Kun je vet omzetten in spieren?

Health, Sport  /   - 

Oke, je hebt je voorgenomen om dit jaar nu toch echt eens wat te gaan doen aan dat extra laagje vet. Het mag van jou allemaal wel ietsje gespierder. Maar hoe werkt dat dan precies? Dat wat jij ook wil, heb je vast wel eens op internet voorbij zien komen: voor en na foto’s van mensen die eerst dik of niet gespierd waren en na een paar maanden een afgetraind en slank lichaam hebben. Een logische conclusie voor de leek is heel simpel: op de één of andere manier heeft diegene vet in spieren omgezet. Maar kan dat eigenlijk wel?  Ik zal eerst antwoord geven op de vraag en dan vertellen hoe het zit. Dus… kan je vet omzetten in spieren? NEE. Oke, maar toch zie je veel mensen van heel vet naar heel gespierd gaan, hoe doen ze dat dan? 

Vet vs spieren

Om alle twijfel weg te halen, vet kan niet omgezet worden in spieren. Dit komt omdat vet geen stikstof bevat en niet omgezet kan worden in aminozuren. Spieropbouw vindt plaats als een spier herstelt van een (zware) krachttraining. Voor dit herstel gebruikt het lichaam aminozuren. Deze kleine bouwsteentjes zijn onderdeel van eiwitten. Vet en spieren zijn dus twee compleet verschillende weefsel met verschillende functies. Vetweefsel heeft als functie het opslaan van energie in de vorm van vetzuren. Spierweefsel heeft als functie samen te trekken, waardoor je kunt bewegen. Vet kan dus niet op magische wijze omgezet worden in spierweefsel, ongeacht welk populair dieet, welke pillen je slikt en welk trainingsprogramma je volgt. Je moet het dus eigenlijk zien als twee hele verschillende bouwstenen, met ieder een eigen functie die niet kan veranderen.

>>Lees hier alles over macronutriënten: eiwitten, vetten en koolhydraten>>

Maar hoe zit het dan?

Om nog even terug te komen op die voor en na foto’s. Wanneer mensen van een te zwaar en ongetraind lijf, naar strak en gespierd gaan, heeft dat voor een groot deel te maken met het verliezen van vet, waardoor spieren beter zichtbaar worden. Daarnaast worden spieren beter zichtbaar door ze te trainen, mits je vetpercentage dus niet te hoog is.

Kun je dan vet verbranden en tegelijkertijd spieren opbouwen?

Neen. Het is lastig om vetmassa te verbranden en tegelijkertijd spieren op te bouwen. Tijdens het afvallen (het verliezen van vet dus) verbrandt je lichaam namelijk meer energie dan dat het binnenkrijgt (je ontwikkelt een negatieve energiebalans). Hierdoor raak je op een gegeven moment vocht, vet en soms zelf een deel van je spiermassa kwijt. Dus vet verliezen, kan enkel door meer te verbranden dan je binnenkrijgt.

Voor het opbouwen van spiermassa, is eigenlijk het tegenovergestelde nodig. Je lichaam heeft juist een energieoverschot (positieve energiebalans) nodig om te groeien. Als er geen extra energie voorradig is (wat het geval is wanneer je vet verliest), heeft het lichaam te weinig bouwstoffen om te groeien. Als je meer eet dan je nodig hebt, en daarnaast aan krachttraining doet, betekent dit vaak een toename van spier- en vetmassa. Door heel langzaam spiermassa op te bouwen is het mogelijk om de toename van vetmassa te beperken (ook wel clean bulking genoemd). Je gaat dan iets boven je energiebehoefte zitten, waardoor je lichaam wel genoeg energie heeft om spieren op te bouwen, maar te weinig binnen krijgt om een laag vet te creëren.

Conclusie vet omzetten in spieren

De hamvraag: kun je vet omzetten in spieren? Waarschijnlijk is het je al duidelijk: vet verliezen en tegelijk spieren opbouwen gaat niet. Voor het verliezen van vet heb je een tekort aan calorieën nodig, voor spieren een overschot aan calorieën. Als je af wilt vallen, zul je dus vaak ook wat spierweefsel afbreken. Je lichaam probeert immers overal energie vandaan te halen. Omgekeerd komt er vaak vet bij als je traint om je spieren te laten groeien.

>>Lees hier alles over calorieën>>

mirte en daisy bali under armor, vet omzetten in spieren
Daisy & Mirte in Bali, lekker aan het trainen. Zijn zij vet aan het verliezen of spieren aan het opbouwen….? (Outfit: Under Armour)

Wist jij dit al over vet omzetten in spieren?

Liefs Mirte

Bron: Fit.nl, De Vitaliteitspraktijk.nl, Voedingscentrum.nl,  Gezondr.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 reacties

  1. Leuk artikel. Je schrijft om vet te verliezen je een negatief balans moet krijgen.
    Stel ik eet 1800 calorieën op een dag, moet je er dan minimaal 1900 verliezen? Want dan val je neer lijkt me? wat is wel de goede balans?