The Happiness Project #22 – Het einde van 1 jaar Happiness Project

Health, Mind  /   - 

Nadja van Mindful Bali – de allerleukste mindfulness teacher op Bali, echt! – is bijna een jaar geleden haar eigen Happiness Project begonnen. Ze werkt een jaar lang aan haar eigen geluk en zelfacceptatie. Lees in deze blog wat haar Project precies inhoudt en in deze blogs het vervolg. O ja, wist je dat je nu ook een online mindfulness cursus bij Mindful Bali kan doen?! Dus ook als je niet in Bali bent, kun je bij Nadja terecht!

Inmiddels zit ‘haar’ jaar er op. In deze blog vertelt ze wat dit jaar haar heeft gebracht. Wat heeft het Happiness Project haar opgeleverd?

Nadja: “Ruim een jaar geleden kwam ik op een keerpunt in mijn leven. Ik besloot om me een jaar lang te focussen op mijn eigen liefde door middel van mindfulness. Ik was gelukkig en blij met mijn leven, maar er ontbrak hier en daar nog wat aan. Ik had veel zelfvertrouwen maar toch was mijn zelfliefde nog wel eens wat wankel. Ik had slechte gewoonten en in bepaalde delen van mijn leven liep het niet zo lekker. Eigenlijk was het gewoon de hoogste tijd voor Nadja 2.0. Elke maand focuste ik me op een ander onderwerp. Elke maand kwam er dus weer een nieuw focuspunt bij.

Het is een interessant jaar geweest waarin heel veel is gebeurd. Een jaar met veel mooie momenten, maar ook veel zware momenten. Alle gebeurtenissen heb ik gebruikt om van te leren en mijn zelfliefde te laten groeien. Overal zaten mooie lessen in. ‘Houden van jezelf’ kan een lastig concept zijn. Je hoort er vaak over, maar wat is het nou eigenlijk? Na een jaar lang hier op te hebben gefocust, heb ik een aantal cruciale lessen hier geleerd. Welke? Dat vertel ik je hieronder.

Van jezelf houden is niet zo zeer jezelf proberen te overtuigen dat je toch echt van jezelf houdt. Het gaat er om dat je jouw onzekere geloof over jezelf wegneemt. Het geloof dat zegt dat jij niet goed genoeg bent, moet je elimineren. Het enige wat dan nog overblijft is liefde, want dat is jouw natuurlijke staat!

Het is niet zo dat het kwartje opeens valt en je voor altijd van jezelf houdt. Zelfliefde is iets waar je elke dag weer aan moet werken. Elke dag komen er weer genoeg onzin dingen over jezelf in je op. Maar het is, iedere dag weer, aan jou de taak om dit los te laten en terug te komen naar liefde voor jezelf.

Voor jezelf zorgen door middel van gezond eten, sporten en niet teveel drinken of roken is een belangrijke vorm van zelfliefde (mits het daadwerkelijk komt uit een plek van liefde). Het mentale aspect is net zo belangrijk of misschien nog wel belangrijker dan het fysieke aspect. Je kan heel veel sporten en gezond eten, maar als je dit doet omdat je jezelf niet goed genoeg vindt, is dit nog ongezonder dan elke dag naar de Mcdonald’s gaan! Voor mij was helemaal stoppen met sigaretten en beginnen met sporten uit een plek van liefde een belangrijke stap naar meer zelfliefde en respect voor mezelf.

Stop met oordelen

Liefde voor jezelf en anderen gaat ook over het loslaten van bepaalde oordelen. Oordelen zorgt er voor dat de connectie met jezelf en anderen weg gaat. Het loslaten van oordelen zorgt ervoor dat je je weer verbonden voelt. Dit jaar werd ik in een positie gestopt die ik hiervoor erg heb veroordeelt. Die ik heb veroordeelt als zwak en dom. En nu ben ik daar zelf. En ik kom erachter dat waar ik nu ben juist heel erg veel kracht en liefde vereist. Je kan nooit echt weten hoe iets is tenzij je er zelf doorheen bent gegaan, je kan dus ook nooit over iemand anders oordelen.

