Column // Is orthorexia een ziekte? Waar komt het vandaan?

Health, Mind  /   - 

Afgelopen weken keek ik, Mirte, op NPO3 de documentairereeks ‘Niet gezond meer’. Jet van Nieuwkerk, presentatrice en kookboekenschrijfster, onderzoekt in deze driedelige docu het fenomeen orthorexia. Een niet erkende ziekte die lijkt op anorexia. Maar waar bij anorexia vooral de angst om dik te worden de drijfveer is, speelt bij orthorexia de angst voor een ongezonde lifestyle de hoofdrol.

Voor wie het heeft gemist? Klik hier om de docureeks terug te kijken. 

Wanneer gezond, ongezond wordt

Zo gezond eten en zoveel sporten, dat het eigenlijk niet meer gezond is, dat is orthorexia, zo wordt uitgelegd. Gedurende de afleveringen vraag ik me af waarom deze ziekte nog niet erkend is? Is het omdat de oorzaak wordt veroorzaakt door de relatief nieuwe trend om gezond te leven? Of is het omdat er naar de verkeerde oorzaak wordt gekeken? Is orthorexia niet een iets wat omslachtige naam voor onzekerheid, vraag ik me af? Onzekerheid, vooral onder vrouwen, die heftiger en hardnekkiger is dan de gezonde dosis onzekerheid die bij een mens hoort. Een onzekerheid die veel vaker om de hoek komt kijken door de komst van social media als Instagram, waardoor, vooral jonge vrouwen, zich letterlijk en figuurlijk in rare bochten gaan wringen. Fanatiek sporten en leven op water, groente en fruit om die onzekerheid de baas te zijn. Of beter gezegd, om al die pracht plaatjes op social media de baas te zijn.

Is orthorexia een ziekte?

Dat orthorexia voortkomt uit te graag heel gezond willen leven, is naar mijn idee dus een stap te ver. Het is het willen voldoen aan een ideaalbeeld dat continue wordt getoond op kanalen als Instagram. Een afgetraind en slank lichaam, dat vrij is van cellulitis, striae en andere oneffenheden, is de maatstaaf van dat ideaalbeeld. Een mega gezond eetpatroon is niet de oorzaak, maar eerder een middel om aan dit plaatje te kunnen voldoen. Zo wordt gedacht door jonge vrouwen die de stempel orthorexia krijgen. Een eetpatroon dat met een beetje geduld omslaat in géén eetpatroon. Is orthorexia niet het voorstadium van anorexia? Het zou maar zo kunnen. Hoe dan ook, het is natuurlijk te bizar voor woorden dat deze ‘ziekte’ zich ontwikkelt als een trend. Een ‘ziekte’ die zich wél laat voeden door de genepte beelden op social media. En laat daar de oplossing liggen.

Mooie meiden, dik, dun , groot en klein: laat je brein niet voeden met perfectie, en je gedachten niet met onzekerheid, maar vul je maag met een heerlijk ijsje, een fijne boterham met pindakaas, of een heerlijke puntzak friet mét mayo! 

Wat vind jij? Is orthorexia een ziekte? Hoe kijk jij tegen het fenomeen orthorexia aan? Laat je mening achter in de comments.

Liefs Mirte

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *