Persoonlijk // Lavinia: hoe ga je om met PCOS? #2

Health  /   - 

Een aantal weken geleden verscheen er een informatieve blog op ILH over PCOS. Want bij gezondheid bedoelen we bij ILH meer dan alleen voeding en sport. Zo zijn er tal van aandoeningen die wel degelijk van invloed zijn op je gezondheid, maar die niet (perse) te verhelpen zijn met een gezonde lifestyle. Een goed voorbeeld is PCOS, ofwel het polycysteus ovarium syndroom. Een syndroom dat enkel bij vrouwen voorkomt. Nooit van deze term gehoord? Dat verbaast ons niets. PCOS is een weinig besproken en vrij onbekende aandoening. En dat terwijl de symptomen een impact kunnen hebben op je gezondheid (bv. onvruchtbaarheid). Wij vinden dat dit onderwerp meer aandacht verdient. 

Het persoonlijke PCOS verhaal van Lavinia

Naar aanleiding van die blog, zocht Lavinia (31) contact met de redactie van ILH. Lavinia heeft PCOS en wilde graag haar persoonlijke verhaal delen. Onwijs dapper van haar, maar vooral heel erg goed. Het eerste deel van haar verhaal staat inmiddels online, hierin vertelt ze hoe haar PCOS begon. Blog twee staat in het teken van hoe om te gaan met de diagnose PCOS. En we sluiten af met positiviteit.

Vandaag lezen we deel twee, en vertelt ze over hoe om te gaan met PCOS en het zoeken naar balans.

Op zoek naar balans zonder de pil

>>> lees hier het eerste deel van het verhaal!

Na in 2014 weer aan de pil te zijn begonnen, besloot ik er eind 2015 voorgoed mee te stoppen. Ik begon erover te praten met ervaringsdeskundigen en in mijn eigen kringen. Daarnaast las ik Amerikaanse boeken over PCOS en zocht ik het hele internet af. Ik was verbaasd dat er zoveel vrouwen zijn met dezelfde diagnoses, maar met kortzichtige adviezen van artsen. Kortzichtig als in dat de meeste artsen je met een recept voor de anticonceptiepil naar huis sturen. Maar waar begin je als je geen hormonen meer wilt slikken en op een natuurlijke wijze je cyclus wilt reguleren en symptomen wilt bestrijden? 

Veel van de PCOS symptomen had ik al al sinds mijn pubertijd:

 • Onregelmatige cyclus (mijn record is 455 dagen)
 • Meer vetopslag rondom mijn buik, en dit vet ook lastig kwijtraken
 • Schommelende bloedsuikerspiegel en dus altijd trek in eten (vaak trek in zoet)
 • Eetbuien 
 • Stemmingswisselingen / laag zelfbeeld 
 • Onzuivere huid met soms pijnlijke acne op wang en kin
 • Haaruitval, soms ook bij inhammen van mijn voorhoofd 
 • Donkere haartjes op kin en bovenlip en toename blonde donshaartjes in het gezicht
 • Extreme vermoeidheid

Mijn experimentele zoektocht naar balans

Ik maakte als eerste een afspraak bij een orthomoleculaire therapeut. Zij nam bloed af en gaf mij een suppletie- en voedingsadvies op maat. Ik probeerde geen voorbewerkte producten en voedsel met gluten, suiker en lactose te eten en slikte dagelijks de supplementen. Helaas nam ik het destijds allemaal niet zo serieus en ging ik na een tijd weer alles eten en drinken wat werd afgeraden. Pas tijdens mijn reis door Bali en omstreken eind 2016, ben ik gaan inzien hoe belangrijk gezonde voeding en meditatie voor mij waren. Ik zag in dat niemand mij kon helpen, behalve ikzelf! 

Na 455 dagen weer ongesteld…

Tijdens die reis op Bali werd ik na 455 dagen (!) eindelijk weer ongesteld. Niet veel, maar het was iets! Een teken dat het nog werkte! Ik ging daarvoor namelijk al een jaar naar een gespecialiseerde acupuncturist. In maart 2017 volgde ik een workshop hormoonyoga en dat beoefende ik bijna dagelijks thuis. Na drie maanden hormoonyoga en een intensieve bewustwording retreat op Mallorca kreeg ik mijn eerste echte (vier dagen lang) menstruatie in mei 2017, feest!

Het is belangrijk dat je goede research doet van tevoren en kijkt naar hoe jij je voelt bij de behandelaar. Houd er ook rekening mee dat het tijd kost voor je lichaam om te veranderen.

Foto credits: Valérie Derbaudrenghien

Hoe het nu met Lavinia gaat, en hoe zij haar PCOS heeft aangepakt, lees je volgende week in deel drie van de PCOS serie. 

Liefs Lavinia & Mirte

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 reacties

 1. Hi!

  Bij heeft na twee jaar niet ongesteld zijn het supplement D-chiro-inositol er voor gezorgd dat ik weer een cyclus heb van 26/28 dagen.

  Ook ik ben slank en mijn voeding veranderen hielp niet. Ik werk in de sport wereld en ben altijd bezig met een gezonde leefstijl. Ik ben zelfs geopereerd en doorgespoeld. Maar het echte verschil kwam pas nadat ik DCI ging nemen.

  Fijn dat jullie meer bekendheid creëren voor deze slopende aandoening die altijd je leven zal beïnvloeden zelfs wanneer je in balans bent.

  Liefs.