Vergeef jezelf

Jezelf vergeven is net zo belangrijk als anderen vergeven. Vergeef jezelf voor alle ‘fouten’ die je ooit hebt gemaakt. Dit zijn geen fouten, het zijn kansen voor jou om verder te groeien en te leren als mens. Vergeef jezelf door compassie, weet dat je op dat moment deed wat je kon en waarvan jij dacht dat dat het beste was. Anders had je het niet gedaan.

Zelfliefde is onafhankelijk van anderen

Oprecht van jezelf houden is onafhankelijk van anderen. Soms denken we dat we van onszelf houden, maar dat is alleen als anderen mensen om je heen jou goedkeuren en liefhebben. Dit jaar heb ik geleerd dat hoe iemand anders mij behandeld, niks zegt over mijn eigenwaarde. Ook niet als het iemand is waar je veel van houdt, maar hij/zij jou als sh*t heeft behandeld. Het zegt juist alles over die persoon zelf. We laten vaak onze eigen waarde afhangen van anderen, of ze ons valideren of niet. Ik heb geleerd dat zolang ik mijzelf de validatie kan geven, ik die niet meer van anderen nodig heb. En ondanks dat anderen ons pijn doen, wij nog altijd liefde voor onszelf kunnen hebben en er sterker uit kunnen komen.

Investeer in jezelf

Zelfliefde is elke dag actief liefde aan jezelf geven. Pas dan ga je geloven dat je het waard bent. Investeer in jezelf door een sportabonnement te nemen, een coach in te huren of een massage te nemen. Zet gezonde grenzen en zeg nee tegen wat jou niet dient. Doe elke dag iets fijns voor jezelf, zoals naar een yogales gaan, een kop thee drinken, een boek lezen of iets anders waar je blij van wordt. Neem elke dag de tijd om liefde aan jezelf te geven. Maak jezelf de nummer 1 prioriteit. En doe het omdat jij dat waard bent. Pas dan volgt de liefde voor jezelf, vanzelf.

Accepteer waar je bent

Je bent nooit helemaal perfect en je zal nooit helemaal zijn waar je wilt zijn. Er is altijd iemand beter dan jou, of verder dan jij. En dat is OK! Iedereen heeft zijn eigen pad. Accepteren waar jij bent op je pad is een enorme stap naar zelfliefde. Accepteer waar jij bent en weet dat je precies bent waar je moet zijn. Je hoeft niet verder te zijn of anders te zijn of beter te zijn. Je bent perfect zoals je nu bent op dit moment. Met al je foutjes en al je lessen. Je zal nooit helemaal ‘af’ zijn. Het zal altijd een reis blijven. En dat is het mooie er van. Als je dit accepteert hoef je niet meer ergens anders te zijn en kun je weer terug komen naar liefde voor jezelf.

Werk aan je innerlijke dialoog

Werk constant aan je innerlijke dialoog. Praat tegen jezelf alsof je je eigen cheerleader bent, alsof je je beste vriendin bent. Zeg tegen jezelf dat je het waard bent, dat jij het beste verdient. Zeg tegen jezelf dat het OK is als je iets doms doet en je het volgende keer beter doet. Zeg tegen jezelf dat jij het kan, dat het allemaal goed gaat komen. Leer om jezelf compassie, validatie en liefde te geven, zoals jij die van iemand anders zou willen. Alleen als jij dat aan jezelf kan geven, kan je jezelf permissie geven om volledig jezelf te zijn. Want dan heb je de validatie van anderen niet meer nodig.

1 jaar later…

Na een jaar lang mijn eigen Happiness Project te hebben gevolgd, ziet  mijn leven er heel anders uit dan vorig jaar. Ik ben een stuk gezonder en zit lekkerder in mijn vel dan voorheen. Ik heb meer compassie en oordeel veel minder.  Mijn business is getransformeerd en gegroeid doordat ik hierin heb geïnvesteerd. Ik vraag nu prijzen naar de daadwerkelijke waarde die ik geef. Ik heb fijne vriendinnen om mij heen en geen mensen meer die me omlaag duwen. En bovenal, ik ben nu een kersverse mama, die haar kind het voorbeeld kan geven wat zelfliefde echt betekent.”

Mindfulness, Nadja, Bali, happiness project

Hoe vond jij Nadja’s Happiness Project voor I Love Health? Heeft het je geïnspireerd? Heb je ervan geleerd? Leuk als je een reactie achterlaat in de comments!

Heel veel liefs,

Nadja

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *