The Happiness Project #15 – Welke invloeden hebben jouw vriendschappen op jou?

Health, Mind  /   - 

Nadja van Mindful Bali – de allerleukste & -beste mindfulness teacher op Bali, echt! – is een half jaar geleden haar eigen Happiness Project begonnen. Ze werkt een jaar lang aan haar eigen geluk en zelfacceptatie. Lees in deze blog wat haar Project precies inhoudt en in deze blogs het vervolg. Deze week vertelt Nadja over de invloeden van vrienden. Zijn die positief of negatief? Heb jij hier wel eens bij stil gestaan? Lees hieronder haar tips en ervaringen. 

O ja, wist je dat je nu ook een online mindfulness cursus bij Mindful Bali kan doen?! Dus ook als je niet in Bali bent, kun je bij Nadja terecht!

Nadja: Je sociale leven is heel belangrijk voor je geluk. Het is keer op keer bewezen: mensen met hechte vriendschappen zijn gelukkiger, gezonder en leven langer! In het bekende onderzoek ‘The 5 regrets of the dying’ kwam dit ook weer naar voren. Het contact kwijt raken met goede vrienden, omdat we te druk zijn met ons eigen leven, wordt gezien als één van de 5 dingen waar mensen het meeste spijt van hebben aan het einde van hun leven.

Ik ben van mezelf redelijk introvert en heb altijd mijn eigen groepje vriendinnen gehad. Daarnaast was ik ook niet heel erg sociaal ingesteld. Toen ik besloot naar Bali te verhuizen, moest ik even helemaal uit mijn comfort zone. Ik moest mijn veilige groepje vriendinnen achter laten en helemaal opnieuw beginnen. Het was voor mij tijd om mijn tribe in Bali te vinden, waardoor ik ineens voor de vraag stond, met wie wil ik eigenlijk omgaan en mijn tijd mee besteden?

Het is bewezen dat de vijf mensen met wie jij het meeste omgaat een enorme invloed op je hebben. Sterker nog, er wordt gezegd dat jij het gemiddelde wordt van de vijf mensen waar je het meeste mee omgaat. Denk je nu: Oeps, dat is slecht nieuws of ben je juist blij dit te horen?

Het is bijna onmogelijk om vrolijk, gelukkig en positief te zijn als de mensen om je heen dat niet zijn. Je wordt automatisch door hen naar beneden gehaald. Dus ga eens na wat voor invloed de mensen in jouw leven op je hebben. Maken ze jou een beter mens of halen ze je constant naar beneden? Word je  er gelukkiger van door met hen om te gaan of bezorgen zij je voornamelijk stress? Vaak zijn we met mensen bevriend omdat we niet alleen willen zijn of omdat we er gewoonweg al zo lang bevriend mee zijn. Ook al zijn die mensen helemaal niet zo goed voor ons, toch blijven we met hen omgaan, omdat we loyaal zijn of omdat we de vriendschap niet durven verbreken.

Stel jezelf eens de volgende vragen over vriendschap:

  • Krijg ik over het algemeen energie van een persoon of voel ik me juist helemaal leeggezogen elke keer als ik bij diegene vandaan kom?
  • Hebben mijn vrienden slechte gewoontes zoals bijvoorbeeld overmatig drinken en/of drugs gebruiken waardoor het voor mij heel moeilijk is om ermee te stoppen?
  • Is iemand altijd negatief, aan het roddelen en aan het klagen? Veroorzaakt iemand altijd drama terwijl het onnodig is? Of is iemand over het algemeen positief en inspirerend?
  • Is iemand er alleen als het goed met me je gaat en nergens te vinden zodra het slechter gaat? Of is iemand er altijd voor je?
  • Zorgt iemand dat je je goed voelt over jezelf, of haalt iemand je steeds naar beneden om zichzelf beter te voelen?

Kortom, word je naar beneden gehaald door iemand of krijg je juist energie en inspiratie van iemand? Of voel je dat je steeds wordt leeg gezogen? Maak de balans op en neem dan eventueel het besluit om afstand van diegene te nemen. We kunnen hard aan onszelf werken maar op het moment dat we in diezelfde negatieve omgeving blijven, is het moeilijk om daar boven uit te groeien. Pas nadat je afstand van de negativiteit neemt kan er weer ruimte ontstaan voor iets nieuws en iets beter. Wees niet bang dat je dan vriendloos door het leven moet gaan, maar sta open voor mensen die je graag in je leven wilt aantrekken. Denk na over wat voor mensen je graag in je leven zou willen, en waar je die zou kunnen ontmoeten.

Wat ga ik doen?

Ik heb gelukkig een goede groep vriendinnen gevonden in Bali (incl. mijn Bali vriendinnetje Daisy) maar het kan geen kwaad om meer inspirerende mensen om me heen te verzamelen! Voor mij is het een kwestie van wat meer openstaan en socialer zijn naar mensen toe die ik niet ken. Het stikt, zeker in Bali, van mensen met hele inspirerende verhalen vanuit alle hoeken van de wereld. En in plaats van alleen maar mensen in de lokale bar te ontmoeten, ga ik wat meer initiatieven nemen om naar plekken te gaan waar ik ‘like minded’ mensen kan vinden.

X Nadja

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1 reactie