Persoonlijk verhaal // Lavinia: hoe mijn PCOS begon #1

Health  /   - 

Een aantal weken geleden verscheen er een blog op ILH over PCOS. Want bij gezondheid bedoelen we bij ILH meer dan alleen voeding en sport. Zo zijn er tal van aandoeningen die wel degelijk van invloed zijn op je gezondheid. Een goed voorbeeld is PCOS, ofwel het polycysteus ovarium syndroom. Een syndroom dat enkel bij vrouwen voorkomt. Nooit van deze term gehoord? Dat verbaast ons niets. PCOS is een weinig besproken en vrij onbekende aandoening. En dat terwijl de symptomen een impact kunnen hebben op je gezondheid (bv. onvruchtbaarheid). Wij vinden dat dit onderwerp meer aandacht verdient. In de vorige blog legden we uit wat deze aandoening nu precies inhoudt, en wat de oorzaken en symptomen zijn. 

Persoonlijke verhaal Lavinia

Naar aanleiding van die blog, zocht Lavinia (31) contact met de redactie van ILH. Lavinia heeft PCOS, en wilde graag haar persoonlijke verhaal delen. Onwijs dapper van haar, maar vooral natuurlijk heel erg goed. Haar verhaal zal komende weken gedeeld worden op ILH in de vorm van drie blogs. 

In de eerste blog vertelt ze hoe haar PCOS begon. Blog twee staat in het teken van hoe om te gaan met de diagnose PCOS. En we sluiten af met positiviteit. Lavinia vertelt hoe het nu gaat en hoe zij nu tegen PCOS aankijkt. Wij zijn onwijs benieuwd naar haar verhaal. Lees je mee? 

Hoe mijn PCOS begon

“Shit Happens But Flowers Grow On Shit” – Erwin Olaf. 

Lavinia: “Een lijfspreuk die goed aansluit bij mijn verhaal. Ik had nooit gedacht mijn verhaal te delen, laat staat een missie ervan te maken vrouwen met dezelfde problemen te inspireren en te helpen. Ik zie mezelf nog huilend bij de gynaecoloog in de behandelkamer, niet wetende wat ik moest doen. En jaren later barst ik van de vrouwelijke energie, positiviteit en doorzettingsvermogen. Dat gun ik elke vrouw die niet weet hoe ze haar PCOS kan aanpakken. Ik kan namelijk uit ervaring zeggen: PCOS is in veel gevallen omkeerbaar! Momenteel ben ik 31 jaar en ik heb sinds een jaar weer een regelmatige cyclus; een cyclus die van 455 dagen naar gemiddeld 30 dagen is gegaan. Hier is mijn verhaal. 

De pil

Tijdens mijn pubertijd had ik al het gevoel dat er iets niet klopte. Pas op mijn zestiende werd ik voor het eerst ongesteld met wat hulp van acupunctuur. Kort daarna ging ik aan de pil. Niet wetende wat mij te wachten stond op mijn 26e, toen ik daarmee stopte. 

Ik hoorde van vriendinnetjes over de Diane35 pil. Die zou heel goed helpen tegen acne. Ook al had ik geen extreme acne, ik moest en zou aan die pil tegen mijn slechte huid. Ook had ik een vriend dus het leek mij sowieso een verstandige keuze. Die pil zorgde er gek genoeg voor dat ik mij meer in balans voelde. Het grootste gedeelte van de vrouwen ervaart een opluchting als ze stopt met de pil,  bij mij begon de ellende toen pas.  

Eind 2012 stopte ik met de pil en er gebeurde helemaal niks. Ik kreeg meer vetopslag rond mijn buik en ik menstrueerde niet of een enkele keer een beetje. Ik ging naar de huisarts en die zei letterlijk: “Jij bent te slank voor PCOS, maar ga je toch maar laten testen bij een gynaecoloog”. Kort gezegd betekent PCOS dat je een onregelmatige cyclus hebt waarbij te veel eiblaasjes in de eierstokken zitten die niet tot rijping kunnen komen.

Eenmaal in de behandelkamer bij de gynaecoloog, liet zij mij op de echo zien dat ik in elke eierstok twaalf of meer eiblaasjes had die niet tot rijping konden komen. Kort daarna kreeg ik de diagnose PCOS mee naar huis. Aan de pil, prettige wedstrijd en kom maar terug als je zwanger wilt worden, was haar advies! Wat voelde ik mij klein op dat moment. Naast dat er weinig informatie in Nederland over PCOS te vinden was, had ik ook het gevoel dat niemand mij begreep. Mijn vrienden en familie wisten niet wat het was en ik kreeg ook soms de opmerking: “Maar dat is toch chill, nooit ongesteld zijn?”

Je hebt een aandoening, die wel degelijk gevolgen kan hebben voor je gezondheid (onvruchtbaarheid) , maar toch voelt het alsof je maar gewoon een verkoudheid hebt opgelopen, omdat vrijwel niemand écht weet wat PCOS nu inhoud.

Volgende week in blog twee vertelt Lavinia haar verhaal verder!

Over Lavinia Frantzen

Volg mijn Instagram Laviniacooks voor een kijkje in mijn dagelijkse leven als foodie, private chef, receptontwikkelaar (PCOS proof) en inspirator. Mijn vernieuwde website/platform met nog meer healthtips & ebooks zal eind van de zomer af zijn. Daarnaast ben ik bezig met een boek omtrent mijn persoonlijke ervaring met PCOS, inclusief bijbehorende recepten. Binnenkort vertel ik hier meer over!

Denk je dat jij PCOS hebt? Ga dan naar de huisarts/gynaecoloog voor een diagnose en kijk vanaf daar welke behandeling je wilt inzetten om het te verhelpen, of dit nu alternatief of regulier is.

Liefs Lavinia & Mirte

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *