Anticonceptie zonder hormonen #LESSISMORE

Health  /   - 

Al op mijn zestiende ging ik aan de ‘pil’.  Niet voor de anticonceptie (al vond ik dat ook wel een ‘chill’ idee op die leeftijd – haha – sorry mam), maar omdat ik last had van een vette huid en puistjes. Hop, aan de Diane pil. En die werkte. Zo’n vijf jaar geleden hoorde je steeds vaker dat het lang slikken van deze zware anticonceptiepil heel slecht voor je zou zijn. Ik had inmiddels zo’n 7 jaar op de teller staan. Dus stopte ik er mee. De afgelopen vijf jaar ben ik eigenlijk aan het klooien en op zoek naar wat wel voor me werkt. Opvallend in deze zoektocht vind ik dat alle huisartsen die ik erover heb gesproken behoorlijk ‘pro-pil’ zijn en de mogelijke negatieve bijwerkingen ervan eigenlijk wegwuiven. Inmiddels ben ik twee (lichtere) pilsoorten (Microgynon en Yasmin) en een Mirena spiraal verder. Tussendoor nog wat maandjes ‘zonder’ (maar met condoom – ook niet altijd ideaal). Maar ik ben nog steeds niet blij. Ik wil anticonceptie zonder hormonen. Maar dan blijven er weinig opties over. Veel verder dan de koperspiraal en condoom kwam ik niet. De spiraal had ik slechte ervaringen mee – hoewel dit de Mirena (met hormonen) was. En een condoom, pfff, ik vind het tricky. Toen hoorde ik over de Lady-Comp, waarover ik las op andere blogs. Mijn nieuwsgierigheid was gewekt. Er zijn dus meer mogelijkheden…

Er wordt vaak heel makkelijk gedacht over het voorschrijven van anticonceptie. Meiden beginnen er al op jonge leeftijd aan omdat ze last hebben van acne of zwaar en onregelmatig ongesteld zijn. De hormonen in ons lichaam hebben op veel verschillende dingen invloed: gewicht, onze huid en zelfs hoe we ons voelen. Zijn deze (synthetische) hormonen wel zo onschuldig als we vaak denken? In het kader van #Lessismore zetten we de invloeden van de hormonen uit anticonceptie voor je op een rijtje!

Er zijn verschillende hormonale methoden van anticonceptie. De verschillen zitten hem in het type hormoon dat wordt gebruikt, de hoeveelheid hormonen en de manier waarop de hormonen het lichaam binnenkomen. De hormonen die gebruikt worden voor anticonceptie zijn oestrogeen, progesteron of een combinatie van de twee. Ze kunnen oraal worden ingenomen maar ook geïnjecteerd of vaginaal worden ingebracht. De manier waarop dit gebeurt bepaald of de blootstelling continue of onderbroken is.

De bekendste vorm van hormonale anticonceptie is de pil. Deze bevat de hormonen oestrogeen en progesteron. Als een vrouw de pil gebruikt, wordt het rijpen van de eitjes tegengegaan en ovuleert ze niet. Ze wordt niet zwanger omdat er geen eitje beschikbaar is om te worden bevrucht.

anticonceptie hormonen De invloed van hormonale anticonceptie op je lichaam

Je eigen hormonale huishouding

De hormonale balans in je lichaam luistert heel nauw. Deze kunnen door de hormonen uit anticonceptie uit balans raken. Dit kan bijwerkingen als depressieve gevoelens en migraine opleveren. Een goede vriendin heeft dit afgelopen jaar nog ondervonden: altijd hartstikke vrolijk en blij. En ineens, somber en verdrietig. Bleek het de Mirena spiraal te zijn die ze sinds een paar maanden had. Spiraal is er inmiddels uit – zij weer haar happy zelve.

Als je stopt met de pil kan het een lange tijd duren voordat je lichaam haar eigen natuurlijke cyclus weer volgt. Deze natuurlijke cyclus is juist zo belangrijk omdat dit het teken is van je lichaam dat alles goed gaat. Door het gebruiken van bijvoorbeeld de pil overstem je als het ware dit signaal en weet je niet of je hormonen wel in balans zijn. Dit is ook belangrijk om te weten als je zwanger wil worden. Je lichaam kan namelijk een lange tijd nodig hebben om te herstellen van het gebruik van anticonceptie.

Verhoogd risico op trombose en kanker

Vaak wordt gedacht dat bij het slikken van de pil je alleen een verhoogde kans op trombose hebt als je boven de 35 jaar bent, overgewicht hebt of rookt. Maar dankzij nieuw onderzoek is aangetoond dat ook gezonde vrouwen twee keer zo veel kans hebben op trombose bij het slikken van de pil. Helaas is dit geen ver-van-mijn-bed-show. Het zusje van mijn één van mijn beste vriendinnen kreeg met zware trombose te maken. Heel heftig! Daarnaast worden in verschillende studies de hormonen in de pil in verband gebracht met een verhoogde kans op borst- lever- en baarmoederhals kanker.

Verlagen van je libido en partnerkeuze

De hormonen in je lichaam hebben ook invloed op wat voor mannen je je aangetrokken tot voelt. In een normale situatie zoek je als vrouw (onbewust) naar een partner die genetisch niet op je lijkt. Op deze manier heb je de meeste kans op een gezonde baby. Maar als je aan de pil bent zoek je eerder een partner die genetisch op je lijkt. Ook verlaagt de pil de hoeveelheid testosteron in je lichaam. Dit is wat zorgt voor een vermindering van acne (positief) maar ook dat je minder zin hebt in seks (negatief!!).

Vitamine B tekort

De hormonen in de pil verhogen de behoefte aan vitamine B. Deze vitamine zorgt voor energie en het groeien van je haar en nagels. Daarnaast helpen ze bij het verminderen van stress, een goed geheugen en de kans op hart -en vaatziekten te verlagen. Als je aan de pil bent heb je dus een verhoogde kans op een vitamine B tekort.

Wat zijn de (hormoonloze) alternatieven voor anticonceptie met hormonen?

Nu we alles op en rijtje hebben gezet zien we dat hormonale anticonceptie toch niet zo onschuldig is als het in de eerste instantie lijkt. Maar wat zijn de alternatieven zonder hormonen?

Lady-Comp

De Lady-comp is een anticonceptiemethode waarbij je dagelijks je temperatuur meet met een klein computertje. Door het dagelijkse meten herkend het apparaat of je wel of niet vruchtbaar bent en geeft het dit aan met een betrouwbaarheid van 99,3%.

Direct na het wakker worden meet je je temperatuur (onder je tong) met de thermometer van de Lady-Comp. Na een aantal seconde verschijnt je temperatuur. Op basis hiervan leert de Lady-Comp je cyclus kennen. Aan het begin zal het computertje nog niet nauwkeuring zijn, dus geeft ‘ie een geel lampje. Voor de zekerheid dus een condoom gebruiken bij seks op deze dag. Maar na een tijdje komt er steeds vaker een groen lampje (onvruchtbaar die dag) of een rood lampje (vruchtbaar).

Momenteel ben ik de Lady-Comp aan het testen. Omdat mijn cyclus al maanden niet ‘normaal’ is, is de Lady-Comp nog niet nauwkeurig. Ik krijg nog veel gele lampjes. De aanhouder wint, hoop ik dan maar. Het lijkt me heel fijn om “hormoonloos” door het leven te kunnen, en precies te weten wanneer je wel/niet vruchtbaar bent. Het is wel heel belangrijk – net als de pil – dat je het nauwkeurig bij houdt. Doe je dat niet, dan is de Lady-Comp dat ook niet. Lees op de site van Lady-Comp meer info! ladycomp, anticonceptie

Koperspiraal

Een koperspiraal bestaat uit een plastic ankerframe omhuld met koperdraad. De spiraal wordt door je huisarts of gynacoloog ingebracht in de baarmoeder via een dunne huls. Door het koper wordt de beweeglijkheid van zaadcellen vermindert waardoor ze de eicel niet kunnen bevruchten. De koperspiraal is een betrouwbare manier van anticonceptie die geen invloed heeft op je natuurlijke cyclus. Maar je menstruatie kan er wel heviger van worden en sommige vrouwen hebben een koperallergie waardoor de spiraal onmiddellijk moet worden verwijderd.

Wat zijn jullie ervaringen met wel of geen hormonale anticonceptie? Wij zijn natuurlijk geen artsen dus als we nog iets over het hoofd hebben gezien horen we het graag!

xxx

Mare & Daisy

Bronnen: Famme; Medicinenet; The Green Happiness

Afbeeldingen: bron 1; bron 2;

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

73 reacties

 1. Ik heb bijna alles gehad, de mirrna, t-safe en verschillenende pillen. De gynefix is voor mij echt de oplossing, inderdaad minder kramp als bij de t-safe en menstruatie is ook niet veel heftiger geworden. Ik heb hem wel laten plaatsen door een arts die is opgeleid door gynefix.

 2. Super blij met gynefix. Geen hormonen, dus geen stemmingswisselingen, geen extreme acne, geen pijn in m’n borsten, geen neerslachtig gevoel, weet precies wat ik voel en hoe dit komt. Voel idd ongesteld worden ook gewoon aankomen zo goed voel ik m’n lichaam nu aan. Wist niet wat k meemaakte toen k stopte met hormonen!

 3. Ik heb 7 jaar aan de pil gezeten maar ben inmiddels 2 jaar geleden over gegaan op de mirena spiraal. Dit heb ik gedaan omdat ik van de pil veel last had van stemmingswisselingen. En omdat de pil veel bijwerkingen heeft. (Vooral als roker zijnde) Een vriendin van me heeft (waarschijnlijk) daardoor trombose gekregen. De mirena spiraal bevalt me goed. Geen stemmingswisselingen meer.
  Int begin wel behoorlijk wat krampen en nu af en toe voor dat het ‘leuke’ weekje begint soms ook wel. Maar dat hoort er bij.
  Ik vind t onzin om een lady comp te gebruiken om te testen of je op een dag vruchtbaar bent of niet. Stel je wil het doen om niet zwanger te worden. Dan ga je toch niet steeds dat ding checken of je t op die dag wel kan doen of niet.
  Geslachtsgemeenschap gebeurd vaak op de meest onverwachtse momenten.
  Een mirena spiraal bevat maar minaal hormonen en is betrouwbaar. 😉 alleen de eerste maanden heb je er even misschien iets meer last van.

  Gewoon het zekere voor het onzekere nemen.

 4. Goed stuk! ik ben vanwege dezelfde redenen gestopt met hormonale anticonceptie en ik gebruik sinds drie jaar de ladycomp. Hij bevalt ontzettend goed: het meten in de ochtend wordt een gewoonte, de rode en groene dagen zijn op een gegeven moment meer in balans en ik heb mijn eigen lijf nog beter leren kennen en weet precies welke emoties passen bij de periode van de maand. Daar komt bij dat het een heel goed effect op mijn libido heeft gehad:-) Het enige nadeel is seks met een condoom op de rode dagen….
  ik vind het een aanrader!

  1. Interessant stuk! Mijn interesse voor de ladyComp is gewekt. Ik vraag me alleen af hoe betrouwbaar het écht is aangezien spermacellen in theorie nog een paar dagen kunnen ‘rondzwerven’ in de baarmoeder. Dan heb je dus geslachtsgemeenschap op een groene dag, maar wat nou als de dag erna rood is. Ik zou dan toch wel even in de stress schieten. Hoe ervaar jij dit in de praktijk?

  2. Hoi Sanne!
   Ik weet niet of je een melding krijgt van deze vraag aan jou, maar ik ben erg benieuwd hoe jij op de Ladycomp bent gekomen en hoe hij je bevalt. Vind jij hem erg nauwkeurig? Heb je veel dagen waarop je een condoom moet gebruiken? Ben je regelmatig ongesteld?
   Ik ben er namelijk sterk over aan het denken om hem ook te gaan gebruiken!!
   Hoop iets van je te horen 🙂

 5. Voor mijn zwangerschap had ik de mirena en na mijn zwangerschap heb ik er weer 1 genomen maar mijn lichaam stootte hem af na een aantal maanden. Dus ik gebruik helemaal niks meer en dat bevalt zo goed! Ik heb gelukkig een regelmatige cyclus dus rond mijn eisprong even opletten 🙂 en ik gebruik af en toe maca als ik gestrest ben of last heb van stemmingswisselingen.

 6. Mijn vriendinnetje heeft de Lady-comp ook en is nu inmiddels mama :). Ze is heel gelukkig met de kleine spruit natuurlijk haha maargoed…het was niet geheel de planning

 7. Ik heb het koperpiraaltje 5 jaar gehad en was mij er niet bewust van dat het ook andere bijwerkingen kan hebben. Door dit niet natuurlijke materiaal kan je enorm veel afscheiding krijgen. Ik baal hier al jaren van en had de link niet gelegd met het spiraaltje, na eindelijk naar de dokter gegaan te zijn deed hij dat gelukkig wel. Spiraal er meteen uit en nergens meer last van. Dus mochten andere vrouwen dit herkenen, het kan dit met het spiraaltje te maken hebben. Iedereen zal er anders op reageren, maar voor mij een reden dit nooit meer te kiezen.

 8. Ik heb zelf een koperspiraal, omdat ik per se geen hormonen meer binnen wil krijgen, vanwege kwaadaardige cellen die ze eerder hebben moeten weghalen bij mijn baarmoederhals. Ik wilde ook iets waar ik zo min mogelijk naar hoef om te kijken en dan was dit eigenlijk de enige keuze. Ik ben menstrueer wel wat heviger, maar dat is eigenlijk ook heel normaal, want met de pil menstrueer je eigenlijk nooit echt en nu dus wel.
  Het laten zetten deed bij mij heel veel zeer, maar dat kan ook door het littekenweefsel van die operatie zijn gekomen. Verder ben ik er heel erg tevreden mee.

 9. 3 jaar aan de pil gezeten en toen over gegaan op de Nuvaring. Minder hormonen en betere bescherming tijdens bijvoorbeeld diarree en overgeven. Inmiddels bijna 8 jaar al gebruiker van de Nuvaring en ik zou het iedereen aanraden. Ik ben er nog steeds enorm tevreden over!

 10. Ik vind veel van je artikelen goed, maar aan dit artikel zie ik toch duidelijk dat het gesponsord is. Wat ik overigens ook duidelijk te zien was bij TheGreenHappiness. Waarom alle andere opties zo naar beneden halen en de LadyComp aanraden. Ik ben het met je eens dat er te weinig bekend is over anticonceptie, maar iedereen moet wel iets kiezen wat bij jezelf past. En voordat iedereen drastisch stopt met de pil, het heeft ook voordelen en men beweert ook dan er een type kanker juist wordt voorkomen. Daarnaast heb ik net al die info over de pil ook gelezen op internet, en als iets (wetenschappelijk) wordt bewezen dan wordt het ook altijd tegenbewezen. Ik ben benieuwd hoe we er voor staan over een paar jaar, maar vermoed dat de LadyComp een flop is.

 11. Sinds 1 jaar en 3 maanden gestopt met de pil . Eierstokken werken niet meer, geen menstruatie en alle klachten wat daar bij horen. Never nooit meer!!!

 12. Heeft iemand natuurlijke tips voor mijn tienerdochter met hevige menstruatiepijn (inclusief spugen). Ik had destijds exact hetzelfde en heb toen uiteindelijk wel de pil gekregen. Sinds de zwangerschappen totaal geen menstruatiepijn meer.

  1. De menstruatie is nog aan het reguleren tijdens de tienerjaren: Heel normaal, alleen zijn we het niet meer gewend omdat heel veel meiden gelijk de pil krijgen.

   Als het goed is wordt de pijn vanzelf minder hevig. In de tussentijd zijn asprientjes en een warme kruik waarschijnlijk te beste optie.

   De pil legt de hele boel plat, en dan krijgt het lichaam niet eens de kans een goed evenwicht te ontwikkelen.

 13. En wat als je zonder pil wederom last hebt van acne, iemand daar tip voor.
  Ben een diep ongelukkige pilslikker omdat ik anders heel ziek ben voor en tijdens de menstruatie, maar tevens zit ik anders ook weer onder de acne (Let wel word je niet vrolijk van op je 41e).
  Hoor graag tips of ideeën

  1. Helaas is een groot gedeelte afwachten tot de hormonen weer stabiel worden (en dat kan wel tot ruim een jaar na het stoppen duren). Goed eten en supplementen als magnesium en visolie kunnen helpen, maar het lichaam gaat toch door een fase van opnieuw een balans moeten vinden…

  2. Voeding aanpassen, meestal hangt acne samen met de darmen. Vertering etc… Veel groenten en fruit eten, weinig met bewaarmiddelen . Groetjes ?

