The Happiness Project #16 – Waarom nieuwe vriendschappen zo belangrijk zijn!

Health, Mind  /   - 

Nadja van Mindful Bali – de allerleukste & -beste mindfulness teacher op Bali, echt! – is een half jaar geleden haar eigen Happiness Project begonnen. Ze werkt een jaar lang aan haar eigen geluk en zelfacceptatie. Lees in deze blog wat haar Project precies inhoudt en in deze blogs het vervolg. Vorige keer vertelde Nadja al over hoe belangrijk het is om de juiste mensen om je heen te hebben. Deze blog is een vervolg, en gaat vooral over het maken van nieuwe vriendschappen.

O ja, wist je dat je nu ook een online mindfulness cursus bij Mindful Bali kan doen?! Dus ook als je niet in Bali bent, kun je bij Nadja terecht!

Afgelopen maand heeft mijn focus gelegen op mijn sociale leven. Zoals ik in mijn vorige blog al schreef hebben de mensen om je heen een enorme invloed op jou en je gemoedstoestand, je succes in het leven en zelfs op je gezondheid. Het is dus belangrijker dan je denkt. Ik merk dat vooral vrouwen blijven hangen in vriendschappen die eigenlijk helemaal niet fijn zijn. Over het algemeen willen wij vrouwen het liefst altijd aardig gevonden worden, ook al gaat dat ten koste van jezelf. We laten ons soms uitputten door onnodig drama. Je klaagt bijvoorbeeld over die vervelende vriendin die je altijd laat zitten of die gemene dingen over je zegt, maar spreekt er vervolgens wel weer vrolijk mee af. Dit is altijd je eigen verantwoordelijkheid en niet die van de ander, ook al is het heel makkelijk om met je vinger te wijzen. We hebben een afkeer van de ander omdat diegene zo doet. Maar ondertussen hebben we eigenlijk een afkeer van onszelf, omdat wij ervoor kiezen dit toe te laten. Een grens aangeven is lastig, maar het is wel één van de meest belangrijke vorm van zelfliefde. Het is simpelweg jezelf valideren in plaats van die validatie te zoeken bij anderen, ten koste van jezelf. Dit stukje heb ik inmiddels aardig onder de knie. Zo kwam ik erachter dat ik helemaal geen mensen meer heb in mijn leven die mij energetisch leegzuigen.

Wat wel verbeterd kon worden was mijn houding ten opzichte van onbekenden. Ik heb altijd een klein groepje vriendinnen om mij heen, waar ik heel blij mee ben. Verder leef ik een beetje in mijn eigen wereld. Ik ben van nature vrij introvert. Ik kan, zonder dat ik het zelf in de gaten heb, best wel een gesloten houding aannemen. Ik merk ook dat ik er van overtuigd ben dat ik ‘genoeg’ heb aan mijn vriendinnen, en liever kwaliteit dan kwantiteit heb. Ondanks dat daar zeker iets in zit, besef ik ook heel goed dat er nog meer fantastische mensen rond lopen en ik mezelf eigenlijk limiteer door mij zo op te stellen. Daarnaast is in Bali alles niet zo ‘vast’ als in Nederland. Iedereen komt en gaat weer. Heb je net een fijne vriendschap opgebouwd, gaat diegene alweer op doorreis of terug naar huis. Voor mij is dat ook wel een goede les. Zo leer ik om los te laten, en hecht ik mezelf niet teveel aan een paar mensen. Ook zorgt het er voor dat je meer in het moment leeft, en jezelf eigenlijk dwingt om open te staan voor nieuwe mensen.

Het is fijn om mensen in je leven te hebben die dezelfde interesses delen en een fijne en positieve houding hebben. Mensen waar je wat van kan leren, je inspireren en waar je je goed bij voelt. Ben je op zoek naar meer van dit soort mensen in je leven, dan helpt het ook om je meer in een positieve omgeving te begeven. Ik ging bijvoorbeeld elke zondag naar Ubud om naar de ecstatic dance te gaan, waar een hele community is van mensen die die passie delen. Ook ben ik naar verschillende gratis lezingen gegaan bij The Practice over yoga, gezonde gewoontes en zelfontwikkeling. Helemaal fantastisch zijn de coworking plekken in Bali. Mijn favoriet is de Dojo community. Hier komt een hele community samen die online werkt en elkaar helpt om gemotiveerd te blijven. Iedereen heeft weer andere kwaliteiten en kan elkaar helpen zijn of haar business op te zetten. Het is een fantastische manier om nieuwe leuke mensen te leren kennen. Ook verbaas ik mezelf er over hoe makkelijk het is om leuke nieuwe mensen te ontmoeten, en wat voor verrijking het is geweest in mijn leven. Ondanks dat ik heel veel van mijn vriendinnetjes hou (die ik al vanaf jongs af aan heb en die niet vervangbaar zijn) zorgen nieuwe invloeden en nieuwe mensen voor een verfrissing in je leven. Het heeft mijn blik verruimd. Door meer bewust te zijn van mijn houding, meer open te staan en meer te glimlachen, merkte ik al snel dat mensen heel anders op mij reageerden. Het was mijn eigen gesloten houding die ervoor zorgde dat ik niet zo snel contact met onbekende mensen legde.

Wat ik vooral interessant vind is dat we vaak denken ‘dat we nou eenmaal zo zijn’, en niet kunnen veranderen. Vaak is dat een simpele geloofsovertuiging die je beperkt. Een mens is altijd in staat zich te veranderen. Door een simpele verandering in mijn houding, bewustwording en door mezelf meer open te stellen, heb ik ineens een veel groter sociaal netwerk vol met leuke mensen. die ik anders nooit ontmoet had. Ook al ben ik van nature nog wel introvert, dat hoeft je nog niet tegen te houden om mensen te leren kennen. Zolang je maar oprecht bent en bij jezelf blijft. Ook de overtuiging dat je op latere leeftijd ‘niet zomaar’ nieuwe vrienden kunt maken, is eigenlijk ook maar een overtuiging. Laat dat je er niet van weerhouden om contacten te leggen. Ga er niet direct vanuit dat iemand er toch geen zin in heeft. Dus ben je net verhuisd naar een nieuwe stad of ben je gewoon toe aan wat meer positieve mensen om je heen? Het is niet nodig om in je eentje aan een bar te gaan hangen!

Na een lange tijd mijn focus te hebben gelegd op nieuwe dingen, wordt het nu weer de hoogste tijd om even terug te gaan naar het oude. Op naar Nederland, om daar al mijn lieve vriendinnetjes weer te zien en de feestdagen thuis door te brengen!

Surround yourself with people that lift you up and that inspire you! We truly are a product of our environment and become the average of the 5 people we surround ourselves with, we even adopt the average happiness level and the average income level of our closest friends! Therefore, choose very wisely who you let into your world and who you spend time with. Find people that are positive and happy and let go of people that just seek drama and want to talk bad about others. Your time is limited, don’t give it away to anyone. ❤️. . . #love #mind #body #soul #chooselove #letloverule #mindfulness #meditation #goodvibesonly #inspiration #motivation #weekend #bepresent #happiness #happinessproject #awareness

Een foto die is geplaatst door MINDFUL BALI ☀️ (@mindfulbali) op


Liefs Nadja

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

6 reacties

  1. Wat mooi lieffie, ik kwam op je site voor een gezond dessertje en ik stuit zo op deze fantastische blog van je. Ik steun je als oude vriendin om zeker het onbekende en nieuwe op te zoeken om van te leren en je te laten inspireren. Go girl. Love you!