4 oktober dierendag! En dat moeten we vieren. Ik doe dat samen met stichting Wakker Dier. Ik steun hen (als Daisy) al jaren als ambassadeur. En nu werd ik gevraagd om vanuit I Love Health een 3 gangen menu samen te stellen ter ere van hun ‘Eet Geen Dierendag’ campagne. Vind ik leuk, heel leuk!
Wakker Dier heeft 4 oktober, Wereld Dierendag, omgedoopt tot Eet Geen Dierendag (EGDD). Daarmee willen ze de consument aansporen om in ieder geval op de dag dat we onze huisdieren verwennen ook wat doen voor de dieren in de vee-industrie. Namelijk door ze niet op te eten!
Wakker Dier vroeg mij om een ‘sporty-slank’ Eet Geen Dierendag menu samen te stellen die zij vandaag op hun Facebook page publiceerden. Maar ik mag ‘m ook met jullie delen op I Love Health!
Daarom presenteer ik u…..
het I Love Health Eet Geen Dierendag 3-gangen menu!
VOORGERECHT
Komkommersoep met munt
Deze soep is op basis van komkommer en kwark. Het bevat maar weinig calorieën (circa 85kcal per kom), maar wel veel eiwitten door de kwark. Dit is voor iedereen belangrijk, maar zeker als je veel sport kun je wel extra eiwitten gebruiken.
Ingrediënten komkommersoep
Voor 4 personen
- 2 komkommers
- 500 gram (magere) biologische kwark
- Handje verse munt
- 1 rode peper
- 3 eetlepels citroensap
Bereiding komkommersoep
- Schil de komkommers en snijd ze in de lengte doormidden. Verwijder de zaadlijsten met een lepel.
- Snijd de komkommer in stukken. Doe hetzelfde met de rode peper (wel eerst de pitjes verwijderen!).
- Doe de komkommer, kwark, munt en de rode pepertjes in een kom. Gebruik een staafmixer om de ingrediënten te pureren tot een soep.
- Voeg nu citroensap en evt. wat peper toe om op smaak te brengen.
- Als de soep te dik is, kun je wat water toevoegen.
- Serveer de soep in een kom en garneer met een blaadje munt.
HOOFDGERECHT
Vegetarische bonenburgers
Bonen bevatten veel vezels en geven een lang verzadigd gevoel. Daarnaast bevatten bonen veel plantaardige eiwitten. Goed dus voor vegetariërs om voldoende eiwitten binnen te krijgen. De langzame koolhydraten in de bonen en het speltbrood geven een flinke energie boost voor een goede workout!
Ingrediënten bonenburgers
Voor 3 burgers
- 1 pot bonenmix (bijv. van HAK)
- 1 rode ui
- 2 teentjes knoflook
- 1 tl komijn
- 1 tl cayenne peper (paprikapoeder kan ook)
- 5 el havermout
- 1 ei (je gebruikt de helft)
- 50 gram feta
- Peper & zout
- Kokosolie
Voor het broodje en de toppings
- 3 (spelt)broodjes
- Courgette
- Aubergine
- Feta
- Sla
- Kokosolie
Bereiding bonenburgers
- Het is het gemakkelijkst als je een keukenmachine hebt die ‘hakt’, echter kan het ook door alles heel fijn te snijden en goed met een vork te mengen.
- Giet de bonenmix af in een vergiet, spoel af met koud water en laat goed uitlekken. Doe de bonen in de keukenmachine.
- Snijd de ui fijn. Pel de knoflook teentjes en snijd ook fijn, of pers met een knoflookpers. Doe dit bij de bonen in de keukenmachine.
- Voeg de komijn en cayenne peper toe aan de mix.
- Zet de keukenmachine aan en vermaal, maar niet te fijn! Het is lekker als de bonenmix nog grof is. Schep over in een bord.
- Verkruimel de feta in kleine stukjes en voeg toe aan de bonenmix.
- Kluts het ei goed en voeg de helft toe aan de mix.
- Voeg ook de 5 el havermout toe. Roer alles goed door met een vork en breng op smaak met peper en zout. Als het te nat is, voeg je wat havermout toe, als het te droog is voeg je meer ei toe.
- Maak van het mengsel 3 gelijke hamburgers. Maak ze niet de dik. Liever iets platter.
- Verhit ondertussen in een koekenpan kokosolie en bak de burgers circa 5 minuten aan elke kant.
- Snijd ondertussen ook de courgette en aubergine in plakjes en grill deze (bij voorkeur) in een grillpan.
- Rooster eventueel de burgerbroodjes in een toaster of in de oven.
- Start nu met het opbouwen van de burgers:
- Besmeer het onderste broodje met de overgebleven feta kaas. Leg hierop een blaadje sla.
- Vervolgens de burger. Boven op de burgers de gegrilde groentes (circa 2 plakjes aubergine, 4 plakjes courgette). En sluit af met het bovenste broodje. Prikker erin en je kunt de burgers serveren.
Uiteraard kun je variëren met toppings en sauzen. Ook lekker: avocado, kiemen, tomaat, komkommer, etc. DESSERT
Chocolademousse met frambozen
Dit heerlijke gerechtje is een hele fijne pre workout meal. De banaan en rauwe cacao zorgen namelijk voor een energie boost, ideaal voor het sporten. Maar als dessert is deze heerlijke chocolademousse helemaal een topper!
Ingrediënten chocolademousse met frambozen
Voor 1 persoon als ontbijt
Of voor 2 personen als dessert
- 100-125 ml plantaardige melk*
- ¼ avocado
- 1 (bevroren) banaan
- 2 el rauwe cacao poeder
- 2 el frambozen**
*kies voor een ongezoete variant. Veel plantaardige drinks bevatten toegevoegde suikers.
**kies voor ander fruit in het seizoen als frambozen niet voorhanden zijn.
Bereiding chocolademousse met frambozen
Doe alle ingrediënten bij elkaar in de blender en mix tot een egaal mengsel. Garneer met de frambozen.
Geef een reactie