  3. Misschien kun je het kruid monnikspeper proberen, dit werkt bij menstruatieproblemen. Verkrijgbaar bij zie onderstaande links:

   https://www.pit-pit.com/monnikspeper.html

   https://anniesheilzamekruiden.nl/webshop/gedroogde-kruiden/kruiden-a-tot-z/monnikspeper-ek/monnikspeper-kuisboomvrucht-250-gram-extra-kwaliteit

   Ik ben sinds 2,5 jaar gestopt met de pil (Diana) en toen kreeg ik ook weer acne, nu is het een stuk minder, eigenlijk bijna weg. Ik gebruik dit kruid al wel zeker 1,5 jaar en probeer verder gezond te eten.
   Ook na het stoppen met de pil erg bloedverlies gekregen, dat wordt langzaam minder. Ik ben hiervoor ook sinds kort provitamine A gaan slikken.
   Verder is mijn haaruitval stukken minder geworden, het is nu normaal. Mijn haar wordt nu weer dikker, waar ik heel blij mee ben!
   Verder slik ik af en toe lto3, vooral tijdens de menstruatie en de week daarvoor, voor de stemmingswisselingen zie:
   http://checkupandhealth.weebly.com/lto3.html

 14. Allereerst: wat een goed stuk! Er is inderdaad veel te weinig informatie bij huisartsen over niet hormonale anticonceptie.

  Ik gebruik de Ladycomp nu sinds oktober 2015 en ben zeer positief. Door de pil was ik lusteloos en had ik enorme last van stemmingswisselingen en depressieve momenten, ik herkende mezelf amper terug. Sinds ik met de pil gestopt ben ben ik afgevallen, voel ik me energieker en vrolijker en ben ik een veel leuker mens voor mijn omgeving en mezelf (vriendlief is meer dan gelukkig!).

  Ik kan iedereen de Ladycomp aanraden, ik heb nu al veel groene dagen en ben elke dag blij dat ik deze keuze heb gemaakt!

  1. Hai Lisanne,
   Ik overweeg de Ladycomp ook te gaan gebruiken. Hoe kwam jij erop om ermee te starten? En bevalt hij nog steeds goed? Heb je veel dagen waarop hij een oranje (twijfel) lampje geeft?

 15. Ik zou me er toch niet fijn bij voelen, alleen met de temperatuur je vruchtbaarheid meten.. Die kan door veel meer omstandigheden beïnvloeden worden. Net als zo’n ovulatiekalender.. Misschien is het iets als je geen last hebt van een hele heftige menstruatie of inderdaad iets tegen de (extra) hormonen hebt 🙂 Helaas heb ik wat minder geluk, maar ik heb sinds kort de Mirena en tot nu toe werkt dat voor mij perfect! Ik ben oprecht wel benieuwd hoe de LadyComp mensen op langere termijn zal bevallen en hoe het met het aantal ongewenste zwangerschappen zal zitten!

 16. Goed dat je vermeld dat Trombose ook door de pil veroorzaakt kan worden!!
  Ook ik heb trombose door de pil gekregen. Met daaropvolgend een dubbele longembolie. Was er bijna niet meer geweest. Ik vind dat artsen veel te snel de pil voorschrijven.

 17. Ik ben anderhalf jaar geleden om dezelfde reden als jij gestopt met de pil, ik wilde geen kunstmatige hormonen meer in mijn lijf, wat een rommel! Naast dat je geen cyclus meer hebt en dus inderdaad niet weet hoe het met je lichaam gaat, ben ik overtuigd van de schadelijke effecten van kunstmatige hormonen op je lichaam. Na het stoppen werd ik steeds maar niet ongesteld. Na driekwart jaar is dmv onderzoek bij de gyneacoloog PCOS vastgesteld, een verminderde vruchtbaarheid door een verstoorde hormoonbalans. Voor ik met de pil begon, had ik echter wel een cyclus die vrij regelmatig was. Toch zeggen artsen dat de pil hier niet de veroorzaker van is, maar wat dan wel? Zij waren inderdaad erg pro-pil. Ik ben toch blij dat ik mijn eigen plan heb getrokken en gestopt ben, want ik voel me mentaal zo veel beter! Helaas kreeg ik acne en ben ik nog steeds maar 3x ongesteld geweest in 1,5 jaar tijd (paar van de symptomen van PCOS), met bepaalde voedingssupplementen zet ik door!

