Gezonde, vegetarische erwtensoep

Recepten, Soep  /   - 

Van verse kokosnoten naar erwtensoep… ik kan het zelf nog bijna niet geloven. Maar ik ben écht terug van mijn reis door Azië. En ik moet er écht aan geloven… die kou. Bah!! Om me dan maar gelijk helemaal in de Nederlandse winter onder te dompelen (niks kleine stapjes), heb ik een grote pan dampende vegetarische erwtensoep gemaakt. Ik heb ‘m een beetje spice gegeven met de cayenne peper en het kerrie poeder. Héérlijk!

Deze vegetarische erwtensoep bevat erg veel vezels en eiwitten door de spliterwten. Een sneetje brood erbij en je hebt een flink vullende soep voor de lunch of voor een snel diner. Hope you like it!

Op zoek naar een goede soeppan? Kijk voor de beste pannen op Pannenbaas.nl.

Ingrediënten vegetarische erwtensoep

  • 1 winterpeen
  • 1 ui
  • 1 prei
  • 500 gram spliterwten
  • 1/3 knolselderij
  • 2 liter water
  • 1 tl cayenne peper
  • 1 tl kerrie poeder
  • 1 eetlepel gedroogde bieslook
  • 2 takjes verse bladpeterselie
  • 1 laurierblad
  • Peper en zout naar smaak

Bereiding vegetarische erwtensoep

  1. Breng 2 liter water, samen met de spliterwten en het laurierblad aan de kook in een grote pan. Kook zachtjes door gedurende 30 minuten.
  2. Snijd ondertussen de groentes in kleine blokjes. Snijd ook de peterselie fijn.
  3. Voeg de gesneden groentes na een half uur toe aan de spliterwten in de grote pan. Breng op smaak met alle kruiden: cayenne peper, kerrie poeder en bieslook.
  4. Laat dit geheel 45 minuten zachtjes koken. Proef als het bijna klaar is en voeg indien nodig peper en zout toe.
  5. Je kookt de erwtensoep al bijna helemaal fijn, maar het kan geen kwaad er nog even een staafmixer door te halen om het wat fijner te maken. Verwijder wel het laurierblad uit de pan, voordat je dit doet. Het kan ook met een blender, maar zorg dan wel dat je erwtensoep is afgekoeld.

Geniet ervan!

Leuk als je in de comments laat weten wat je van deze gezonde vegetarische erwtensoep vindt! Variatie tips zijn ook altijd van harte welkom 🙂

Liefs, Daisy

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

15 reacties

  1. Sounds good!! Wat ik me alleen afvraag; je gebruikt 1/3 knolselderij. Wat doe je dan met de rest?? Ik vind knolselderij maar lastig haha, weggooien doe ik niet aan en ben niet zo creatief..

  2. Ik maak in de winter wekelijks een pan erwten- of linzensoep en neem het elke dag in een thermobeker als lunch mee voor op het werk, heerlijk zo’n hartige, warme lunch en goedvullend. wel doe ik er ook altijd nog zoete aardappel in 🙂 En meestal niet vegetarisch, maar met stukjes gerookte kip (niet veel; 100 gram in een hele pan waar ik 6 porties uithaal 😉
    )

  3. Yammie, erwtensoep! Als ik met een verjaardag of sinterklaas e.d. bij mijn schoonfamilie eet, staat er ook altijd een grote pan erwtensoep klaar! Daar zit wel worst en vlees doorheen, en dat vind ik niet heel erg. Maar ik ben gek op Vega, dus deze zal ik onthouden 🙂 x

  4. heerlijk! Ik hou eigenlijk niet van erwten soep vanwege de grote hoeveelheden vlees die er inzitten (worst en dan ook nog los vlees.. juk) dus dit lijkt mij perfect voor mij! Ik ga het snel een keer maken!

  5. Heerlijk recept!! Van het weekend staat deze zeker op het menu 🙂
    Komen er ook nog heerlijke gezonde (glutenvrije) Aziatische recepten op je site binnenkort?
    Liefs!