het leven te gaan.

7 x tips om iemand te vergeven

 1. Accepteer wat er is gebeurd, hoe moeilijk het ook mag zijn. Je kan het er wel of niet mee eens zijn, het feit is dat het is gebeurd. Ook al verzet je je er de komende 10 jaar of de rest van je leven tegen. Zoals Byron Katie zegt: “Het is argumenteren met de werkelijkheid, en dat verlies je altijd”.
 1. Als je nog veel woede voelt, zoek daar een uitlaatklep voor. Woede heeft een slechte reputatie maar at the end of the day, is het maar een emotie. Ga een lesje boksen of leef je uit op je kussen zodat het er uit kan.
 1. Als de meeste woede weg is, kan je beginnen met het vergevingsproces. Het begint met meer begrip. Niemand is als de duivel de wereld in gekomen. Het is vaak zo dat mensen die anderen pijn doen zelf ook veel pijn is aangedaan. Vaak weet of kan iemand niet beter, reageert diegene zo omdat hij zo is geconditioneerd of gewoon uit pure ellende. Uiteindelijk hebben we allemaal maar één motivatie. Dat is onszelf beter voelen. Helaas hebben we daar niet altijd de beste tactiek voor.
 1. Bedenk voor jezelf hoe vaak jij in je leven iemand bewust of onbewust pijn hebt gedaan en waarom. Het is altijd uit pijn, onbegrip of frustratie. Door naar jezelf te kijken zie je ook hoe menselijk het is om anderen onbedoeld pijn te doen en dat niemand perfect is.
 1. Kijk naar je eigen aandeel in de situatie. Als je de situatie bekijkt vanuit het perspectief van de tegenstander kan je zien waarom diegene zo reageerde wat jij misschien hebt gedaan dat ook niet eerlijk was. Het kan zijn dat jij in dit verhaal compleet onschuldig bent maar het kan ook zijn dat jij onbedoeld ook niet helemaal fair was. Neem verantwoordelijkheid voor jouw aandeel in dit verhaal.
 1. Begin met het schrijven van een brief, zonder deze te versturen. Schrijf alles wat je wilt zeggen tegen diegene. Schrijf hoe jij je voelt en waarom. Eindig de brief met vergeving en verbrand deze vervolgens.
 1. Als extra stap kan je gaan zitten in stilte. Zie diegene waar je nog kwaad op bent voor je. Kijk diegene aan en zeg hardop: “ik vergeef je en ik laat het gaan”. Wens diegene het beste toe. Oefen dit net zolang totdat het oprecht lukt.

Als er toch een deel in jou is die nog steeds wraak wilt, vergeet dan niet dat gelukkig zijn de allerbeste wraak ooit is.

Ik ga hier in ieder geval zelf mee aan de slag! Laat me weten in de comments hoe het vergeven jou verging!

xx Nadja

Aan het eind van juli zal Nadja het verloop van haar maand mentale gezondheid met je delen! Is het haar gelukt om de confrontatie met zichzelf aan te gaan? Stay tuned!

Nadja’s project ondertussen volgen? Volg haar dan op Instagram en Facebook of bezoek haar website.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

3 reacties

 1. Wat herkenbaar, ik ben toevallig ook heel erg bezig met het in balans brengen en vooral houden van mijn hormonen. Sinds een jaar heb ik een spiraal en de hormoon schommelingen zijn soms enorm.. Vreselijk! Ik ga ook beginnen met een oestrogeen supplement.. Ben benieuwd naar de ervaringen!

  Liefs, Merel
  http://www.healthywanderlust – Een gezonde levensstijl voor groot & klein.

 2. Wat een fijn artikel…het zet me zeker aan het nadenken!
  Bedoel je met het consumeren van kokosolie via bijvoorbeeld een groene smoothie?? Gewoon 1 el kokosolie meeblenden?