 18. Ik gebruik al heel lang niks meer en het voelt wel beter. Ik wil zelf geen kinderen dus het is wel iedere maand spannend en dat komt ook niet ten goede van je libido.
  Intressant onderwerp waar je inderdaad maar weinig over hoort!

 19. Blijkbaar zou de gynefix spiraal de uitkomst zijn (hormoonloze spiraal zonder koper, dacht ik). Ik heb pas half februari een afspraak bij de gynaecoloog, dus kan nog niet zeggen hoe het bij mij werkt.
  Let wel op dat huisartsen zeggen deze gewoon te kunnen plaatsen, maar gynefix zelf zegt dat alleen speciale gynaecologen deze kunnen plaatsen…

  1. Ik heb de gynefix bij een gewone gynaecologe laten zetten en dat ging helemaal mis. Hij ging dwars door mijn baarmoederwand heen en moest operatief verwijderd worden! Fout van de gynaecologe.. Dus als je hem laat zetten, doe het dan wel echt bij een gespecialiseerde (die je op de website van gynefix kan vinden)

  2. Ik heb de gynefix door een gynaecoloog in het ziekenhuis laten plaatsen, was geen pretje maar erg blij mee!!! Geen hormonen, heeft echt een enorme impact!!!

 20. Super goed dat je hier over post 🙂 Even een extra suggestie voor de geïnteresseerd onder ons, het boek ‘Taking Charge of your own Fertility’ van Tony Weschler is een heel duidelijk geschreven boek over de Fertility Awareness Method. Net zoiets als de ladycomp, maar dit kan dus ook met een gewone thermometer die geschikt is voor basale lichaamstemperatuur (temperatuur in rust).

  Ik vind het zelf in ieder geval heel fijn om het hoe en waarom te begrijpen van temperatuur methoden, en zelfs als je cyclus niet heel regelmatig is kan je met FAM (fertility awareness method) nog steeds heel goede resultaten hebben. 🙂 Super fijn, eindelijk zonder die hormonen.

 21. Ik heb nu sinds een half jaar een koperspiraal en het bevalt goed. Toch is dit niet iets wat ik de komende 20 jaar wil blijven gebruiken, dus als hij er over een paar jaar uit gaat wil ik ook de lady comp proberen en daarbij condooms. Tegen die tijd wil ik ook wel kinderen, dus dan zou het ook niet erg zijn als ik zwanger raak.

 22. Ik wou dat ik eerder met de pil gestopt was. Humeurig, minder libido.. En onwijs onregelmatig ongesteld. Na 3 maanden rust een koperspiraal. Ja, ik heb weer wat acne terug. Maar ik voel me zo beter. Libido is terug en ik voel als ik ongesteld word. ( soms midden in de nacht :s). Echt een aanrader!

 23. Ik gebruik de Lady Comp ook. Helaas nog heel veel rode dagen en ik gebruik hem sinds mei vorig jaar. Maar mijn cyclus is dan ook nog heel onregelmatig en ik ben tussendoor ook een tijdje niet ongesteld geworden ivm stress. Maar ik ben superblij om geen hormonen meer te slikken, voel me er veel beter bij!

  1. Hi Marloes!
   Ik spam iedereen die reageert op dit topic en zelf de Ladycomp gebruikt, maar ik ben namelijk ook erg benieuwd en wil hem gaan gebruiken! Hoe bevalt hij je? En hoeveel rode dagen heb je denk je per maand? En geeft ie vaak een twijfellampje?

 24. Ik heb de spiraal met hormonen. Erg blij mee en minder last van geen zin in sex.toen ik de pil slikte werd ik depri en nu nergens meer last van.