PMS en voeding: wat je eet heeft écht invloed op je cyclus

Food, Health  /   - 

Wie kent het niet: PMS. Vrouwen zullen het kennen als ervaringsdeskundige en mannen die van de zijlijn toekijken en waarschijnlijk denken dat zij hier ook onder lijden 😉 PMS dus. Het pre-menstrueel syndroom. Je weet wel, dat moment in de maand waarop je het liefst met een kruik op de bank kruipt en chocola je beste vriend wordt. Veel vrouwen ervaren fysieke en mentale klachten in de dagen vóór hun menstruatie. Denk aan stemmingswisselingen, opgeblazen gevoel, cravings, hoofdpijn en vermoeidheid.

Goed nieuws: wat je eet kan een enorme impact hebben op hoe heftig jouw PMS zich laat zien. Hormonen reageren namelijk sterk op voeding, en met een paar aanpassingen kun je klachten écht verminderen. In dit artikel vertel ik meer over PMS en voeding.

Welke voeding kun je beter vermijden?

Tijdens de luteale fase (de week vóór je menstruatie) zijn je oestrogeen- en progesteronlevels flink aan het schommelen. Je lichaam is gevoeliger voor insulinepieken en stress. Daarom kun je deze producten beter skippen:

1. Suiker & snelle koolhydraten
Je hebt er misschien juist zin in (hello cravings!), maar suiker zorgt voor bloedsuikerschommelingen, wat stemmingswisselingen en vermoeidheid verergert.

2. Cafeïne
Koffie kan je prikkelbaarder maken en slaapproblemen veroorzaken. Zeker als je al wat gevoeliger bent in deze fase van je cyclus.

3. Zout
Te veel zout kan vocht vasthouden in de hand werken, waardoor je je nóg opgeblazener voelt.

Hormoonbalans?

Wil je op een ander niveau aan je hormoonbalans werken, bekijk dan deze suppmenten van SUPS.care

Ik heb ook wat leuks voor je! Namelijk een kortingscode: ilovehealth = 20% korting op alle producten van SUPS.care!

Welke voeding helpt bij PMS?

Gelukkig is er ook voeding dat je lijf juist ondersteunt bij PMS:

1. Magnesium
Magnesium werkt ontspannend op je spieren en zenuwstelsel. Denk aan donkere bladgroenten, avocado, pure chocola (yes!), en noten.

2. Vitamine B6
Helpt bij de aanmaak van serotonine (je feelgood-hormoon) en ondersteunt je hormoonhuishouding. Te vinden in kip, banaan, volkoren granen en spinazie.

3. Omega 3 vetzuren
Werken ontstekingsremmend en zijn super goed bij krampen en moodswings. Haring, makreel, zalm en chiazaad zijn je vrienden.

4. Complexe koolhydraten
Zoals zoete aardappel, quinoa en havermout. Ze geven je energie zonder suikerpieken én helpen je stemming stabiel te houden.

Eet cyclusbewust!

Je cyclus bestaat uit verschillende fases, en voeding kan je daarin ondersteunen. Probeer eens een week lang (vanaf ovulatie tot aan je menstruatie) suikers en koffie te skippen en zet extra magnesiumrijke voeding in. Je zult zien dat je je een stuk stabieler voelt.

PMS hoort er misschien ‘bij’, maar dat betekent niet dat je er geen invloed op hebt. Met voeding kun je veel doen om je hormonen in balans te brengen. Gun jezelf die selfcare, luister naar je lijf én wees lief voor jezelf — ook als je hormonen even niet zo lief voor jou zijn. 

Wil je meer (onafhankelijke) info over PMS, dan raad ik je deze informatie over PMS aan.

groetjes,

Daisy – I Love Health

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *