Wist jij dit al over soja? + Tofu Recept!!

Diner, Food, Recepten  /   - 

Dat we met z’n allen wel wat minder vlees kunnen eten, is inmiddels duidelijk. Maar hoe we dat precies aanpakken, en waar we onze porties vlees door vervangen? Dat is voor veel mensen nog een beetje zoeken, of beter gezegd een kwestie van wennen. Om je een stapje verder op weg te helpen hebben wij wat feiten over soja voor je op een rij gezet. Soja is namelijk een erg populaire vleesvervanger op dit moment. Ook hebben we er gelijk een recept voor je bij gedaan, uiteraard met ingrediënten die zijn gemaakt van soja. 

>>Lees ook: alles over soja!>>

Soja feitjes op een rij

Lactose vrij

Sojaproducten bevatten geen zuivel of lactose. Ze zijn 100% plantaardig en dus van nature lactosevrij.

Soja is ook goed voor kinderen

Sojaproducten passen perfect in een gezonde en evenwichtige voeding, vanaf 1 jaar. Ook van soja melk wordt je dus groot en sterk!

Verlaging cholesterol

Sojaproducten zijn van nature arm aan verzadigd vet en bevatten geen dierlijke vetten. Door producten met veel verzadigde vetten, als vlees en zuivel, te vervangen door sojaproducten, die meervoudig onverzadigde vetten bevatten, kan de hoeveelheid verzadigde vetten en cholesterol in voeding worden verminderd. Vermindering van de consumptie van verzadigd vet draagt bij tot de instandhouding van normale cholesterolgehalten in het bloed.

Bron van calcium

Alle plantaardige voedingsproducten op basis van soja zijn een volwaardige variatie voor zuivel. Sojaproducten zijn een bron van hoogwaardige soja-eiwitten en net zoals melk een bron van calcium.

Eiwitrijk

En niet te vergeten, soja is ook rijk aan eiwitten. De soja boon bevat per 100 gram maar liefst 36 gram eiwitten.

Recept // Vegan quiche van tofu en groenten

vegan, guiche, gezond, hartige taart, Living The Green Life

Ingrediënten

Voor ruim 4 personen

  • vegan (blader)deeg voor een bakvorm van 30 cm*
  • blok tofu van ongeveer 400 gram
  • 2 eetlepel appelciderazijn
  • 1 eetlepel mosterd
  • 4 el edelgistvlokken
  • 1 theelepel komijn
  • 1 theelepel kurkuma
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1 middelgrote rode ui
  • 2 knoflookteentjes
  • 150 gram champignons
  • 250 gram spinazie
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • sap van 1 citroen
  • 2 grote tomaten
  • handjevol walnoten

*Bijvoorbeeld van Tante Fanny veganbladerdeeg, te koop bij Plus, Jumbo, Coop, Emté, DEEN en Vomar.

Bereiding vegan quiche

  1. Verwarm je oven voor op 180 graden, haal je quiche deeg uit de vriezer en vet je bakblik in met kokosolie.
  2. Haal de tofu uit de verpakking en laat het vocht weglopen, knijp de tofu goed uit en doe deze in je keukenmachine. Voeg hier de appelciderazijn, mosterd, komijn, edelgistvlokken, citroensap, kurkuma en paprikapoeder bij. Zet de keukenmachine aan en mix tot je een glad beslag overhoudt. Zorg ervoor dat het een dikke puree is, blijft de tofumix wat brokkelig kan je nog wat appelazijn of citroensap toevoegen.
  3. Bekleed je bakblik met het quiche deeg.
  4. Snij de ui, de knoflook, de champignons en 1 tomaat in kleine stukjes. Verwarm wat kokosolie in een pan en fruit de ui en de knoflook ongeveer vijf minuten. Voeg vervolgens de champignons en tomatenpuree toe en op het laatst de spinazie.
  5. Giet het vocht van de spinazie en de champignons weg en schep de ingrediënten door de tofu mix. Giet dit samen in de, met deeg beklede, bakvorm en strijk glad met een spatel. Snij de tomaat in plakjes en leg deze op de quiche. Zet de vegan quiche in de voorverwarmde oven en laat hem ongeveer 45 minuten staan (hou hem goed in de gaten want elke oven is anders..)
  6. Laat hem goed afkoelen, snij in stukken en geniet!

Wat is jouw favoriete soja gerecht? Ik ben dol op tofu en tempeh. Heerlijk door een salade, of om dus een lekkere quiche mee te maken. 

Liefs Mirte

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *